Maak je je zorgen of je lijf nog in bikini past? Deze skinny loempia’s helpen je een handje. Ze zijn gemaakt van rijstvellen en gevuld met verschillende soorten rauwkost, en dit betekent nauwelijks calorieën! De garnaaltjes en het frisse zoet-zure sausje waar je de loempia’s in dipt, maken de Aziatische rolletjes tot een smaakvol en zomers maaltje. Bij iedere hap denk ik trouwens terug aan mijn vakantie in Vietnam waar verse loempia’s op iedere hoek van de straat verkrijgbaar waren. Verslááfd was ik. En nog steeds, maar dan aan de simpele, gezonde en frisse loempia’s zoals deze, welke ik eindeloos en zonder schuldgevoel kan eten. Ben jij al fan?
Benodigdheden (voor 2 personen)
- 4 rijst- of loempiavellen (van toko of supermarkt)
- 1/3 komkommer
- 6-8 worteltjes
- Witte kool (fijngesneden)
- Verse koriander
- 2 bosuitjes
- Grote garnalen
Dipsausje:
- 1 eetlepel chilisaus
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel water
- 1 theelepel citroensap
To do’s:
1. Verwijder het binnendeel van de komkommer en snijd het stuk vervolgens in de lengte in dunne reepjes. Snijd de bosui (de witte onderkant) in de lengte fijn, zodat je geen ringetjes maar reepjes krijgt. Snijd ook de worteltjes in reepjes en zet dit samen met de fijngesneden witte kool apart.
2. Maak het sausje door de ingrediënten zoals hierboven genoemd in een kommetje met elkaar te mengen. Zet ook dit even apart.
3. Doop de bevroren rijstvellen een paar seconden in warm water, totdat ze zacht zijn. Je kunt de rijstvellen ook laten ontdooien en vervolgens besprenkelen met wat water. Doe dit allemaal voorzichtig, de rijstvellen breken snel.
4. Vouw de boven- en onderrand van het loempiavel ongeveer 1 cm naar binnen. Leg daarna wat witte kool op het rijstvelletje, in de vorm van een rechthoek, waarbij de witte kool aan één kant de onderrand van het velletje raakt. De witte kool hoeft niet het hele rijstvel te bedekken, afhankelijk van hoe lang je de loempia wilt hebben (ik vind kort en stevig zelf prettig). Leg daar bovenop een of meer reepjes komkommer, een aantal reepjes wortel en een paar ringetjes bosui. Verdeel hier vervolgens wat blaadjes verse koriander overheen. Sluit af met een klein beetje witte kool. Als laatste verdeel je een aantal (ongeveer 4) garnaaltjes op de groenten.
5. Druk de groenten zachtjes bij elkaar en rol de loempia daarna voorzichtig op. Aan het uiteinde blijft waarschijnlijk wat van het loempiavel over. Hiervan kun je een stukje afsnijden of het uiteinde naar binnen vouwen.
6. Leg de loempia op een mooi bord en maak de overige verse loempia’s. Garneer de loempia’s met wat ringetjes bosui en verse koriander. Serveer met de saus.
TIP 1: vervang de garnalen voor kipfilet, en voeg eventueel wat gekookte glasnoedels toe.
TIP 2: zin in een extra bite? Doe wat walnootjes in de loempia! Houd je van pittig? Een pepertje of wat gember als extra kruid is ook erg lekker!
Pingback:VERSE GEZONDE LOEMPIA’S - LikeFood Ik 8 augustus 2015
Ik
Manon Mestrom Ik 10 augustus 2015
Ik
Deze ga ik zeker een keer proberen te maken. Zien er heerlijk uit!
Charissa Goldapple Ik 11 augustus 2015
Ik
Ziet er goddelijk uit, jum
Myriam Ik 13 augustus 2015
Ik
Die vellen worden niet gebakken dus?
Cotton & Cream Ik 13 augustus 2015
Ik
Hi Myriam, dat klopt! De vellen alleen ontdooien en nat maken in warm water, ze blijven daardoor lekker zacht & vers! Succes :-)