FRISSE RISOTTO MET TOMAAT EN KROKANTE HAM

Risotto is zo’n Italiaans gerecht waar je ineens énorme zin in kunt hebben. Sommige mensen zien er tegenop om risotto thuis klaar te maken, omdat het voor hun gevoel moeilijk is of veel tijd kost. Ik verzeker je dat dit met dit recept helemaal niet het geval is. Een snelle risotto die ook nog eens op gezonde wijze is bereid, zonder room en met zo lekker wat groenten. Het is een frisse risotto met o.a. tomaat, prei, citroen, basilicum en krokante ham, een heerlijke combi van smaken! Zet ‘m dus zeker op je to cook-list!

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 150-200 gram risotto rijst
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 0.5 liter groentebouillon
  • Eventueel: glas witte wijn
  • 2-4 plakken Parmaham
  • 1 grote tomaat
  • Verse basilicum
  • 1/2 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • Rucola
  • Olijfolie

TIP: Maak verse pesto (lees hier hoe je dit maakt) en besprenkel dit over de rucola bovenop de risotto.

To do’s:
1. Snijd de prei fijn en was de groente daarna goed. Zet een grote pan op het vuur met wat olijfolie en fruit hierin de prei samen met een fijngesneden teentje knoflook.

2. Voeg de risotto rijst toe, schep dit door de prei en olie zodat de korreltjes door de olie en het aanfruiten mooi glanzen. Blus het geheel daarna af met een scheut witte wijn – of bouillon, wanneer je de witte wijn achterwege laat. Wanneer je wel voor wijn kiest: zet de risotto een minuutje op hoog vuur totdat de alcohol verdampt is.

3. Roer daarna de risotto goed door en voeg steeds opnieuw een scheutje bouillon toe aan de risotto wanneer deze is opgenomen. Doe dit 15-20 minuten, totdat de bouillon (of een deel daarvan) is opgenomen en de rijst gaar is. De risotto mag plakkerig zijn, maar niet “nat”.

4. Snijd in de tussentijd de tomaat in kleine blokjes en de verse basilicum fijn en zet dit apart. Bak of grill ook de Parmaham plakken in de pan (droog) krokant.

5. Wanneer de risotto bijna klaar is, knijp je het sap van een halve citroen uit en meng je dit door de risotto. Schep tenslotte de fijngesneden tomaat en de verse basilicum door de warme risotto (de tomaten worden hierdoor vanzelf warm) en breng op smaak met wat verse peper en eventueel extra zout.

6. Schep de risotto op de borden, rasp hier Parmezaanse kaas overheen en verdeel wat rucola bovenop. Besprenkel verse pesto over de rucola (eventueel, zie de tip hierboven) en maak het gerecht af met een of meer plakjes krokante ham. Zó lekker: eet smakelijk!

Frisse risotto met tomaat en prei Frisse risotto met tomaat en prei

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen