Culinair Kerstrecept: Zalmrillettes met snijboonrolletjes en tomatendressing

Ben je al bekend met rillettes? Een rillettes komt van oorsprong uit Frankrijk en is een soort zachte, romige paté. Een heerlijk smeersel voor op brood. Vroeger werd rillettes meestal gemaakt van varkens- of eendenvlees, maar tegenwoordig worden er ook rillettes van vis gemaakt. Hier vind je het recept voor zalmrillettes, die wij als tip meekregen van 24Kitchen. Is dit niet een super idee om te maken voor het kerstdiner?

Zalm is één van de favoriete stukjes vis bij ons op de redactie en bovendien super gezond. Tijd dus om eens een zalmrillettes te maken. Om rillettes qua presentatie een chique tintje te geven, maak je gebruik van een ringvorm om een strakke vorm te creëren. Vervolgens garneer je de zalmrillettes met een rode tomatendressing en jouw culinaire zalmgerecht is compleet.

Ingrediënten:

  • 350 gram rauwe, wilde zalm, zonder vel en aan één stuk
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 6 augurken
  • 1 sjalot
  • ½ bosje bieslook
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 350 gram trostomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1½ eetlepel venkelzaadjes
  • 2 eetlepel rodewijnazijn
  • 12 snijbonen
  • 75 gram veldsla

Extra nodig

  • Ovenschaal
  • Staafmixer met bijbehorend bakje
  • Bolzeef
  • Ringvorm

To do:

1. Verwarm de oven voor op 70 °C. Leg de zalmmoot daarna in een kleine ovenschaal, bestrooi hem met een beetje zout en schenk er 150 milliliter olijfolie overheen. De zalm moet bijna onder staan. Gaar de zalm daarna 20 tot 22 minuten in de oven.

2. Snijd de augurken in flinterdunne plakjes. Pel en snijd de sjalot in dunne ringen. Snijd de bieslook fijn. Meng de mayonaise, mosterd, augurken en 3 eetlepels olijfolie uit de schaal waarin de zalm in is gegaard tot een mooie, gladde saus. Verdeel de zalm met een vork in stukjes en laat indien nodig op keukenpapier iets uitlekken. Meng de mayonaisesaus, sjalot en bieslook voorzichtig door de zalm.

3. Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C. Halveer de tomaten. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Leg de tomaten in een ovenschaal met de snijkant naar boven en bestrooi ze met paprikapoeder, venkelzaadjes, plakjes knoflook, een beetje zeezout en versgemalen peper. Sprenkel de rodewijnazijn en de rest van de olijfolie erover. Rooster de tomaten 25-30 minuten in de oven.

4. Houd 4 geroosterde tomaten apart voor de garnering. Pureer de overige tomaten en het vocht uit de ovenschaal met de staafmixer glad en schenk de dressing door een bolzeef.

5. Haal de puntjes en draden van de snijbonen. Houd een snijboon rechtop vast en schil er met de dunschiller langs de zijkant lange slierten van. Blancheer ze in 10 seconden beetgaar in kokend water met een beetje zeezout, spoel ze direct koud af in een bolzeef en laat ze goed uitlekken.

6. Zet voor het serveren de ringvorm in het midden van het bord en vul hem voor de helft met de zalmrilettes. Verdeel er veldsla over en leg er een halve geroosterde tomaat op. Vorm rolletjes van de snijboonslierten en leg ze op en om de rilettes. Schep of spuit de tomatendressing eromheen.

Dit recept voor zalmrillettes is afkomstig van 24Kitchen. Voor meer lekkere recepten van 24Kitchen klik je hier

zalmrilettes-24-kitchen-1

Bron foto: 24Kitchen 

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen