DE SMAAK VAN…YVETTE VAN BOVEN

Yvette van Boven is chef, culinair schrijfster, illustrator, food stylist én columnist. Ze schrijft voor RED magazine, Libelle en Volkskrant magazine. Haar kookboeken worden over de hele wereld gelezen. Tijdens de opening van de IMAGIN G&T pop-up gallery in Amsterdam, waar een maand lang exclusief een door Yvette ontwikkelde cocktail geschonken wordt, sprak ik met Yvette over haar passie koken, Bourgondische leven (in Amsterdam én Parijs) en haar ultieme kooktips. Op de vraag wat we haar nooit zullen zien eten, antwoordt Yvette “niets”. Nou, dit noemen we nu een echte foodie, maar vooral culinaire duizendpoot. Een vrouw die absoluut thuis hoort in de rubriek ‘De smaak van…’. Lees snel verder!

1. Welk gerecht staat bij jou thuis regelmatig op tafel?
Thuis eet ik veel salades.  Met groenten, rauw, geblancheerd of gegrild. En vis en granen (spelt, gerst, quinoa, oid) en een lekkere dressing. Ik ben zelfbenoemd dressingkoningin!

2. Naast dressingkoningin bent je ook een bezige bij. Wanneer je vrije tijd hebt, wat doe je dan het liefst?
Ik heb niet veel vrije tijd, maar ik zie mijn werk ook niet als werk. Dan zou ik ik écht altijd werken. Ook als ik reis schrijf ik alles op. Met dagboekjes of tekeningetjes, bijvoorbeeld. Wat ik eet, wat ik zie en wat ik lees. Dit hoort erbij en ik vind het allemaal leuk.  Als ik écht vrij ben wandel ik met Marie, mijn hond. Of ik kook, bak, eet en drink.

3. Heb je een tip voor vrouwen die niet al te lang in de keuken willen staan, maar wel goed willen eten?

Gril een visje! Dit wordt veel te weinig gedaan, terwijl het erg makkelijk is en weinig tijd kost. Hiervoor heb je alleen peper, zout en een citroen nodig. Maak er een salade bij met de groenten die je op dat moment in huis hebt. Voeg eventueel een blikje afgespoelde bonen of kikkererwten toe. Niet te moeilijk en heel gezond. Koop geen gekweekte vis zoals pangasius, maar lekkere vis uit de Noordzee.

Yvette van Boven

4. Wat zijn volgens jou de opkomende foodtrends?
Gut, wat lastig. Eh, bloemkool wordt hip!

5. Waar ga je in Amsterdam regelmatig eten?
Ik ga graag naar mijn oude restaurant Aan de Amstel. Omdat ik hier nu zelf niet meer werk is het eigenlijk nog leuker: je bent er thuis, maar je hoeft niet meer mee te denken. Bij Aan de Amstel vind ik alles nog steeds heerlijk en mijn ex-compagnon, nog steeds de leukste neef van Nederland, schenkt de beste wijnen. Daarnaast is mijn eigen boot een favoriete plek. Zodra het mooi weer is, of gewoon droog, trekken we erop uit. Met een mand vol eten en drinken! Dan pikken we onderweg vrienden op en is het altijd het leukste drijvende cafe van Amsterdam.

6. Welk kookboek is jouw grootste trots?
Van de boeken die ik in mijn bezit heb, ben ik het meest trots op het boek van Sophia Loren, met de meest geweldige foto’s. Hét boek dat niet meer wordt gedrukt. Daar ben ik heel blij mee. Van mijn eigen werk ben ik het meest trots op Home Made. Nooit gedacht dat dat zo’n impact zou hebben.

Tuinerwtensoep

7. Waar mogen we jou voor wakker maken? 
Iets met bonen, linzen of worst. Cassoulet denk ik.

8. Hoe belangrijk is gezond eten en leven voor jou?
Heel belangrijk. Juist door mijn werk eet ik soms meer dan ik zou willen, uit nieuwsgierigheid of beleefdheid.  Op dagen dat ik thuis ben compenseer ik dat door gezond te eten. Dan eet ik vooral groenten en drink ik veel water of kruidenthee. Daarnaast sport ik drie keer per week met een trainer om fit te blijven.

9. Wat vind jij van het op dit moment o-zo populaire ‘powerfood’?
Goji bessen vind ik naar oude hoedjes smaken, niet geweldig. Maar hennepzaad vind ik lekker! Ik strooi dit over mijn salades of in de soep. Hennepzaad bevat veel eiwit toch? Nou, mooi meegenomen. Chiazaad eet ik wel eens in m’n yoghurt of meng het door brooddeeg, net als zonnebloempitten of lijnzaad. Zaden en pitten, daar ben ik overigens dol op. Wanneer je een nieuw ingrediënt probeert dat bevalt, dan kun je dit natuurlijk vaker eten. Niets moet!

Schermafbeelding 2014-08-04 om 23.35.20

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen