WAT ETEN VOOR HET SPORTEN?

Wanneer je gezond eet en daarnaast ook regelmatig sport, ben je natuurlijk helemaal goed bezig! Maar wat kun je nu het beste eten, voor en nadat je gesport hebt? Lees hieronder snel de tips en je haalt echt álles uit je sportavondje. 

Voor het sporten:
Na het werk gehaast naar de sportschool, zonder iets te eten? Niet meer doen! Het is belangrijk dat je de nodige eiwitten en vooral goede koolhydraten binnenkrijgt om energie uit te halen. In groente, fruit, noten, zaden en volkoren granen (zoals spelt, boekweit, quinoa en haver) zitten koolhydraten en vezels waar je lichaam behoefte aan heeft. Om je portie koolhydraten binnen te krijgen, hoef je dus persé een groot bord pasta naar binnen te werken, maar is het voldoende als je een portie fruit en groente eet, met bijvoorbeeld een handje vol ongebrande en ongezoute noten. Rozijnen, abrikozen en dadels bevatten ook snel opneembare koolhydraten die veel voedingsstoffen en energie bevatten. Of maak een pan soep, waarin je verschillende (seizoens)groenten verwerkt. Soep is een ideale sportmaaltijd omdat je verschillende soorten voedingsstoffen en vocht binnenkrijgt (stop er lekker veel verschillende groenten in) en bovendien lichtverteerbaar is waardoor je minder last krijgt van een volle maag tijdens het sporten. Vers fruit is altijd goed om te eten voor het sporten, bijvoorbeeld met een eierpannenkoek of omelet zodat je ook wat eiwitten binnenkrijgt. De meest suikerrijke vruchten zijn banaan, ananas, meloen, sinaasappel en mango, probeer dit soort fruit voor het sporten te vermijden. Eet ongeveer een uurtje voordat je gaat sporten.

Mixed Nuts

Ná het sporten:
Nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt is het goed om je reserves weer aan te vullen. Heb je hard aan je spieren gewerkt? Eet dan een maaltijd met veel eiwitten, aangezien eiwitten zorgen voor herstel van spieren en spieropbouw. Eet niet te vet na het sporten! Tot twee uur na het sporten staan je lichaamcellen namelijk open voor voedingsstoffen. Vet eten betekent dan vet opslaan en dat willen we niet! Voor een portie eiwitten kun je een bakje kwark eten met fruit en noten of een eierpannenkoek.

photo-3_Fotor

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen