Gisterenavond heb ik me toch een partijtje lekker gegeten. Boterzachte lamsrug, pittig rundvlees en versgebakken brood met kruidige vega spreads, om maar wat te noemen. Als het aan mij ligt, dan maken we daar een maandelijks ritueel van. Een Turks ritueel welteverstaan, want in die wereld bevond ik me gisteren. Het restaurant Ali Ocakbaşı is in Istanbul al een enorm succes en sinds begin dit jaar hebben de broers die achter dit concept zitten zich ook in Nederland gevestigd. Het Turkse restaurant brengt de traditionele Turkse keuken naar Amsterdam en deze is qua smaak erg indrukwekkend kan ik je vertellen. Lees verder voor de complete review!
Wanneer je restaurant Ali Ocakbaşı binnenloopt, wat op de hoek van de Herengracht en Utrechtsestraat zit, waan je jezelf meteen in zuidelijke sferen. Niet alleen lopen de temperaturen hoog op, ook is de sfeer ontspannen, zijn de Turkse gastheren enorm vriendelijk en is het restaurant aangekleed met karakteristieke Turkse kunstobjecten. De knusse zaak heeft twee verdiepingen, een groot balkon in het midden en vanwege de vele ramen een levendig uitzicht op de Utrechtsestraat. Aan de tafeltjes vind je een leuke mix van mensen: stelletjes, vrienden, familie’s en zakenmensen die een lekker vorkje willen prikken en natuurlijk foodies van Turkse afkomst die alláng weten dat het eten hier waanzinnig goed is.
Het eten wordt gepresenteerd op schaaltjes en planken, sharing dining is tenslotte het sleutelwoord tot een gezellig diner. Als voorgerecht gaan de gastheren bij je langs met een groot plateau waarop verschillende schaaltjes met “mezez” zijn gepresenteerd. Denk aan walnotenspread, baba ganoush – een frisse dip gemaakt van aubergine, yoghurt en knoflook – bulgursalade en zacht rundvlees wat gegaard is in sterke kruiden. Na een korte uitleg kies je wat je lekker vindt en peuzelt dit daarna met wat versgebakken, luchtig brood op. De kleine Turkse pizza’s die als tussengerecht worden geserveerd, zijn ook erg lekker maar als tussendoortje wel wat vullend. Als hoofdgerecht namen wij de specialiteit “Ali Kebab”, een mix van verschillende soorten vlees – denk aan lamsgehakt, rundvlees, lamsrug met verschillende marinades en lamskotelet – op een houten plank gepresenteerd. Wanneer je niet zo’n groot fan bent van lamsvlees, kun je ook vis of kipfilet bestellen. Het gegrilde vlees wordt gegeten samen met salade, gegrilde groenten en pannenkoekjes. De Turken zelf vullen de pannenkoekjes met salade en vlees en eten dit met de hand op. Als toetje kan ik het “Kunefe” aanraden: gebakken bladerdeegnestjes met gesmolten mozzarella, honingstroop en pistache. Inderdaad, dit is net zo lekker als dat het klinkt. Wel een tikkeltje vet, maar who cares wanneer je aan het genieten bent?
In de Turkse keuken wordt weinig gewerkt met sauzen, het vlees eet je dus zo puur mogelijk. Het vlees wordt wel flink gemarineerd, met bijvoorbeeld zwarte peper, tomaat, yoghurt en sojasaus. En dat proef je. Vooral de gemarineerde lamsrug, dit vlees is zó intens mals, was ontzettend goed. Natuurlijk heb ik achterhaald wat het geheim is achter het enorm malse en smaakvolle vlees uit de Turkse keuken. Naast de bijzondere marinades – het gemarineerde vlees bouwt haar smaak op tot soms wel 48 uur – wordt het vlees heel goed schoongemaakt (veel meer dan normaal) en op een specifieke manier gesneden waardoor de natuurlijke vorm en structuur behouden blijft en het vlees extra sappig en mals maakt. Daarna wordt het vlees gegrild aan een spies, waardoor ook hierdoor de smaken zo goed mogelijk behouden blijven.
Restaurant Ali Ocakbaşı is een ware beleving en totaal niet te vergelijken met de kebabzaak op de hoek. De Turkse keuken is zo ontzettend goed en smaakvol, ik ben daar echt van onder de indruk. De gerechten komen wel snel achter elkaar op tafel, dus geef het aan de bediening door wanneer je wat langer de tijd wil tussen de gangen door. En vergeet niet om van de Turkse wijnen te proeven: deze zijn enorm fruitig.
Ali Ocakbaşı
Herengracht 558, Amsterdam
Tel: 020 233 45 88
Website: www.aliocakbasi.nl