Elke dag ontbijten met havermoutpap gaat op een gegeven moment ook zo vervelen. En aan gezonde tussendoortjes heb je nooit genoeg. Daarom ben ik zo gek op deze goedgevulde havermout ontbijt cake met fruit en noten. Een cake voor ontbijt en tussendoor, met veel gezonde vezels en eiwitten: een mooie combi van havermout, spelt, eieren, bananen, noten en ander fruit. Ook fijn, hij is makkelijk klaargemaakt en blijft een paar dagen lekker (op donkere en droge plek bewaren). Ik heb gekozen voor bosbessen, appel en pecannoten als vulling, maar je kunt er alle kanten mee op. En dan heb ik nog niet eens verteld hoe lekker hij is. Enjoy!
Benodigdheden (voor 1 cake en c.a. 6-8 plakken)
- 100 gram havermout
- 65 gram speltmeel
- 2 eieren
- 2 bananen
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Honing
- 1 appel
- Handje bosbessen
- Pecannoten
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appel in stukjes en zet dit even apart.
2. Prak de bananen met een vork en doe dit in een kom. Voeg hier de eieren, het speltmeel, het bakpoeder, de havermout, het kaneel en een scheutje honing aan toe, en mix met een staafmixer tot een stevig beslag.
3. Schep als laatste de fijngesneden appel, bosbessen en pecannoten door het beslag.
4. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Wanneer je cakeblik te groot is, kun je ‘m aan één kant gemakkelijk opvullen met een propje aluminiumfolie.
5. Zet de havermout cake voor c.a. 40 min in de oven. Controleer (met een sateprikker) even of hij gaar is, de tijd kan afhangen van de type oven.
Eet smakelijk! Laat je me weten of je deze havermout ontbijt cake net zo lekker vindt als ik? Meer makkelijke en gezonde recepten van Cotton & Cream vind je hier.
Lisa Ik 19 juni 2016
Ik
Volgens mij ben je vergeten om ‘havermout’ te verwerken in de to do’s (wanneer je dat moet toevoegen).
Hij staat bij mij nu in de oven :), ik ben benieuwd.
Cotton & Cream Ik 19 juni 2016
Ik
Thanks voor je scherpte Anne, is aangepast! :-) en ben uiteraard heel benieuwd of je deze havemout ontbijt cake net zo lekker vindt als ik. Lfs, fijne avond!
Marion van Zutphen Ik 20 juni 2016
Ik
ooh dit lijkt me lekker! Ik ga dit zeker proberen! :)
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Leuk, zeker doen Marion! X Marlieke
Bernadet Ik 21 juni 2016
Ik
Hij staat in de oven!
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Lekker, smakelijk! :-)
Esther Ik 21 juni 2016
Ik
Ik ga naar de winkel , spullen halen en ga hem bakken .
Lijkt me heerlijk
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Leuk Esther, ben benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als ik! Lfs, Marlieke
Ida Ik 21 juni 2016
Ik
Havermout berijden in todo’s…
Geen idee wat dat is!
Wil deze wel graag maken, lijkt me heerlijk!
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Ha Ida, havermout vlokken kun je gewoon toevoegen aan het beslag, en dan mixen! Kom je eruit zo?
Mieke Ik 21 juni 2016
Ik
Als ik glutenvrij wil eten waarmee kan ik het speltmeel dan vervangen?
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Hi Mieke, je zou speltmeel dan kunnen vervangen voor amandelmeel. Veel succes!
Matilde Ik 21 juni 2016
Ik
Kan dit recept ook zonder banaan en misschien dadels als zoetmaker? Of wordt hij dan te droog? Ik ben banaan in al die cakes wat zat…
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Hi Matilde, haha, ik snap wat je bedoeld! Je zou eventueel wat appelmoes (zonder suiker en andere onnodige toevoegingen) kunnen gebruiken als vervanging voor banaan, en inderdaad wat dadels als zoetmaker. Succes, ben benieuwd!
Brigitte Ik 21 juni 2016
Ik
Had niet alle ingrediënten in huis.
Heb speltmeel vervangen voor amandelmeel, pecannoten voor walnoten en bessen voor pruimen.
Is prima gelukt en smaakt heerlijk!
Cotton & Cream Ik 22 juni 2016
Ik
Ha Brigitte, wat leuk om te horen dat je je met de cake hebt uitgeleefd! De toevoeging van pruimen klinkt heerlijk, ga ik ook een keer maken, dank voor de tip! En thnx voor je berichtje!
Darina Ik 22 juni 2016
Ik
Lijkt me een heerlijke cake, deze ga ik zeker maken
Cotton & Cream Ik 24 juni 2016
Ik
Leuk, ben benieuwd Darina! X
Marjé Ik 22 juni 2016
Ik
Wat voor havermout gebruik je hier voor. Ik heb wel havermout vlokken in huis. Of wordt er iets anders bedoeld ?
Cotton & Cream Ik 22 juni 2016
Ik
Ha Marje, hier kun je prima havermout vlokken voor gebruiken. Met een staafmixer worden ze automatisch wat fijner gemaakt. Succes en smakelijk alvast!
Marit Ik 24 juni 2016
Ik
Ziet er lekker uit! Kan je speltmeel ook vervangen voor boekweitmeel? Heb daar nog een heel pak van in de kast staan namelijk. En blijven de verhoudingen dan nog hetzelfde?
Cotton & Cream Ik 24 juni 2016
Ik
Dank je, Marit! Boekweitmeel kun je zeker gebruiken met gewoon dezelfde verhoudingen. Succes!
Dukke Ik 25 juni 2016
Ik
Wat een heerlijke traktatie bij de koffie, ik ben heel blij met dit recept. Ik had geen pecannoten in huis, die heb ik vervangen door cranberries.
Cotton & Cream Ik 4 juli 2016
Ik
Ha Dukke, wat leuk om te horen! Cranberries lijken me in deze havermout ontbijt cake ook heerlijk. Goed idee, ga ik de volgende keer eens proberen. Dank voor je leuke bericht. Fijne avond!
Anneke Ik 10 juli 2016
Ik
Ik heb de cake al een paar keer gemaakt. Ik las dat iemand boekweitmeel heeft gebruikt. Ga ik de volgende keer doen.
Het is harstikke lekker en verantwoord, een stukje in mijn lunchbox.
Cotton & Cream Ik 14 juli 2016
Ik
Heel leuk om te horen Anneke, en inderdaad werk boekweitmeel ook prima. Dank voor je leuke bericht, hopelijk tot snel weer!
Jo Ik 28 augustus 2016
Ik
Heerlijk deze ontbijt cake! Het is goed gelukt. Ga ‘m zeker vaker maken.
Heb er een beetje vanille extract aan toegevoegd. :)
Cotton & Cream Ik 29 augustus 2016
Ik
Ha Jo, leuk om te horen!! En goede tip, vanille extract is heeerlijk. Thanks!
Isabelle Ik 19 september 2016
Ik
Gisteren de cake gemaakt en erg heel erg lekker! Nu zal ik uitkijken naar mijn ontbijt :)
Cotton & Cream Ik 22 september 2016
Ik
Fijn om te horen Isabelle, dank voor je lieve bericht! Dag(en) daarna is hij ook nog heel lekker he? Lfs!
faatje Ik 20 oktober 2016
Ik
dit is zoooooo lekker, bedankt voor jouw recept
Cotton & Cream Ik 31 oktober 2016
Ik
Hi Faatje, thanks voor je super leuke reactie! Heel blij om te horen :D geniet ervan, en hopelijk tot snel weer!
Annemarie Ik 20 oktober 2016
Ik
Vandaag samen met mijn bijna 3 jarige kleindochter gemaakt. Heb gewone bloem ipv speltmeel gebruikt, rozijnen ipv de bosbessen. We hebben al 2 plakken op vandaag! Heerlijk. Dankjewel.
Cotton & Cream Ik 31 oktober 2016
Ik
Wat leuk om te horen Annemarie, dank voor je leuke en enthousiaste reactie! En inderdaad, je kunt er alle kanten mee op. Leuk om lekker te variëren, rozijnen lijkt me ook erg lekker hierin! Hopelijk tot snel weer!
Anita Ik 5 november 2016
Ik
Goedenavond kan ik ipv de havermout ook havermeel gebruiken want dat heb ik nog in huis
Groetjes anita
Cotton & Cream Ik 5 november 2016
Ik
Ha Anita, dat kan zeker! De cake heeft daardoor misschien wel iets minder een bite, maar de smaak zou hetzelfde moeten zijn. Succes en smakelijk alvast!
Katrien Ik 25 januari 2017
Ik
Heb de cake intussen ook al enkele keren gemaakt. Van smaak heel lekker… Ook al uitgetest met andere dingen er bij te voegen… De eerst keer was hij te droog omdat hij mij nog niet klaar leek… Dus langer in de oven gelaten… Maar 40 min is idd zeker lang genoeg. Wat een leuke gerechtjes allemaal <3
Cotton & Cream Ik 1 februari 2017
Ik
Ha Katrien, wat leuk om te horen, fijn dat het heeft gesmaakt. En inderdaad, je kunt er alle kanten mee op. Tips en ideeën zijn natuurlijk altijd welkom :) Hopelijk tot gauw weer!
Salina Ik 20 april 2017
Ik
hoe groot moet het cakeblik zijn?
Marlieke Ik Auteur Ik 21 april 2017
Ik
Ha Salina, het cakeblik hoeft niet zo groot te zijn, ongeveer 20-25 cm. Wanneer hij te groot is voor het beslag, kun je ‘m opvullen met een propje aluminiumfolie (doe ik altijd haha). Succes!
Petra Ik 3 juni 2017
Ik
Mijn favoriete ontbijt/ lunch sinds ik tarwe, melk en suikervrij moet leven. En ook heel lekker als tussendoortje
Marlieke Ik Auteur Ik 6 juni 2017
Ik
Ha Petra, wat ontzettend leuk om te horen dat het je favoriete ontbijt recept is geworden. Vast niet makkelijk om ineens zonder tarwe, melk en suiker te leven? Hopelijk inspireren onze recepten je! Liefs en fijn dagje, Marlieke
Lotte Ik 5 juli 2017
Ik
Zou kokos ook lekker zijn in dit recept?
Marlieke Ik Auteur Ik 6 juli 2017
Ik
Ha Lotte, jazeker! Eigenlijk kun je met dit recept je creativiteit de vrije loop laten, alle soorten fruit, noten, maar zeker ook rasp van kokos, is hier lekker bij :) Benieuwd wat je ervan vindt!
Netje Ik 27 juli 2017
Ik
Heerlijke cake! Eet m als ontbijt. Maak 2 bakblikken in 1 keer en vries m per plak in. SMorgens een plak uithalen en mee naar t werk.
Super makkelijk! Maar ben heel benieuwd hoeveel calorieën deze cake heeft. Ik probeer n.l. af te vallen ;)
Marlieke Ik Auteur Ik 2 augustus 2017
Ik
Ha Netje, wat leuk om te horen dat de ontbijt cake zo in de smaak valt! Calorieën durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel dat je die de rest van de dag echt wel verbrand ;) Had je mijn nieuwste recept de ontbijt cake met noten al gespot? Een leuke variatie en ook erg lekker! — https://cottonandcream.nl/noten-havermout-energy-cake/ Liefs en tot snel!
Floor Ik 23 november 2017
Ik
Hallo,
Ik wil morgen deze cake bakken maar heb in plaats van speltmeel, speltbloem thuis liggen. Is dit evengoed om cake mee te bakken? En weet je waar het verschil schuilt?
Marlieke Ik Auteur Ik 24 november 2017
Ik
Ha Floor, speltmeel kun je zeker vervangen voor speltbloem. Toevallig hebben we hier ooit een artikel over geschreven om dit verschil uit te leggen, zie: https://cottonandcream.nl/handige-bak-weetjes/. Waar het op neer komt: speltmeel is iets voedzamer dan speltbloem, maar bloem maakt het gerecht ook lekker luchtig! Succes en veel bakplezier!
Gis Ik 3 juni 2018
Ik
Heerlijk
Marlieke Ik Auteur Ik 5 juni 2018
Ik
Wat leuk om te horen, dankjewel Gis!
Jannie Ik 21 augustus 2018
Ik
Ik heb deze cake gebakken, met als extra kokosrasp on top. Heerlijk als lunch met een beetje roomboter en een plakje geitenkaas.
Astrid Ik 8 september 2018
Ik
Hij staat in de oven met extra wat vijgen erin dus ben benieuwd
Bovyn Ik 4 januari 2019
Ik
zo ik iets verkeerd hebben gedaan ! cake komt niet omhoog :(
Laura Ik 22 februari 2019
Ik
Goed gelukt, bedankt!