Restaurant ZUID in Amsterdam: lekker én gezellig, een nieuwe favoriet in Zuid

Twijfel je nog over het restaurant waar je volgend weekend met vriendinnen of je vriendje gaat eten? Dan is restaurant ZUID misschien een hele leuke optie. Deze new kid in town is niet voor niets genomineerd als beste nieuwkomer van dit jaar (lees verderop meer hierover) en hartstikke goedgekeurd door ons. Want: culinaire gerechten voor een goede prijs, sfeervol interieur én beregezellige vibe. De ingrediënten voor een eindeloos avondje tafelen als je het ons vraagt. Lees hieronder de uitgebreide review!

Beste nieuwe restaurants

Culinair talent Michiel van der Eerde houd ik al een tijdje in de gaten. Hij is namelijk de man achter het populaire BAUT en restaurant C, en heeft een hoop andere Amsterdamse horecazaken tot een succes gemaakt. Toen zijn nieuwste kindje restaurant ZUID werd geopend, stond ik dan ook vol verwachting op de stoep. En na een avondlang tafelen zijn die verwachtingen meer dan waargemaakt. Een mix van klassieke en ‘nieuwe’ gerechten die perfect op smaak zijn gebracht, een sfeervol interieur waar je je thuis voelt én tenslotte een gezellige vibe. Dit is zo’n restaurant waar je terug wilt komen. Niet voor niets heeft ZUID dan ook een nominatie bemachtigd in de categorie ‘beste nieuwe restaurants’ van de Foodblogger Awards. Een wedstrijd waarvan ik jurylid ben en de winnaars 28 augustus worden bekendgemaakt, dus houd de uitslag zeker in gaten.

Smaakvolle kunstwerkjes

Nu terug naar de verrukkelijke gerechten die als kunstwerkjes werden geserveerd. Samen met mijn man schoof ik aan bij restaurant ZUID voor een avondlang tafelen en vaak bestellen we dan allebei wat anders zodat we dubbel zo veel kunnen proeven. Als voorgerecht koos ik voor een kreeft salade met avocadomousse, dit gerecht was fris, romig en perfect op smaak gebracht. Mijn man koos voor de ceviche, niet alleen qua presentatie een lust voor het oog, maar ook hier weer een perfecte balans van fris, zoet en (niet té) zuur. Extra lekker met de krokante quinoa, een aanrader dus! Ook de steak tartare die daarop volgde was een succes. Heel zacht van smaak en structuur (persoonlijk houd ik niet van die te ‘heftige’ en grove tartaar) en geserveerd met een luchtige mousse van mosterd en Amsterdamse uitjes.

Goede prijs-kwaliteit

Mocht je een vleesliefhebber zijn, dan is ook het buikspek aan te raden. Hij werd gepresenteerd op het bord met gegrilde groenten en in een extreem romige, kruidige saus. Die saus was zó lekker, dat ik er een soepkommetje vol van zou kunnen opeten. Voor mij persoonlijk had hij wel wat krokanter gebakken mogen worden, maar smaken verschillen. En om eerlijk te zijn was ook dit gerecht gewoon weer hartstikke goed van smaak. Yep, je leest het goed, álle hierboven omschreven voorgerechten zijn aanraders. En met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Want bij deze presentatie en smaak, vind ik de prijs van een voorgerecht rond de 10 euro érg goed. En dan krijg je daar ook nog die fijne service en dat bruisend sfeertje bij. Want in Amsterdam-Zuid houden ze niet alleen van fine-dining, ook een borrel gaat er wel in. Gezellig!

Gewoon hartstikke lekker

Het hoofdgerecht bestond uit witvis met een romige risotto. Wederom fijn gepresenteerd, alleen wel een tikkeltje zout en daarom overtrof het de voorgerechten niet. Het toetje bracht alles perfect in balans; yoghurtijs met aardbei en basilicum, een heerlijk frisse afsluiter. Yep, onder aan de streep is de conclusie: eten bij restaurant ZUID is gewoon lekker. Ik kan er niets meer en niets minder van maken. En omdat het restaurant in Amsterdam-Zuid ligt – waar zich over het algemeen wat oudere, chique levensgenieters nestelen – ligt de leeftijd van de gasten bij ZUID rond de 30-40 jaar. Extra fijn dus, wanneer je wel eens zin hebt in een andere soort buurvrouw aan tafel, dan in de gemiddelde Amsterdamse studentenbuurtjes het geval is. Ook leuk om te weten dat Michiel ook in deze buurt woont, dus is dit voor hem écht een plek waar hij zich thuis voelt. Woon je zelf wat meer in het noordelijke deel van Amsterdam, dan is het wel een stukkie fietsen of taxiën, want de Stadionweg is niet mega centraal gelegen. Maar wanneer je hier met je vriendinnen afspreekt krijg je geen spijt, dat beloof ik je. Ook leuk voor een lunch-date trouwens, bijvoorbeeld op het zonnige terras.

Restaurant ZUID 

Stadionweg 320, Amsterdam
Tel: 020 210 33 21
Meer info: restaurantzuid.amsterdam

 

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen