Zoete aardappel is een gezonde en lekkere vervanger van de gewone aardappel. Ze zitten boordevol vitamine A (voor een mooie huid!), vitamine C en anti-oxidanten. Bovendien bevatten ze veel minder koolhydraten dan de gewone aardappel maar relatief meer vezels, wat betekent dat je sneller vol zit! Je kunt zoete aardappel verwerken in ovenschotels maar ook ovenfrietjes of puree van maken! Met dit recept maak je een heerlijke zoete aardappel stamppot met prei en een pittige rundergehaktbal. Bekijk hieronder snel hoe simpel het is om een zoete aardappelpuree te maken! Ben je al groot fan van zoete aardappel? Probeer dan zéker ook eens deze té lekkere lasagne gemaakt van zoete aardappel en geitenkaas: recept lasagne.
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 300 gram rundergehakt
- 3 eetlepels ketjap
- 1 ei
- 1 theelepel sambal
- 2-3 grote zoete aardappelen
- 1 prei, in smalle ringetjes gesneden
- Scheutje amandelmelk, soyamelk of gewone melk
- 1 theelepel grove mosterd
- Peper en zout
- Olijfolie om te bakken
To do’s:
1. Breng het rundergehakt op smaak met de ketjap, het ei, de sambal en wat peper en zout. Rol hier vervolgens ballen van. Zet dit even apart.
2. Schil daarna de zoete aardappelen en snijd ze vervolgens in kleine stukken. Zet een pan water op het vuur samen met de zoete aardappelen en breng het water aan de kook. Kook de zoete aardappelen in 20 minuten gaar.
3. Bak in de tussentijd de gehaktballen met wat olijfolie in de pan gaar en aan de buitenkant krokant.
4. Wanneer je de zoete aardappelen 20 minuten hebt laten koken, giet je het water af en pureer je de aardappelen vervolgens met een scheutje melk en een aardappelstamper, garde of gewoon een vork.
5. Schep vervolgens de prei door de warme aardappelpuree. De prei wordt vanzelf wat zachter door de warmte van de aardappelpuree. Maar houd je niet zo van een sterke/pittige preismaak, kook of roerbak de prei dan 5 minuutjes voordat je ze door de aardappelpuree schept.
6. Breng de aardappelpuree daarna op smaak met een klein beetje zout, verse peper en een theelepel grove mosterd.
7. Maak de borden op met de aardappel-preipuree en gehaktballen. Serveer bij dit gerecht een frisse rucola-tomatensalade.
janny Ik 23 juli 2014
Ik
Wat een geweldig recept die zoeteaardappelpuree met prei en gehakt. Heeeerlijk!
Cotton and Cream Ik 16 oktober 2014
Ik
Haha dank je! Ja dit is ook echt een van mijn favorieten, lekker smaken bij elkaar. Liefs!
Pingback:LASAGNE VAN ZOETE AARDAPPEL, SPINAZIE EN ZALM | Cotton & Cream Ik 25 augustus 2014
Ik
Efca Ik 15 oktober 2014
Ik
Heb dit gerecht gisteren weer gemaakt. Wederom erg lekker en snel klaar!
Cotton and Cream Ik 16 oktober 2014
Ik
Hi! Wat super leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje! Ik vind de smaakcombinarie ook erg lekker, zoete aardappel met pittig, een beetje zoutig gehak. Jammie! Wanneer je tips hebt zijn deze natuurlijk ook altijd welkom :) X!
Isra Ik 24 augustus 2015
Ik
Lekker! Dit staat vandaag bij ons op tafel.
Cotton & Cream Ik 24 augustus 2015
Ik
Hi Isra,
Wat leuk, dank voor je berichtje. Ben heel benieuwd wat je ervan vond! :-) liefs!
mario Ik 14 april 2016
Ik
erg lekker !! zelfs onze kinderen die geen aardappel liefhebbers zijn, vinden het heerlijk.
Groetjes mario
Marlieke Ik Auteur Ik 16 april 2016
Ik
Leuk om te horen Mario, dank voor je bericht. Probeer dan ook eens die tortilla gemaakt van zoete aardappel, prei, zalm en pesto, wie weet vinden ze die nog lekkerder! :-) Goed weekend!
Ria van Tante Marie Ik 2 september 2017
Ik
Leuk idee! Maandag ga ik een gerecht maken met bijna dezelfde ingrediënten, eens kijken of mijn afhalers het ook lekker vinden.
Marlieke Ik Auteur Ik 22 september 2017
Ik
Ha Ria, wat leuk, heel benieuwd hoe de reactie was! Zoete aardappel is altijd goed ;) Goed weekend!