Voor deze overheerlijke appel-banaan cake heb ik bananenbrood als basisrecept gebruikt. De appel, rozijntjes en een scheutje melk zorgen ervoor dat het geheel een stuk smeuiger, zoeter en smaakvoller wordt en wat mij betreft in de categorie cake thuishoort. Wanneer de cake klaar is, je de ovendeur opent en de geuren je tegemoet komen, weet je al dat deze cake – die je eet als ontbijt, lunch of tussendoortje, onbeschrijflijk lekker is!

Benodigdheden (voor 1 cake):

  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram boekweitmeel, amandelmeeL of speltmeel
  • 3 eieren
  • 3 bananen
  • Melk (gewone melk)
  • Kaneel
  • Zout
  • 1 grote of 2 kleine appels
  • 2 kleine handjes rozijntjes
  • 2 kleine handjes pecan- en/of walnoten
  • Cakevorm + bakspray/bakpapier

To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appel en snijd deze in grove blokjes. Snijd ook een paar plakjes van de appel en houd deze apart voor de garnering. Prak de bananen fijn met een vork en zet dit samen met de appel even apart.

2. Klop de eieren los in een mengkom (met een vork of garde) en voeg hier het bakpoeder, meel en een scheutje melk aan toe. Klop dit tot een glad beslag.

3. Voeg vervolgens de fijngeprakte banaan toe, samen met de gesneden appelblokjes, rozijntjes en noten. Meng het geheel goed door elkaar, zodat alle ingrediënten verdeeld zijn over het beslag. Breng het beslag op smaak met een snufje zout en flink wat kaneel.

4. Vet de cakevorm in met wat bakspray of kokosolie en verdeel het beslag over de cakevorm. Verdeel over de bovenkant wat plakjes appel voor de garnering.

5. Bak het brood in 45 minuten in de oven op 180 graden gaar. Laat het bananenbrood daarna een paar minuutjes afkoelen en snijd in plakken.

Tip: om wat extra power aan het brood te geven, kun je ook wat havermout aan het beslag toevoegen.

Appel banaan cake 2 Appel banaan cake Appel banaan cake 1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Al vaak heb ik bananenbrood gemaakt, maar zelde banaan en appel gecombineerd! Lijkt me echt een heerlijk recept.

  • Ziet er heerlijk uit <3!

  • hmmm, ga ik zeker maken!

  • Hallo Marlieke, wat een lekker recept! Ik heb hem gemaakt en hij smaakt goed, maar de structuur is wat raar. Er zitten wel belletjes in maar het oogt wat rubberachtig/compact. Ik heb je recept gevolgd, maar de melk vervangen voor wat kokosmelk met water, en wat citroensap toegevoegd.. ook heb ik een mixer gebruikt. Weet jij wat het probleem is?

    • Hi Renate, hoe jij het omschrijft heb je niks geks gedaan en zou de structuur gewoon goed moeten zijn. Vreemd! Misschien maakt de kokosmelk hem wat minder luchtig? Ik ben in ieder geval blij te horen dat hij wel lekker smaakte! Hopelijk is hij de volgende keer luchtiger. Liefs, Marlieke

  • Hoi Marlieke,

    Ik heb de cake net gemaakt, ik heb amandelmelk gebruikt. Ik kreeg de cake alleen niet goed gaar. Hoeveel melk en welke melk heb jij gebruikt?

    • Hi Sharon, ik heb gewone, halfvolle melk gebruikt, en een klein scheutje. Het kan zijn dat de amandelmelk ervoor zorgt dat het minder snel gaat wordt. Ietsje langer en minder heet in de oven een idee? Ben benieuwd, succes!

      • Ga ik de volgende keer proberen, dankje!

  • Hallo Marlieke,

    Welke meelsoort (boekweit, amandel of spelt) uit het recept had jij gebruikt en vond je het beste werken en het lekkerste?

    • Hi Marieke, voor dit recept heb ik zelf boekweitmeel gebruikt. Amandelmeel is ook erg lekker. Succes!

  • Net gemaakt en mijn keuken ruikt verrukkelijk! Heb het recept gevolgd (speltmeel gebruikt, voor de noten had ik gekozen voor walnoten EN nog wat extra havermout). Net geproefd en: GESLAAGD! Vult heerlijk, maar valt niet te zwaar. Smaakt zoet, maar Door de walnoten een lekkere bite.

    Ga hem zeker vaker maken!

    Bedankt voor het recept!

    • Ha Deliana, bedankt voor je enthousiaste en super leuke bericht, hier word ik nu echt blij van! Het zeker ook een van mijn favorieten: makkelijk, gezond, zoet en hartig tegelijk! Goed idee vwb de havermout, dat ga ik onthouden, dank voor de tip! Liefs en fijne feestdagen alvast.

  • Deze cake staat nu heerlijk bij mij in de oven, ben benieuwd! Ik heb de cake met speltmeel gemaakt en vraag me af hoe ik er achter kan komen hoeveel calorieën er in 1 plak zitten.

    Groetjes,
    Larissa

    • Ha Larissa, wat vond je van de cake, goed gelukt? Erg benieuwd! Hoeveel calorieën in een plakje zitten durf ik niet te zegge. De ingrediënten daar is voor je lijf in elk geval niks mis mee! :)

  • Geweldig bedankt voor het delen van dit recept!
    Ik kwam hier via Google, had 2 oude bananen en wat oude appels. Geen rozijnen en mijn vriend heeft een notenallergie maar gewoon vervangen door dadels klein gesneden!
    Lekker en gezond met boekweitmeel, zelfs onze baby zou hiervan mee kunnen eten!
    Veel succes met je verdere blog, ik hoop nog terug te komen want zag ook een kersen-kwarkbrood voorbij komen :P nomnomnom!
    be blessed :D :D

    • Dank voor je super lieve reactie Marjolein, heel leuk om te horen! Kwarkbrood met kersen is ook zeker het proberen waard, evenals de wortelcake! Keep on baking! :-)

  • Staat nu in de oven. Vriend is een zoetekauw dus voor hem wat kokos erdoor gedaan. Ik ben benieuwd !!

  • Misschien een gekke vraag, maar proef je bij zo’n cake goed de banaansmaak?
    Ik ben me al een tijdje aan het orienteren naar gezondere tussendoortjes. Nu kom ik vaak uit bij recepten zoals deze waar bananen gebruikt worden om te zorgen voor de zoete smaak. Nu houd ik zelf totaal niet van de smaak van rijpe bananen, ik vind ze zelf lekkerder als ze nog net een klein beetje groen zijn en dus niet zo zoet. Ik vraag me dan ook iedere keer af als ik zo’n recept zie, proef ik dan niet heel erg die zoete banaansmaak? En eigenlijk kan ik nergens het antwoord vinden, en durf het niet zo goed uit te proberen om vervolgens een cake weg te gooien omdat ik het echt niet lekker vind, dat is natuurlijk sonde.

Reactie plaatsen