GEZONDE CHEESECAKE MET BOSVRUCHTEN

Loopt het water jou ook in de mond bij de gedachte aan een stuk cheesecake? Er zijn maar weinig mensen in mijn omgeving die hier nee tegen zeggen. Toch wordt hij soms opzij geschoven vanwege de flinke hoeveelheid vet en suikers. Ik heb een recept ontwikkeld waarmee je gemakkelijk een cheesecake maakt zónder suiker. Door het gebruik van een bodem gemaakt van o.a. noten, dadels en havermout, een romige laag van ricotta en een topping van heerlijk vers fruit, heb je in een handomdraai een verantwoorde cheesecake gemaakt, om je vingers bij af te likken! Bekijk hieronder snel het recept.

Ingrediënten (voor 2 kleine taartjes):

Bodem:

  • 4 eetlepels havermout
  • 10 dadels
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • 1 theelepel kokosolie
  • Handje vol amandelen en/of walnoten

Bovenlaag:

  • 1 vanillestokje
  • Klein beetje citroenraps en citroensap
  • 4 flinke eetlepels ricotta (c.a. 150-200 gram)
  • Fruit (zoals frambozen en aardbeien)
  • Kleine springvorm, mixer en een blender of keukenmachine

TIP: Wil je een grote taart maken (voor 6 personen), neem dan een grote springvorm en neem 3x de bovengenoemde hoeveelheid (2 vanillestoljes is wel voldoende)

To do’s:
Maak de taartbodem door alle ingrediënten zoals hierboven genoemd in een blender of keukenmachine fijn te maken. Zet dit mengsel even apart. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zwarte vanillezaadjes met een mes uit het stokje. Maak de room door de ricotta samen de vanillezaadjes, wat citroenrasp en -sap met een mixer smeuïg op te kloppen. Verdeel vervolgens het dadel-noten mengsel aan de onderkant van een (ingevette) springvorm. Druk het mengsel stevig aan op de bodem. Breng vervolgens een mooi laagje room aan op de bodem en verdeel daar bovenop het fruit. Verwijder voorzichtig de kleine springrol, de room is door het mixen iets zachter geworden, maar behoud wel zijn vorm. Maak vervolgens de overige taartjes en zet dit minimaal 1 uur in de koelkast. Mmm, smullen maar!

TIP: ben je een zoetekauw? Breng dan voordat je het fruit verdeeld een dun laagje vruchtenjam op de room aan. Natuurlijk kun je bij de ricottaroom ook wat suiker toevoegen, alleen geeft het fruit en de dadel-noten bodem al genoeg zoetigheid.

Gezonde cheesecake 4

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Goddelijk! En nog gezond ook!

  • Wat een fantastisch idee! Dit ga ik een keer maken =D

  • Jumm lijkt me heel lekker ga het zeker onthouden!

  • Wat een top recept, echt heerlijk!!!

    • Wat fijn om te horen Marlijn, thx voor je reactie!

  • Heerlijk!

    • Thanks voor je leuke bericht, blij om te horen dat het lekker was :-) tot snel weer!

  • Hoe lang kun je deze taartjes bewaren in de koelkast zonder dat de bodem pudding wordt?

Reactie plaatsen