Een alternatief voor gefrituurde, ongezonde bitterballen bij de borrel? Deze Oosterse quinoa balletjes uit de oven! Perfect als je vrienden op bezoek krijgt en zin hebt om een gezonde, vegetarische en wereldse borrelhap te serveren. Deze balletjes zijn, zonder saus, trouwens ook een ideaal bijgerecht voor het avondeten. Roerbak wat groenten, bak er een stukje vis bij en klaar ben je. Een verantwoorde vervanger van de klassieke aardappelballetjes, die er op tafel net zo gezellig uit zien!
Benodigdheden:
Quinoa balletjes:
- 150 gram quinoa (en kippenbouillon)
- 1 ei
- 1 teentje knoflook, fijngeknepen
- 1 steeltje bosui, fijngesneden
- Scheutje paneermeel of bloem
- Gember (rasp of poeder)
- Chilipoeder
- Zout en peper
- Kokosolie of olijfolie om in te vetten
Saus:
- 2 eetlepels hoisinsaus (verkrijgbaar bij de Toko en supermarkt)
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
To do’s:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de quinoa zoals staat omschreven op de verpakking, maar vervang het water voor kippenbouillon voor extra smaak. Doe de voorgekookte quinoa samen met de andere ingrediënten zoals hierboven opgesomd (onder het kopje ‘quinoa balletjes’) in een mengkom. Voeg flink wat kruiden (gember, chilipoeder, peper en zout) toe. Meng het geheel met je handen goed door elkaar. Zet een ovenschaal klaar en vet de bodem in met wat kokosolie of olijfolie. Maak vervolgens kleine, stevige balletjes van het quinoamengsel. Verdeel alle balletjes in de ovenschaal. Bak de quinoa balletjes in de oven in c.a. 12 minuten totdat ze gaar en bruin zijn. Maak in de tussentijd de Oosterse saus door de hoisinsaus, rijstazijn, sojasaus en sesamolie met elkaar te mengen. Leg de quinoa balletjes op een schaal, verdeel de Oosterse saus er overheen en garneer met wat fijngesneden bosui. Mmm een heerlijk verantwoorde Oosterse verwennerij!
MCB Ik 20 augustus 2014
Ik
Ziet er top uit, ik ga het vanavond meteen maken!
Cotton and Cream Ik 20 augustus 2014
Ik
Wat leuk om te horen, ben benieuwd wat je ervan vindt!
Judith - myfoodblog.nl Ik 20 augustus 2014
Ik
Lijkt me erg lekker :-)!
Karin Ik 20 augustus 2014
Ik
Super goed idee dit, thanks voor dit heerlijke recept!
Pingback:RODE BIET QUINOA MET RUNDERBALLETJES | Cotton & Cream Ik 24 september 2014
Ik
Pingback:SUSHI ZONDER RIJST, KOMKOMMER-ZALM MET ROOMKAAS - Cotton & Cream Ik 22 juli 2015
Ik
Pingback:10 VERRASSENDE EN GEZONDE HAPJES VOOR OUD & NIEUW - Cotton & Cream Ik 30 december 2015
Ik
Erna Ik 12 december 2016
Ik
Kunnen deze balletjes ingevroren worden
Cotton & Cream Ik 14 december 2016
Ik
Hi Erna, thanks voor je reactie en leuk dat dit recept je lekker lijkt. Ik heb invriezen zelf nog niet geprobeerd. Enerzijds denk ik dat het wel mogelijk is (gekookte quinoa kun je over het algemeen gewoon invriezen), maar aan de andere kant zou het ook wel kunnen dat ze daardoor ietsiepietsie droog worden. Maar met een lekker sausje moet dat geen probleem zijn. Misschien wel het proberen waard? Ik ben heel benieuwd! :-)
Erna Ik 20 december 2016
Ik
Hey ik heben toch besloten om het niet in te vriezen ga ze nu maken en bewaren in de koelkast voor morgen ben HEEL benieuwd
Cotton & Cream Ik 21 december 2016
Ik
Oeh, ben benieuwd, succes! :-)
Esther Ik 14 december 2016
Ik
Kun je dit ook invriezen en op de dag weer opwarmen in de oben
Cotton & Cream Ik 14 december 2016
Ik
Hi Esther, dank voor je berichtje! Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Enerzijds denk ik dat het wel mogelijk is, maar aan de andere kant zou het ook wel kunnen dat ze daardoor ietsiepietsie droog worden. Maar met een lekker sausje moet dat geen probleem zijn! :) Misschien wel het proberen waard? ben erg benieuwd!
Tara Ik 30 juli 2018
Ik
Vandaag gemaakt, ze smaken echt fantastisch. Alleen balletjes draaien lukte voor geen meter, alles viel uit elkaar. Tips?