ZOETE LOEMPIA GEVULD MET PEER EN ROZIJNEN

Begrijp me niet verkeerd, die Vietnamese loempia’s zijn goddelijk op z’n tijd. Vooral wanneer je veel te laat uit de kroeg rolt. Alleen kun je er veel meer kanten mee op. Denk aan een zoete loempia gevuld met peer, rozijnen en lekker veel kaneel. Niet uit de frituur, maar uit de oven. En de smaak heeft iets weg van een perentaartje, alleen dan op een creatievere manier gepresenteerd. Een heerlijk, warm recept voor tijdens deze gure, winterse dagen. 

Zoete loempia gevuld met fruit

Bij deze zoete loempia kun je trouwens je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt ze ook vullen met appel. Of met mango of perzik. Eigenlijk elk fruit waar je ook een taart mee zou kunnen bakken. Ik heb gekozen voor een zoete loempia gevuld met peer en rozijnen, en heb ‘m afgemaakt met een crumble van pepernoten. Maar hiervoor kun je ook andere koekkruimels of walnootjes voor gebruiken. Leuk als dessert (met een bolletje ijs) of bij de koffie wanneer je gezellige mensen op bezoek krijgt.

Ingrediënten:

Voor c.a. 5 loempia’s

  • 3 stevige peren (alternatief: 2 appels)
  • 1 handje rozijnen
  • 1 volle theelepel kaneel
  • Honing
  • 1 ei
  • 5 vellen filodeeg (uit de vriezer)
  • Een crunch van pepernoten, koekkruimels of walnoten ter garnering
  • Eventueel: (kokos)slagroom

To do’s:

1. Laag de vellen filodeeg ontdooien (c.a. 100 minuten). Voorkom dat het deeg uitdroogt, dus laat de vellen in de verpakking ontdooien.

2. Schil in de tussentijd de peertjes en snijd ze in kleine blokjes. Doe dit in een mengkom. Voeg de rozijnen en kaneel toe, en besprenkel met een scheutje honing. Meng ververvolgens met je handen zodat de ingrediënten mooi verdeeld zijn. Kluts een eitje en zet dit even apart.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Leg daarna een vel filodeeg voorzichtig op een snijplank of bord. De vellen scheuren heel snel, dus wees extra voorzichtig! Smeer het vel daarna zachtjes in met water, om het deeg soepel te maken.

4. Verdeel het peermengsel daarna onderaan het filodeeg, horizontaal en ongeveer 3 cm van de kant af (onderkant en zijkant). Bestrijk de randen met het geklutste ei. Vouw de zijkanten daarna naar binnen, in een zo recht mogelijke lijn.

5. Vouw het filodeeg vervolgens vanaf de peervulling voorzichtig naar boven op en rol verder op. Bestrijk het uiteinde eventueel met wat extra ei, zodat het goed plakt. Bestrijk de bovenkant van de rol daarna nog een keer met wat ei en leg de loempia daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak tenslotte de andere loempia’s gevuld met peer.

6. Zet de loempia’s in de oven en bak ze in c.a. 15-20 minuten goudbruin.

7. Leg de gebakken loempia’s op een bord en besprenkel ze met honing. Strooi er daarna wat crunch van pepernoten, koekjes of walnoten overheen. Serveer de zoete loempia’s direct (warm dus!), eventueel met een bolletje ijs of (kokos)slagroom.

Vond je deze loempia gevild met peer lekker? Ik ben benieuwd! Wanneer je behoefte hebt meer zoete ideeën, klik dan op deze link voor makkelijke recepten voor toetjes en tussendoortjes
zoete-loempia-gevuld-met-peer

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen