WORTEL-ZOETE AARDAPPEL SCHOTEL MET SINAASAPPEL EN WITVIS

In de zomer hebben de meeste mensen minder zin om te koken. Begrijpelijk, dan besteed je de tijd liever aan terrasjes en BBQ-en met vrienden. Maar gisteren ben ik weer eens lekker in de keuken gedoken en heb deze schotel van wortel, zoete aardappel met sinaasappel gemaakt. Dat is dan toch wel de moeite waard. Want: mega lekker. De witvis had ik gekruid met verse gember en kaneel. Witvis en kaneel? Yep, een verrassend lekkere combinatie. Een aanrader dus, ook voor lange zomerse avonden. 

Witvis met kaneel

Wanneer je witvis niet goed bereidt, kan de vis (en met name kabeljauw) soms een wat flauwe, saaie smaak hebben. Daarom experimenteer ik er graag op los en maakte laatst bijvoorbeeld kabeljauw met een laagje van tonijn of witvis in een jasje van amandel en kaas. Vandaag geef ik je het recept voor een marinade voor witvis met verse gember, knoflook en kaneel. Mega gezond en lekker! Vooral in combinatie met de zoete aardappel en sinaasappel héél bijzonder. Een groentenschotel die ik overigens extra body heb gegeven met linzen.

Benodigdheden:

(voor 2 personen)

  • 1 grote of 2 kleine zoete aardappels – note: ik kocht per ongeluk zoete aardappels met een gele binnenkant. Smak is hetzelfde, maar de oranje variant is toch net wat lekkerder voor het oog)
  • c.a. 10 wortels
  • 1 rode ui
  • 125 gram gram linzen (voorgekookt)
  • 1 sinaasappel
  • 2 witvis filets (bijvoorbeeld kabeljauw)
  • Verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • Pijnboompitjes (geroosterd)
  • Verse koriander
  • Olijfolie

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel, rasp de worteltjes en pel de rode ui. Snijd de groenten vervolgens in grove blokjes en de ui in ringen, en doe dit in een ovenschaal samen met de linzen.

2. Rasp de sinaasappel en verdeel dit over de groenten. Snijd het fruit daarna doormidden en knijp het sap uit over de groenten. Voeg peper en zout toe en meng door elkaar. Besprenkel daarna met wat olijfolie.

3. Zet de ovenschaal c.a. 30 minuten in de oven. Hussel de groenten tussendoor een keer door elkaar. Let op dat de uien niet aanbranden, zet de temperatuur dan iets lager.

4. Maak de marinade voor witvis: verse gember (c.a. 1 cm), een fijngeknepen teentje knoflook, een flinke snuf kaneel, verse peper en zout. Laat de witvis even in de marinade staan en bak ‘m daarna in zo’n 10 minuten gaar.

5. Maak de borden op met de groenten en leg hier het witvisje bovenop. Garneer met wat geroosterde pijnboompitjes en verse koriander.

Wortel schotel met sinaasappel

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen