Vandaag heb ik goed nieuws. Allereerst is de koude herfst-winter periode ‘doormidden’. Jawel, de eerste onstuimige maanden én eventuele griepjes hebben we overleefd. De rest is nu een eitje. En mocht je je toch niet helemaal fit voelen, dan heb ik ander goed nieuws, want hier vind je het easy peasy recept voor een gezonde kippensoep. Want kippensoep is al jarenlang het beste medicijn tegen een griepje.
Keuken-dokter
Wanneer je vroeger ziek was, dan schotelde mutti niet voor niets een kopje kippensoep voor. En ook als de weerstand wel een opkikker kan gebruiken, is kippensoep al decennia lang het gezonde (en goedkope) antwoord. Achterhaald? Helemaal niet. Ik zal je de ingewikkelde details besparen, maar onderzoek wijst uit dat de stofjes aminozuur carnosineen en cysteïne een positieve invloed hebben op het immuunsysteem, de neusslijmvliezen helpen herstellen, een ontgiftende werking hebben en een griepje de kop indrukken.
Geen fut?
Kippensoep is daarnaast makkelijk verteerbaar én lekker wanneer je niet zo fit bent. Extra fijn: wanneer je geen fut hebt of tijd om urenlang in de keuken te staan voor een zelf getrokken soep, is kippensoep heel makkelijk te maken met de Krachtbouillon van Struik. Je hoeft ‘m alleen te mengen met water, wat verse groenten aan toe te voegen en voilà, binnen no-time heb je jouw griep killer in de hand. De Krachtbouillon is gemaakt van biologische kip en bevat geen gekke toevoegingen. Maar je kunt de Struik Krachtbouillon ook gebruiken voor ontelbaar veel andere soepen of als basis voor pastasauzen.
Hieronder vind je het recept voor een kippensoep waarin ik pompoen, prei en worteltjes in stukjes heb toegevoegd. Als alternatief kun je natuurlijk ook de staafmixer tevoorschijn halen.
Benodigdheden:
(Voor 1 pan soep en 3-4 personen)
- 1 liter kipbouillon (bijvoorbeeld Struik Krachtbouillon Kip)
- 400 gram pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 prei
- 1 ui
- c.a. 10 worteltjes
- Verse bladselderij
- Verse peterselie
- Laurierblad
To do’s:
1. Doe de Struik Krachtbouillon samen met het laurierblad en drie delen water, of iets minder water voor een nog krachtigere soep, in een soeppan. Warm de bouillon op, in totaal moet de Krachtbouillon zo’n 15 minuten op het vuur staan.
2. Snijd in de tussentijd de ui fijn en de pompoen in blokjes van ongeveer 0,5-1 cm. Doe de groenten daarna bij de Krachtbouillon, de pompoen is na ongeveer 10 minuten zachtjes koken gaar.
3. Snijd daarna de prei in ringetjes en was de groenten goed. Snijd ook de geraspte worteltjes in plakjes en doe dit samen met de prei de laatste 5-7 minuten bij de soep, zodat ze wat knapperig blijven. Voeg ook een handje fijngesneden bladselderij en een handje fijngesneden peterselie toe.
4. Proef de soep en breng op smaak met wat peper en zout. Haal het laurierblad uit de soep en schenk de soep in de kommen.
Klik op deze link wanneer je zin hebt in nog meer gezonde, lekkere en makkelijke gerechten.
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Struik. Voor meer informatie over de Krachtbouillon zie www.struik.nl