Zachtjes hoor ik buiten de bladeren in de bomen ritselen en de vogeltjes fluiten, daarna doe ik langzaam mijn ogen open. In de praktijk loopt het natuurlijk nooit zo, maar in mijn ideale weekend heb ik geen zeurende wekker en zo min mogelijk plannen. Dat zálige, het-is-weekend-gevoel in de ochtend, waarbij je de hele vrije dag nog in het vooruitzicht hebt, mag wat mij betreft eeuwig duren. Daarom ontbijt ik het liefst zo lang, uitgebreid en vooral relaxt mogelijk. In dit artikel vind je ontbijt inspiratie waarmee je van de start van de dag een feestje maakt. Deze gezonde smeersels zijn niet alleen heel lekker, ook makkelijk klaargemaakt en ze komen qua smaak perfect tot hun recht op de nieuwe, lichte crackers van Bolletje. Nu alleen nog uitvechten wie als eerste uit bed gaat.
Eten, knuffelen, eten
Omdat ik doordeweeks vaak een iets te drukke planning heb – wie niet? – maak ik het mezelf in het weekend zo makkelijk mogelijk, maar wil ik wél gezond en lekker eten. En daar besteed ik dan ook tijd aan. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind. Uitgebreid buiten de deur ontbijten of de stad doorstruinen op zoek naar die lekkere traiteur bijvoorbeeld, of boodschappen in huis halen om aan de slag te gaan in de keuken. Ook in de ochtend vind ik het helemaal niet erg om nét wat meer mijn best te doen en verder te gaan dan dat gebakken eitje. Klinkt lekker kneuterig, maar dan bak ik havermout muffins, banana pancakes of zet de tafel vol met versgebakken broodjes en verschillende soorten beleg. Klinkt als de ideale huisvrouw hè? Maar ik houd wel genoeg tijd over om te relaxen en knuffelen op de bank, want in het weekend vind ik het opladen van de batterij het allerbelangrijkste.
Gezonde smeersels om zelf te maken
Omdat ik moeite wil doen voor het ontbijt, maar ook niet úrenlang in de keuken wil staan, zijn de smeersels die ik deel in dit artikel perfect voor in het weekend. Spicy avocado spread, homemade eiersalade met zalm en rode bieten spread met appel. Je hebt ze in een handomdraai gemaakt en kunt de eiersalade en bietenspread bewaren in de koelkast, zodat je er de dagen daarna ook nog van kunt eten. En om de smaak extra goed uit te laten komen, zijn ze perfect op de nieuwe, lichte crackers van Bolletje. Deze zijn heel dun en licht van gewicht en daarom ideaal wanneer je extra veel aandacht wilt geven aan wat eróp ligt. Daarnaast is het een fijne gedachten dat de crackers, ondanks dat ze licht zijn en weinig calorieën bevatten, wel bomvol vezels zitten. Er zijn overigens twee varianten: Bolletje Lichte Crackers Spelt & Bolletje Lichte Crackers Spelt & Havermout en in voor dit recept heb ik de eerste variant genomen. De crackers met havermout vind ik namelijk perfect voor doordeweeks, voor die extra portie energie.
Bekijk hieronder snel het recept, kies een soort beleg óf maak ze gewoon alledrie voor een kleurrijk feestje op je bord. Sowieso een jaloersmakend fotootje op Instagram waard, lijkt me zo?
De recepten:
1. Spicy avocado spread
Voor 2 belegde crackers
- 1 rijpe avocado
- 1/2 citroen
- Olijfolie
- Chilivlokken
- Peper en zout
- Garnering: radijs en kiemen
To do’s:
1. Halveer de avocado en verwijder het vruchtvlees met een lepel. Leg dit op een bord en prak met een vork fijn, mag best nog een beetje grof zijn. Besprenkel de avocado vervolgens met wat druppels citroensap en breng op smaak met peper en zout.
2. Verdeel de avocado spread over de crackers en besprenkel met olijfolie en eventueel wat extra druppeltjes citroensap. Strooi hier wat chilivlokken overheen en garneer met plakjes radijs en een plukje kiemen.
2. Rode bietenspread met appel en pijnboompitjes
Voor 1 bakje rode bietenspread
- 2 rode bieten (voorgekookt)
- 85 gram kikkererwten (uit blik)
- 60 gram geitenkaas
- Pijnboompitjes
- Verse dille
- Appel
To do’s:
1. Maak de rode bietenspread door de bieten, kikkererwten en geitenkaas met een staafmixer tot een spread te pureren. Voeg naar smaak wat peper, zout en verse dille toe.
2. Besmeer de crackers met de rode bietenspread en garneer met pijnboompitjes, verse dille en plakjes appel.
3. Homemade eiersalade met zalm
Voor 1 bakje eiersalade
- 8 eieren
- 8 stengels verse bieslook
- 1/2 rode ui of sjalotje
- 1 eetlepel (light) mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt of kwark
- Peper en zout
- Paprikapoeder
- Kerriepoeder
- Gerookte zalm
To do’s:
1. Kook de eieren in c.a. 6 minuten hard. Laat de eieren iets afkoelen en snijd ze daarna fijn. Snijd ook de stengeltjes bieslook en het halve rode uitje of sjalotje fijn (snijd zo klein mogelijk). Doe de eieren, bieslook en ui in een mengkom.
2. Meng 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel yoghurt of kwark door het eiermengsel. Breng het geheel daarna op smaak met peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder. Verdeel wat eiersalade op de crackers, maak af met een plakje gerookte zalm en garneer eventueel met wat bieslook.
Eet smakelijk! En laat je me weten welke spread je het lekkerste vindt?
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Bolletje. Klik hier voor meer informatie.