Bananenbrood kun je eten als ontbijt of lunch, maar is ook het ideale (gezonde) tussendoortje. Het vult enorm en is erg lekker, het smaakt naar cake! Voor dit recept heb ik een beslag voor bananenbrood als basis gemaakt en hier kokos en amandelen aan toegevoegd. Maar met bananenbrood kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook andere soorten noten, rozijnen, blauwe bessen of pure chocolade aan het beslag toevoegen. Eigenlijk bijna alles wat je lekker vindt. En dit bananenbrood is super simpel om te maken! Ideaal dus om thuis in het weekend mee te experimenteren. Eet het brood eventueel met wat (suikervrije) vruchtenjam. Yum!
Benodigdheden (voor 1 bananenbrood):
Basis bananenbrood:
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 150 gram amandelmeel, boekweitmeel of speltmeel
- 3 eieren
- 3 bananen
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- Scheutje honing
- Cakevorm + bakspray/bakpapier
Toevoegingen:
- 3 eetlepels kokosrasp
- 4 eetlepels amandelschaafsel
Tip 1: om wat extra power aan het brood te geven, kun je wat havermout aan het beslag toevoegen.
Tip 2: houd je van zoet? Voeg dan wat fijngesneden dadels aan het beslag toe. Ook bosbessen, appel en rozijnen zijn een lekker en zoet alternatief.
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen fijn met een vork en zet dit even apart.
2. Klop de eieren los in een mengkom en voeg hier het bakpoeder en meel aan toe. Klop dit (met een vork of garde) tot een glad beslag.
3. Voeg vervolgens de fijngeprakte banaan toe, kokosrasp en 3 eetlepels amandelschaafsel. Meng het geheel goed door elkaar, zodat alle ingrediënten verdeeld zijn over het beslag. Breng het beslag op smaak met een snufje kaneel en zout en roer het nogmaals goed door elkaar.
4. Vet de cakevorm in met wat bakspray (of gebruik een stukje bakpapier) en verdeel het beslag over de cakevorm. Verdeel over de bovenkant een eetlepel amandelschaafsel voor de garnering.
5. Bak het brood in 45-60 minuten in de oven op 180 graden gaar. Om te checken of het brood goed is, prik je met een sateprikker in het brood en wanneer hij er droog uitkomt is het brood klaar.
6. Laat het bananenbrood daarna een paar minuutjes afkoelen en snijd in plakken.
Marloes Ik 19 mei 2014
Ik
Wat een leuke blog heb je. Bananen brood is id heerlijk! Zelf is de choco variant mijn favoriet.
Eva Ik 1 augustus 2014
Ik
Wilde even laten weten dat dit brood TOP is. Thanks voor het delen! :)
Cotton and Cream Ik 1 augustus 2014
Ik
Hi Eva, bedankt voor je lieve berichtje, super leuk om te horen! Heb je ook wat fruit erin gedaan? Ook erg lekker! X
Pingback:APPEL-BANAAN CAKE | Cotton & Cream Ik 21 augustus 2014
Ik
Eva Ik 3 september 2014
Ik
Super lekker recept! voor het eerst dat hij echt super goed lukt. maak m nu voor de tweede keer. Zelf doe ik er nog rozijnen en verschillende noten in. |Dat maakt het nog lekkerder vind ik zelf. zorgt voor wat meer ‘bite’ en daardoor wordt het heel erg voedzaam en zit je er sneller vol van. Maar nogmaals bedankt!!
Marlieke Ik 5 september 2014
Ik
Klinkt ook heerlijk! :-) Fruit erin, zoals bosbessen en appel, vind ik ook erg lekker. En nootjes idd, lekker vullend en wat knapperigs. Leuk dat je er zo mee kunt variëren he? X
Marieke Ik 7 mei 2016
Ik
Heb het zojuist gebakken en meteen ook uitstekend gelukt! Wat een heerlijk en makkelijk recept is dit. Het enige dat ik heb aangepast is dat ik 4 eieren en 2 bananen heb gebruikt en geen honing. Ik vind hem dan zoet genoeg. En zo leuk dat je enorm kan variëren met de vulling, dank je wel voor dit recept!
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Super leuk om te horen Marieke, dank voor je berichtje! Inderdaad, met 2 bananen is-ie ook zoet genoeg, goed idee! Welke vullingen heb je al geprobeerd? Ben benieuwd! Het chocolade bananenbrood vind ik ook erg lekker, of met appel en walnoten. Fijn weekend!
Nada Ik 15 november 2016
Ik
Hoeveel gram moet ik havermout toevoegen? Hoeveel precies is snufje zout? Is het cake blik van 26 cm goed
Cotton & Cream Ik 15 november 2016
Ik
Hi Nadia, je kunt een deel van het meel vervangen voor havermout. Dit kun je inderdaad eerst fijnmaken in de blender, maar hoeft niet perse. Snufje zout is nog veel minder dan een mespunt, letterlijk een snufje ;) cakeblik van 26 cm is perfect. Succes!
Nada Ik 15 november 2016
Ik
Moet ik de havermout malen?
Pingback:TOP 10 MEEST POPULAIRE RECEPTEN - Cotton & Cream Ik 30 november 2016
Ik