COUSCOUS MET SINAASAPPEL, DADELS EN KIPSPIES

Na een lange werkdag kom je eindelijk thuis, hebt nog veel aan je hoofd en eigenlijk totaal geen fut meer om te koken. In zo’n situatie vind ik couscous een uitkomst. Een pak couscous heb ik meestal wel in huis en je kunt er veel gezond spul mee mixen. Ook fijn: aan het eindresultaat kan eigenlijk niet veel mislukken. En wanneer je dit maaltje hebt klaargemaakt – in plaats van een diepvriespizza in de oven geduwd – ben je blij. En kun je daarna voldaan op de bank neerploffen.

Meestal houd ik van kruidige couscous met zoete en zoute ingrediënten – zoals in dit geval sinaasappel, dadels en fetakaas. De frisse verse munt en bosuitjes zijn niet te missen, deze maken het gerechtje helemaal af. De kipspiesje zijn trouwens ook heel simpel om te maken en maken een gerecht net wat specialer. Aanrader dus! Eet dit gerecht eventueel met een frisse komkommersalade.

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1 grote kipfilet
  • 200 gram couscous
  • 1 courgette
  • 1 kleine gele paprika
  • 1 sinaasappel
  • 6 dadels
  • Cayennepeper
  • Kurkuma
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Gemberpoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Verse munt
  • 1 bosuitje
  • Fetakaas
  • 2-4 satésprikkers

To do’s:
1. Snijd de kipfilet in grove stukken en breng het vlees op smaak met cayennepeper, kurkuma, peper, zout en wat olijfolie. Laat de kip eventueel een paar minuten liggen in de marinade, en rijg de stukken daarna aan een satéprikker. Afhankelijk van de hoeveelheid kip, maak je 1-2 kipspiesjes per persoon. Bak de kipspiesjes daarna in c.a. 10-15 minuten gaar en goudbruin.

2. Bereid in de tussentijd de couscous zoals staat omschreven op de verpakking (met gekookt water of groentenbouillon).

3. Snijd daarna de courgette in kleine stukjes en roerbak deze in een paar minuten met wat olie in een bakpan.

4. Schil de sinaasappel en verwijder zo veel mogelijk van het achtergebleven witte velletje. Snijd de sinaasappel vervolgens in kleine stukjes en bewaar het vocht wat hier vanaf komt. Snijd ook de paprika en dadels fijn en zet dit samen met de sinaasappel even apart.

5. Schep de stukjes sinaasappel, paprika en dadels door de couscous en meng dit goed door elkaar. Breng de couscous daarna op smaak met een scheutje olijfolie, flink wat kaneel en nootmuskaat, een klein snufje gemberpoeder, en wat peper en zout.

6. Maak de borden op met de couscoussalade en verdeel hier overheen wat verkruimelde fetakaas, fijngesneden verse munt en een paar smalle ringetjes bosui. Leg de kipspies(jes) bovenop de couscous. That’s it, eet smakelijk!

Couscous met sinaasappel dadels en kipspies

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen