HAVERMOUT ONTBIJT CAKE MET NOTEN EN FRUIT

Elke dag ontbijten met havermoutpap gaat op een gegeven moment ook zo vervelen. En aan gezonde tussendoortjes heb je nooit genoeg. Daarom ben ik zo gek op deze goedgevulde havermout ontbijt cake met fruit en noten. Een cake voor ontbijt en tussendoor, met veel gezonde vezels en eiwitten: een mooie combi van havermout, spelt, eieren, bananen, noten en ander fruit. Ook fijn, hij is makkelijk klaargemaakt en blijft een paar dagen lekker (op donkere en droge plek bewaren). Ik heb gekozen voor bosbessen, appel en pecannoten als vulling, maar je kunt er alle kanten mee op. En dan heb ik nog niet eens verteld hoe lekker hij is. Enjoy!

Benodigdheden (voor 1 cake en c.a. 6-8 plakken)

  • 100 gram havermout
  • 65 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Honing
  • 1 appel
  • Handje bosbessen
  • Pecannoten

To do’s:
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appel in stukjes en zet dit even apart.

2. Prak de bananen met een vork en doe dit in een kom. Voeg hier de eieren, het speltmeel, het bakpoeder, de havermout, het kaneel en een scheutje honing aan toe, en mix met een staafmixer tot een stevig beslag.

3. Schep als laatste de fijngesneden appel, bosbessen en pecannoten door het beslag.

4. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Wanneer je cakeblik te groot is, kun je ‘m aan één kant gemakkelijk opvullen met een propje aluminiumfolie.

5. Zet de havermout cake voor c.a. 40 min in de oven. Controleer (met een sateprikker) even of hij gaar is, de tijd kan afhangen van de type oven.

Eet smakelijk! Laat je me weten of je deze havermout ontbijt cake net zo lekker vindt als ik? Meer makkelijke en gezonde recepten van Cotton & Cream vind je hier

Ontbijt cake met noten en fruit1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Volgens mij ben je vergeten om ‘havermout’ te verwerken in de to do’s (wanneer je dat moet toevoegen).
    Hij staat bij mij nu in de oven :), ik ben benieuwd.

    • Thanks voor je scherpte Anne, is aangepast! :-) en ben uiteraard heel benieuwd of je deze havemout ontbijt cake net zo lekker vindt als ik. Lfs, fijne avond!

  • ooh dit lijkt me lekker! Ik ga dit zeker proberen! :)

    • Leuk, zeker doen Marion! X Marlieke

  • Hij staat in de oven!

    • Lekker, smakelijk! :-)

  • Ik ga naar de winkel , spullen halen en ga hem bakken .
    Lijkt me heerlijk

    • Leuk Esther, ben benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als ik! Lfs, Marlieke

  • Havermout berijden in todo’s…
    Geen idee wat dat is!
    Wil deze wel graag maken, lijkt me heerlijk!

    • Ha Ida, havermout vlokken kun je gewoon toevoegen aan het beslag, en dan mixen! Kom je eruit zo?

  • Als ik glutenvrij wil eten waarmee kan ik het speltmeel dan vervangen?

    • Hi Mieke, je zou speltmeel dan kunnen vervangen voor amandelmeel. Veel succes!

  • Kan dit recept ook zonder banaan en misschien dadels als zoetmaker? Of wordt hij dan te droog? Ik ben banaan in al die cakes wat zat…

    • Hi Matilde, haha, ik snap wat je bedoeld! Je zou eventueel wat appelmoes (zonder suiker en andere onnodige toevoegingen) kunnen gebruiken als vervanging voor banaan, en inderdaad wat dadels als zoetmaker. Succes, ben benieuwd!

  • Had niet alle ingrediënten in huis.
    Heb speltmeel vervangen voor amandelmeel, pecannoten voor walnoten en bessen voor pruimen.
    Is prima gelukt en smaakt heerlijk!

    • Ha Brigitte, wat leuk om te horen dat je je met de cake hebt uitgeleefd! De toevoeging van pruimen klinkt heerlijk, ga ik ook een keer maken, dank voor de tip! En thnx voor je berichtje!

  • Lijkt me een heerlijke cake, deze ga ik zeker maken

    • Leuk, ben benieuwd Darina! X

  • Wat voor havermout gebruik je hier voor. Ik heb wel havermout vlokken in huis. Of wordt er iets anders bedoeld ?

    • Ha Marje, hier kun je prima havermout vlokken voor gebruiken. Met een staafmixer worden ze automatisch wat fijner gemaakt. Succes en smakelijk alvast!

  • Ziet er lekker uit! Kan je speltmeel ook vervangen voor boekweitmeel? Heb daar nog een heel pak van in de kast staan namelijk. En blijven de verhoudingen dan nog hetzelfde?

    • Dank je, Marit! Boekweitmeel kun je zeker gebruiken met gewoon dezelfde verhoudingen. Succes!

  • Wat een heerlijke traktatie bij de koffie, ik ben heel blij met dit recept. Ik had geen pecannoten in huis, die heb ik vervangen door cranberries.

    • Ha Dukke, wat leuk om te horen! Cranberries lijken me in deze havermout ontbijt cake ook heerlijk. Goed idee, ga ik de volgende keer eens proberen. Dank voor je leuke bericht. Fijne avond!

  • Ik heb de cake al een paar keer gemaakt. Ik las dat iemand boekweitmeel heeft gebruikt. Ga ik de volgende keer doen.

    Het is harstikke lekker en verantwoord, een stukje in mijn lunchbox.

    • Heel leuk om te horen Anneke, en inderdaad werk boekweitmeel ook prima. Dank voor je leuke bericht, hopelijk tot snel weer!

  • Heerlijk deze ontbijt cake! Het is goed gelukt. Ga ‘m zeker vaker maken.
    Heb er een beetje vanille extract aan toegevoegd. :)

    • Ha Jo, leuk om te horen!! En goede tip, vanille extract is heeerlijk. Thanks!

  • Gisteren de cake gemaakt en erg heel erg lekker! Nu zal ik uitkijken naar mijn ontbijt :)

    • Fijn om te horen Isabelle, dank voor je lieve bericht! Dag(en) daarna is hij ook nog heel lekker he? Lfs!

  • dit is zoooooo lekker, bedankt voor jouw recept

    • Hi Faatje, thanks voor je super leuke reactie! Heel blij om te horen :D geniet ervan, en hopelijk tot snel weer!

  • Vandaag samen met mijn bijna 3 jarige kleindochter gemaakt. Heb gewone bloem ipv speltmeel gebruikt, rozijnen ipv de bosbessen. We hebben al 2 plakken op vandaag! Heerlijk. Dankjewel.

    • Wat leuk om te horen Annemarie, dank voor je leuke en enthousiaste reactie! En inderdaad, je kunt er alle kanten mee op. Leuk om lekker te variëren, rozijnen lijkt me ook erg lekker hierin! Hopelijk tot snel weer!

  • Goedenavond kan ik ipv de havermout ook havermeel gebruiken want dat heb ik nog in huis
    Groetjes anita

    • Ha Anita, dat kan zeker! De cake heeft daardoor misschien wel iets minder een bite, maar de smaak zou hetzelfde moeten zijn. Succes en smakelijk alvast!

  • Heb de cake intussen ook al enkele keren gemaakt. Van smaak heel lekker… Ook al uitgetest met andere dingen er bij te voegen… De eerst keer was hij te droog omdat hij mij nog niet klaar leek… Dus langer in de oven gelaten… Maar 40 min is idd zeker lang genoeg. Wat een leuke gerechtjes allemaal <3

    • Ha Katrien, wat leuk om te horen, fijn dat het heeft gesmaakt. En inderdaad, je kunt er alle kanten mee op. Tips en ideeën zijn natuurlijk altijd welkom :) Hopelijk tot gauw weer!

  • hoe groot moet het cakeblik zijn?

  • Mijn favoriete ontbijt/ lunch sinds ik tarwe, melk en suikervrij moet leven. En ook heel lekker als tussendoortje

  • Zou kokos ook lekker zijn in dit recept?

  • Heerlijke cake! Eet m als ontbijt. Maak 2 bakblikken in 1 keer en vries m per plak in. SMorgens een plak uithalen en mee naar t werk.
    Super makkelijk! Maar ben heel benieuwd hoeveel calorieën deze cake heeft. Ik probeer n.l. af te vallen ;)

  • Hallo,

    Ik wil morgen deze cake bakken maar heb in plaats van speltmeel, speltbloem thuis liggen. Is dit evengoed om cake mee te bakken? En weet je waar het verschil schuilt?

  • Heerlijk

  • Ik heb deze cake gebakken, met als extra kokosrasp on top. Heerlijk als lunch met een beetje roomboter en een plakje geitenkaas.

  • Hij staat in de oven met extra wat vijgen erin dus ben benieuwd

  • zo ik iets verkeerd hebben gedaan ! cake komt niet omhoog :(

  • Goed gelukt, bedankt!

Reactie plaatsen