ZOETE AARDAPPELRÖSTI MET GEPOCHEERD EI EN DILLE-AVOCADOSAUS

De laatste tijd flirt ik extreem met zoete aardappel. Ik vind ‘m lekker in welke vorm dan ook; frietjes, fritatta, stamppot of soep. Vandaag heb ik een hemels gerecht voor je in petto dat me echt heeft verrast. Namelijk goddelijke zoete aardappelrösti! Knapperig, simpel om te maken en hij staat héél gezellig op je bordje. Het gepocheerde eitje (helemaal niet moeilijk, scrol verder voor een how-to), wat paddestoelen en de dille-avocadosaus maken de rösti extra lekker. Ik heb er zelf een vega-gerecht van gemaakt, maar je kunt er ook heel goed gerookte zalm aan toevoegen. Op je to-cook lijstje dus, want wedden dat je dit lekker vindt.

Naast dat de zoete aardappelrösti veel makkelijker is klaargemaakt dan je zou denken (alleen wat zoete aardappel raspen en mixen, that’s it!), hoefde ik hier niet eens de deur voor uit. Zoete aardappel heb ik namelijk standaard in huis en voor de andere ingrediënten had ik een paar dagen daarvoor al digitaal geshopt bij Landmarkt. Alles wat hier in de winkel ligt, wordt namelijk vers bij de boer gehaald. Bovendien is de versafdeling met kaas, groenten, fruit, vlees en vis enorm uitgebreid. Ik vul hier dus heel graag mijn koelkast mee. En omdat ik veel de hort op ben en weinig tijd heb, is online boodschappen doen wel zo makkelijk. Ook online heb je veel keus en je kunt zelf het tijdstip van bezorgen kiezen. Handig! En de boodschappen worden direct (per fiets) bezorgd door TringTring.

Hieronder vind je het recept voor de zoete aardappelrösti. Ik ben heel benieuwd of je ‘m net zo lekker vindt als ik!

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1/2 ui
  • 3 eieren
  • Parmezaanse kaas
  • 8-12 bospaddestoelen
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels (Griekse) yoghurt
  • Verse dille
  • Citroensap
  • Olijf/kokosolie om te bakken

TIP: leg een plakje gerookte zalm bovenop de rösti en onderop het gepocheerde eitje.

TIP 2: heb je flinke trek? Verdubbel dan de ingrediënten voor de zoete aardappelrösti en/of serveer dit gerecht met een salade apart.

TIP 3: heb je zin om dit gerecht meteen te maken, dan zijn alle ingrediënten met één druk op de knop via Landmarkt.nl te bestellen (klik hier). Vergeet dan niet om de code ‘LEUK&LEKKER’ te gebruiken, want dan krijg je 7,50 euro korting bij een besteding vanaf 50 euro.

Zoete aardappel rosti


To do’s:
1.
Schil de zoete aardappel en gebruik een grove rasp om de zoete aardappel te raspen. Doe de rasp vervolgens in een theedoek en knijp zoveel mogelijk uit. Knijp stevig, er komt verrassend veel vocht uit!

2. Doe de geraspte zoete aardappel daarna in een kom, meng hier 1 ei doorheen, een fijngesneden half uitje en wat Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt eventueel (spelt)meel toevoegen voor extra stevigheid, maar dit is niet per se nodig.

3. Maak de dille-avocadosaus door de avocado, yoghurt en verse dille in een foodprocessor of met een staafmixer in een kommetje te pureren tot een saus. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap, en zet dit daarna even apart.

4. Verhit wat (kokos/olijf)olie in een bakpan en schep hier 1/4 deel van het aardappelmengsel in. Vorm dit met een lepel of spatel tot een soort burgertje. Maak daarna de andere rösti in de pan, in totaal heb je 4 stuks nodig. Bak de rösti daarna c.a. 5 minuten per kant, totdat de buitenkant mooi krokant is en de binnenkant gaar.

5. Roerbak in de tussentijd de paddestoelen in een aparte pan met wat olie, peper en zout. Pocheer ook de twee eieren (zie instructies hieronder).

6. Maak daarna de borden op en verdeel in het midden wat paddestoelen. Leg daar de zoete aardappelrösti bovenop (2 stuks per bord), gevolgd door het gepocheerde eitje. Strooi hier nog wat Parmezaanse kaas overheen en serveer met de dille-avocadosaus apart.

HOW TO – Hoe pocheer je (heel makkelijk) een ei?

  1. Zorg ervoor dat het ei zo koud en vers mogelijk is.
  2. Breng een pannetje water aan de kook.
  3. Voeg een scheutje azijn toe.
  4. Maak met een lepel een snelle, ronddraaiende beweging in het water, zodat in het midden een kolk ontstaat.
  5. Breek het ei in het midden van de kolk. Het ronddraaiende water zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft.

Na een minuut of 2 minuten is het gepocheerde ei klaar. Houd ‘m in de tussentijd warm in een bakje met warm water.

Zoete aardappel rosti3 Zoete aardappel rosti met ei1

Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met Landmarkt. Meer informatie vind je op Landmarkt.nl

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen