Filodeeg taartjes met zalm, ei en cottage cheese

Pasen vinden wij het ideale moment om een uitgebreide, fancy brunch op te tuigen. Want we love brunch, het liefst trekken hier dagelijks wel een paar uur voor uit. Beetje lastig tijdens kantoortijd, daarom grijpen we het lange Paasweekend aan om uit te pakken. En met deze filodeegtaartjes maak je thuis – aan de gedekte tafel of tijdens een lazy brunch op bed – gegarandeerd een goede indruk. Wat hoe leuk zien ze eruit? En stiekem zijn deze filodeeg taartjes helemaal niet moeilijk om te maken. Bovendien zijn deze creaties gemaakt met filodeeg in plaats van bladerdeeg, wat een stuk gezonder is.

Een recept met de combinatie zalm en ei is altijd een succes, want wie lust dit niet? Om de combinatie we wat extra’s te geven hebben we cottage cheese toegevoegd en de ‘salade’ (want je kunt ‘m ook prima op een broodje smeren) geserveerd in een filodeeg taartje. De knapperige filodeeg is heerlijk in combinatie met de smaakvolle zalm-eisalade. En de bloedsinaasappel geeft een lekker zoet en zuurtje aan de salade. Maken dus. Smakelijk!

Ingrediënten:

Voor 4 filodeeg taartjes

  • 5 vellen filodeeg (half pak)
  • 4 eieren
  • 150 gram gerookte zalm
  • 100 gram (c.a. 2 eetlepels) Hüttenkäse (of een andere cottage cheese)
  • 14 stengeltjes bieslook
  • 1/2 (bloed)sinaasappel
  • Peper, zout, paprikapoeder en kerrie
  • Muffinvorm (voor 6 muffins, waarvan je er 4 gebruikt)

To do’s:

1. Laat het filodeeg ontdooien (c.a. 100 minuten) en doe dat in de verpakking om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Verwarm daarna de oven voor op 200 graden (hete lucht oven 180 graden). Kook in de tussentijd ook de eieren hard.

2. Leg 5 filodeegvellen op elkaar en snijd 4 gelijke stukken. Leg de plakjes een voor een op elkaar in een muffinvorm – bestrijk elk plak eerst met olie (met een kwastje) – en maak een stervorm. Herhaal dit 4 keer, zodat je 4 taartjes krijgt.

3. Zet de filodeeg taartjes in de oven en bak ze c.a. 15 minuten, totdat ze mooi bruin en krokant zijn. Check halverwege wel even of ze niet al bruin en krokant zijn, haal ze ik dat geval eerder uit de oven.

4. Wanneer de eieren hardgekookt zijn, snijd je ze fijn en doe je dit in een mengkom. Snijd daarna de zalm in snippers (houd 1 plak over voor de garnering), snijd 10 bieslookstengels fijn en voeg dit ook toe. Voeg 2 volle eetlepels cottage cheese toe en mix door elkaar. Breng de zalm-eisalade op smaak met bloedsinaasappelsap, peper, zout, paprikapoeder en kerrie.

5. Snijd de overgebleven plakjes zalm in reepjes en snijd 4 bieslook stengeltjes fijn. Haal de filodeeg taartjes uit de oven en laat ze kort afkoelen. Vul ze daarna met een paar scheppen van het ei-zalm mengsel. Garneer met de zalm reepjes (maak er een mooi roosje van) en bieslook. Nu de champagne nog. Cheers!

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties

Reactie plaatsen