Meestal zijn ‘t die kleine dingen die een gerecht helemaal af maken. Denk aan dat blaadje verse basilicum in een salade, dat beetje kaas in een gehaktbal en het eitje op een groenteschotel.  En wanneer je dit ontdekt hebt, maakt je hongerige maag een sprongetje! Gisteren kwam een vriendin bij mij eten en maakte ik deze groentelasagne zonder lasagnebladeren maar mét een zelfgemaakte tomatensaus en gegratineerde kaas. Last minute kreeg ik het idee om een paar eitjes aan de bovenkant te verdelen en kort mee te grillen. Zo lekker! Eet deze lasagne eventueel met een frisse salade, maar vanwege de kaas, het eitje en de verschillende groenten vult hij goed.

Benodigdheden (voor 2-3 personen):

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s (bijvoorbeeld geel en rood)
  • 3 rijpe tomaten
  • 4-5 verse basilicum blaadjes
  • 1/2 theelepel oregano
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 bol Mozzarella
  • Parmezaanse kaas
  • 2-3 eieren
  • Blender of staafmixer

To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd in de onderkant van de tomaten een “kruisje” en leg de tomaten in een pan met heet water. Verwarm het water, eventueel tot aan het kookpunt, en laat de tomaten in het warme water liggen totdat het velletje breekt. Haal je de tomaten dan uit het water en spoel je ze af onder de koude kraan. Verwijder daarna de velletjes en het groene ‘kontje’.

2. Snijd in de tussentijd de courgette en aubergine in de lengte in plakken van c.a. een halve centimeter dik. Snijd de paprika in grove stukken (c.a. 4-6 stukken per paprika). Leg dit even apart.

3. Maak de tomatensaus door de gepelde tomaten samen met de verse basilicum, oregano, olijfolie en wat peper en zout in een blender of met een staafmixer te pureren. De saus kleurt overigens een beetje oranje, dit komt doordat rood (de tomaten) en groen (basilicum) qua kleur samenkomen.

4. Beleg de onderkant van een ovenschaal met de plakken aubergine en verdeel hier eenderde van de tomatensaus overheen. Verdeel hier overheen de paprikastukken, opnieuw gevolgd door eenderde van de saus. Leg tenslotte de courgette plakken bovenop en verdeel hier de rest van de saus overheen.

5. Snijd de Mozzarella in dunne plakjes en verdeel dit over de courgette, gevolgd door een laagje Parmezaanse kaas. Zet de lasagne vervolgens 30 minuten in de oven. Kijk in de tussentijd even of de kaas niet te snel bruin wordt. Zet de oventemperatuur dan wat lager, op 180 graden.

6. Haal de lasagne uit de oven, breek de eieren en verdeel deze over de gegratineerde bovenkant. Je kunt de eidooier kapot prikken zodat het eigeel net als het eiwit mooi verdeeld is over de schotel. Zet de lasagne daarna voorzichtig terug in de oven voor c.a. 3-5 minuten, totdat de eitjes gaar zijn (op de grill-stand, indien beschikbaar).

7. Haal de lasagne uit de oven en snijd ‘m in mooie stukken. Schik niet van het vocht wat onderin de schaal terecht is komen, dit is afkomstig van de groenten en kun je lekker in de schaal laten zitten. Eet smakelijk!

Groentelasagne met ei3 Groentelasagne met ei4 Groentelasagne met ei2 Groentelasagne met ei.5 Groentelasagne met ei1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Ik ga dit donderdag maken, het ziet er zo ontzettend lekker uit, pfoe!

  • ziet er goed uit en erg gezond!

Reactie plaatsen