Deze broccoli-aubergine burgers zijn geïnspireerd op de welbekende falafel-burgers die worden gemaakt van kikkererwten. Deze vegetarische snacks zijn heerlijk, alleen bevatten ze – naast de rauwkost waarmee ze worden geserveerd – niet veel groenten en worden bovendien meestal gefrituurd. Daarom heb ik een burger ontwikkeld gemaakt van kikkererwten, broccoli en aubergine, die knapperig wordt in de oven! Deze super gezonde, maar vooral overheerlijke burgers eet je met een frisse salade en zelfgemaakte knoflooksaus. Mmmm, bekijk hieronder snel het recept van dit lekkere vega-gerecht.

Ingrediënten (voor 5-6 burgers):

Groentenburgers

  • 1 aubergine
  • 250 gram broccoli
  • 400 gram kikkererwten,
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram paneermeel of bloem
  • Kruiden: chilipoeder of cayennepeper, komijnzaad, peper en zout

Knoflooksaus:

  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • 1 knoflookteentje
  • Citroensap
  • Verse peper en zout

Garnering/salade:

  • Rucola
  • Tomaat, in blokjes gesneden
  • Rode ui, in ringen gesneden
  • Verse koriander

To do’s:
1.
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht oven). Snijd de aubergine in plakken van max. 1 cm dik. Strooi hier wat zout overheen en leg ze c.a. 5 minuutjes in een grillpan. Gril ze eventueel met een klein beetje kokos- of olijfolie. Kook in de tussentijd de broccoli kort in een pan water, maximaal 3 minuten en giet de groenten daarna af.

2. Snijd de gegrilde aubergine in zo kleine stukjes. Snijd ook de brocoli in kleine stukjes. Dit gaat erg gemakkelijk! Maak de kikkererwten fijn met een blender of pureer ze met een vork.

3. Doe de aubergine, broccoli en kikkererwten in een mengkom, samen met het ei, de kaas en het paneermeel of de bloem. Breng het mengsel op smaak met een snufje chilipoeder, een snufje komijnzaad, verse peper en zout. Meng het geheel goed door elkaar en kneed het met je handen tot een deeg.

4. Vorm stevige burgers van de groentenmengsel en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de burgers c.a. 30 minuten in de oven, 15 minuten aan elke kant.

5. Maak in de tussentijd de knoflooksaus door de yoghurt, een paar druppels citroensap, het fijngeknepen teentje knoflook en wat peper en zout met elkaar te mengen.

6. Wanneer de burgers klaar zijn, garneer je ze met rucola, stukjes tomaat, rode ui en verse koriander. Besprenkel de salade vervolgens met wat knoflooksaus. Maak een dubbele burger met de salade tussenin zoals op de foto, of eet de salade apart. Natuurlijk kun je de burgers ook op een broodje eten!

Groentenburger 5 Groentenburger 4 Groentenburger 3 Groentenburger 2 Groentenburger 1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Ik heb vanavond deze burgers gemaakt. In plaats van chillipoeder/komijn heb ik harissa kruiden gebruikt.
    Ik vond ze echt super lekker!

  • Hi Helen, dank voor je leuke berichtje! Goed idee, altijd leuk een idee voor de volgende keer. Lfs!

  • Zou ik ook de kaas/ei met iets kunnen vervangen, zodat ik vegan burgers kan maken?

    • Hoi Anouk. De kaas is enkel een extra toevoeging qua smaak, dit kun je makkelijk weglaten. Het ei dient als bindmiddel dus hiervoor zou ik wel een vervangend (vegan) bindmiddel voor kiezen om de burgers stevig te houden. Wellicht is tofu een goede optie (40 gram tofu voor 1 ei) of eventueel als tweede optie een halve banaan. Nog niet zelf uitgetest, maar zeker het proberen waard :-). Succes en ben erg benieuwd of ‘t gelukt is!

  • Wij maken dit recept al voor de 4e keer. En we zijn er echt dol op! Zelfs mijn man die gek is op vlees mist het bij dit recept niet.
    Ipv knoflooksaus maken wij er tzatiki bij.

    • Ha Iris, wat een onwijs leuk bericht! Positief dat ook jouw man die zo gek is op vlees dit gerecht lekker vindt. Leuk om te horen! Goede tip vwb de tzatziki, die extra frisse bite lijkt me erg lekker. Dankjewel en fijne dag!

Reactie plaatsen