Loopt het water jou ook in de mond bij de gedachte aan een stuk cheesecake? Er zijn maar weinig mensen in mijn omgeving die hier nee tegen zeggen. Toch wordt hij soms opzij geschoven vanwege de flinke hoeveelheid vet en suikers. Ik heb een recept ontwikkeld waarmee je gemakkelijk een cheesecake maakt zónder suiker. Door het gebruik van een bodem gemaakt van o.a. noten, dadels en havermout, een romige laag van ricotta en een topping van heerlijk vers fruit, heb je in een handomdraai een verantwoorde cheesecake gemaakt, om je vingers bij af te likken! Bekijk hieronder snel het recept.
Ingrediënten (voor 2 kleine taartjes):
Bodem:
- 4 eetlepels havermout
- 10 dadels
- 1 eetlepel honing of agavesiroop
- 1 theelepel kokosolie
- Handje vol amandelen en/of walnoten
Bovenlaag:
- 1 vanillestokje
- Klein beetje citroenraps en citroensap
- 4 flinke eetlepels ricotta (c.a. 150-200 gram)
- Fruit (zoals frambozen en aardbeien)
- Kleine springvorm, mixer en een blender of keukenmachine
TIP: Wil je een grote taart maken (voor 6 personen), neem dan een grote springvorm en neem 3x de bovengenoemde hoeveelheid (2 vanillestoljes is wel voldoende)
To do’s:
Maak de taartbodem door alle ingrediënten zoals hierboven genoemd in een blender of keukenmachine fijn te maken. Zet dit mengsel even apart. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zwarte vanillezaadjes met een mes uit het stokje. Maak de room door de ricotta samen de vanillezaadjes, wat citroenrasp en -sap met een mixer smeuïg op te kloppen. Verdeel vervolgens het dadel-noten mengsel aan de onderkant van een (ingevette) springvorm. Druk het mengsel stevig aan op de bodem. Breng vervolgens een mooi laagje room aan op de bodem en verdeel daar bovenop het fruit. Verwijder voorzichtig de kleine springrol, de room is door het mixen iets zachter geworden, maar behoud wel zijn vorm. Maak vervolgens de overige taartjes en zet dit minimaal 1 uur in de koelkast. Mmm, smullen maar!
TIP: ben je een zoetekauw? Breng dan voordat je het fruit verdeeld een dun laagje vruchtenjam op de room aan. Natuurlijk kun je bij de ricottaroom ook wat suiker toevoegen, alleen geeft het fruit en de dadel-noten bodem al genoeg zoetigheid.
Bianca Ik 11 augustus 2014
Ik
Goddelijk! En nog gezond ook!
Kelly Ik 11 augustus 2014
Ik
Wat een fantastisch idee! Dit ga ik een keer maken =D
Manon Ik 19 augustus 2014
Ik
Jumm lijkt me heel lekker ga het zeker onthouden!
Marlijn Ik 20 augustus 2014
Ik
Wat een top recept, echt heerlijk!!!
Cotton & Cream Ik 16 augustus 2016
Ik
Wat fijn om te horen Marlijn, thx voor je reactie!
Brenda Ik 15 augustus 2016
Ik
Heerlijk!
Cotton & Cream Ik 16 augustus 2016
Ik
Thanks voor je leuke bericht, blij om te horen dat het lekker was :-) tot snel weer!
Nyingje Ik 13 februari 2018
Ik
Hoe lang kun je deze taartjes bewaren in de koelkast zonder dat de bodem pudding wordt?
Marlieke Ik Auteur Ik 15 februari 2018
Ik
Hi Nyingje, om eerlijk te zijn zou ik ze niet langer dan een aantal uur (dus dezelfde dag) in de koelkast bewaren, vers is dit taartje toch wel het allerlekkerste!