Lasagne wordt normaal gesproken gemaakt van lasagnebladen, wat eigenlijk helemaal geen must is voor een lekkere lasagne. Van aubergine, courgette en zoete aardappel kun je dunne plakken snijden, die vervolgens dienen als lasagne ‘bladeren’. Een simpel, gezond en lekker alternatief! Lasagne maak ik vaak wanneer ik eters op bezoek krijg. Je kunt de lasagne rustig voorbereiden, klaarzetten en de oven doet vervolgens zijn werk. Lekker relaxt en zo houd je tijd over om bij te kletsen! Maar met deze lasagne met zoete aardappel en geitenkaas zet je toch wat ‘anders’ op tafel. Dit gerecht bevat veel verschillende smaken. De zoete aardappel heeft – hoe raad je het – een licht zoete smaak, terwijl de kaas en kruiden wat krachtigs aan het gerecht geven.
Ingrediënten (voor 4-5 personen):
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 grote zoete aardappels
- 4 rijpe tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 150-180 gram geitenkaas
- 1 theelepel komijnzaad
- 2 theelepels oregano
- Een snufje chilipoeder
- Verse peper en zout
- 15 gram verse basilicum
- Geraspte kaas (belegen, oude of Parmezaanse kaas)
- Olijfolie om te bakken
- 1 grote ovenschaal
To do’s:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd in de lengte plakken van de zoete aardappels van c.a. 3 mm dik. Dit kun je doen met een scherp mes, groenteschaaf of keukenmachine. Snijd de courgette en aubergine in dezelfde soort plakken. Snijd de tomaten en de uien vervolgens in blokjes en zet alle groenten daarna even apart. Zet een bakpan met een beetje olijfolie op het vuur en bak hierin de ui samen met de uitgeknepen teentjes knoflook totdat de uitjes glazig zijn. Voeg daarna het gehakt toe en breng het vlees op smaak met wat peper en zout, oregano, chilipoeder en komijnzaad. Bak het gehakt gaar, voeg daarna de stukjes tomaat en wat tomatenketchup toe en laat dit even meesudderen. Pak een ovenschaal en bekleed de onderkant met een laagje zoete aardappel (ongeveer de helft). Leg daar overheen een laagje aubergine. Breng over de aubergine een laagje van het gehakt-tomaatmengsel aan (ongeveer de helft). Over het gehakt verkruimel je vervolgens de geitenkaas. En over de geitenkaas leg je een laagje courgette, gevolgd door een laagje met het overgebleven gehakt-tomaatmengsel, een laagje met de basilicumblaadjes en daar overheen een laagje zoete aardappel. Strooi over de zoete aardappel wat geraspte kaas (dit kun je ook weglaten). Zet de de lasagne 30 minuten in de oven en pak er in de tussentijd een wijntje bij. Mmmm, dat zal zeker lekker smaken!
TIP: Heb je wat plakken zoete aardappel over? Kruid ze met wat zout, paprikapoeder of rozemarijn en besprenkel ze met een klein beetje olijfolie. Leg de plakken op een stuk bakpapier en bak ze in 10-12 minuten in de oven op 180 graden knapperig. In een handomdraai heb je heerlijke, verantwoorde chips!
Pingback:ZELFGEMAAKTE CHIPS | Cotton & CreamCotton & Cream Ik 16 februari 2014
Ik
Pingback:ZOETE AARDAPPELPUREE MET PREI EN GEHAKT | Cotton & CreamCotton & Cream Ik 19 april 2014
Ik
Pingback:LASAGNE VAN ZOETE AARDAPPEL, SPINAZIE EN ZALM | Cotton & Cream Ik 25 augustus 2014
Ik
Erna Ik 3 februari 2015
Ik
Al een paar keer de lasagne gemaakt en het smaakte weer heerlijk. Bedankt voor het recept.
Cotton & Cream Ik 5 februari 2015
Ik
Ha Erna, wat onwijs leuk om te, dank voor je bericht! :-)
Erna Ik 27 juli 2015
Ik
Vanavond weer deze lasagne gemaakt en het smaakte super.
Zo blij met dit recept.
Erna Ik 27 juli 2015
Ik
Oeps! Zag al een reactie van mijzelf. Het is dus wel duidelijk hoe lekker ik het vind.
Je hoeft dus niet meer te reageren.
Cotton & Cream Ik 27 juli 2015
Ik
Haha en toch reageer op weer, want vind ‘t onwijs leuk om te lezen :-) dankjewel voor je enthousiaste berichtje! Tips zijn natuurlijk ook altijd welkom! Liefs
Patricia Ik 31 augustus 2015
Ik
Ho, ik mis eigenlijk een makkelijke print-button? of kijk ik niet goed?ik print de recepten graag uit… ben fan!
Cotton & Cream Ik 31 augustus 2015
Ik
Hi Patricia, wat een goede tip! Dankjewel! Nooit eerder aan gedacht eigenlijk, ga dit binnenkort zeker plaatsen. En leuk om te horen dat je fan bent! :-) Groetjes, Marlieke
Drumles Den Haag Ik 2 mei 2016
Ik
Bedankt voor dit leuke recept! IK ga het zo maken :) Heerlijk!
Cotton & Cream Ik 2 mei 2016
Ik
Ah, wat super leuk om te horen, dank voor je lieve bericht! Benieuwd hoe het smaakte! :-) Liefs!