Wanneer vrienden of familie bij jou thuis komen eten, wil je hen graag wat lekkers serveren. Maar je wilt ook niet al te lang in de keuken staan, dat is ook zo ongezellig. Wanneer dit voor jou herkenbaar is, is dit voorgerecht ideaal! Deze romige zalmmousse met gemarineerde, frisse komkommer is vliegensvlug te bereiden en ziet er qua presentatie leuk uit. Daarnaast is de smaak goddelijk, dus succes gegarandeerd!
Benodigdheden (voor 2-4 personen):
- 200 gram gerookte zalmfilet
- 3 eetlepels mascarpone
- Scheutje melk
- 1/4 komkommer
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1/2 citroen
- Verse peper en zout
- Verse bieslook
- Staafmixer, blender of keukenmachine
To do’s:
1. Verwijder het binnengedeelte van de komkommer en snijd de komkommer daarna in kleine blokjes. Marineer de komkommer vervolgens met een scheutje witte wijnazijn, een paar druppels citroensap en wat verse peper, en zet dit daarna even apart.
2. Maak de zalmmousse door de gerookte zalmfilet (houd een klein beetje zalm over voor de garnering), samen met de mascarpone, wat druppeltjes citroensap, een klein scheutje melk, wat verse peper en eventueel een klein snufje zout te pureren in een blender, keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Wanneer de mousse erg stevig is, kun je wat extra melk toevoegen. De melk zorgt ervoor dat de mousse lekker smeuïg wordt en wat luchtiger. Voeg naar smaak nog wat extra peper, zout of citroensap toe.
3. Verdeel de zalmmousse over de bodem van de (amuse) glaasjes en druk de mousse aan met de onderkant van een lepel. Verdeel vervolgens de gemarineerde komkommer over de zalmmousse. Garneer het gerecht daarna met een klein beetje gerookte zalm die je hebt bewaard hebt, en een stengeltje bieslook.
TIP 1: Wil je tijd winnen? Maak de zalmmousse dan al wat eerder en zet dit klaar in de koelkast. Dan hoef je de mousse alleen nog af te maken met de komkommer en garnering. Ook de zalm- en mascarpone smaken komen dan extra tot hun recht!
TIP 2:Je kunt een paar stengeltjes bieslook mee pureren met de zalmmousse, voor wat extra smaak.
Sharoni Ik 23 oktober 2014
Ik
Hmm ziet er heerlijk uit!!!
Peggy's Pastime Ik 23 oktober 2014
Ik
Kan gewoon niet slecht zijn :-) !
Maaike Ik 23 oktober 2014
Ik
Dit ziet er heerlijk uit, lekker makkelijk ook :)
Marieke Ik 25 november 2014
Ik
Heerlijk recept en makkelijk te bereiden. Gisteren gemaakt toen vriendinnetje kwam eten. Was zeer geslaagd!
Cotton and Cream Ik 25 november 2014
Ik
Wat leuk dat je dat even laat weten, heel blij om dat te horen. Het is ook zeker een van mijn favo’s ;-) liefs!
Joke Ik 15 december 2014
Ik
Gisteren gemaakt. Was echt heerlijk! En makkelijk klaar te maken!
Pingback:DE FAVORIETEN VOOR HET KERSTDINER - Cotton & Cream Ik 22 december 2014
Ik
Barbara Ik 31 oktober 2017
Ik
véél te zout !! niet te eten.. jammer want het zag er leuk uit!
Marlieke Ik Auteur Ik 22 november 2017
Ik
Ha Barbara, wat gek dat het gerecht bij jou zo zout heeft uitgepakt. Bepaalde (vooral voorverpakte) gerookte zalm soorten kunnen extreem zout van zichzelf zijn, misschien dat dit het is geweest? Volgende keer kun je dan ook even proeven en de verhouding aanpassen en meer room toevoegen. Fijne dag voor nu!
Marjet Ik 21 februari 2018
Ik
Gisteren gemaakt met vers gerookte zalm, en het is idd echt heerlijk. Een recept om te bewaren. Merci