Vandaag op het menu: patat met een broodje hamburger. Lekker veel koolhydraten, zou je denken. Gelukkig heb ik gezónde patat en een heel verantwoord en gezond broodje hamburger voor je ontwikkeld, met nauwelijks slechte koolhydraten. Friet gemaakt van courgette die enorm knapperig is. En een “broodje” hamburger is gemaakt van gegrilde aubergine, sappig rundvlees dat wordt afgemaakt met verse pesto en zongedroogde tomaatjes. Yum! Overigens is dit sowieso een goede tip voor burger-liefhebbers, aangezien je hiermee wat variatie aanbrengt. En het is een hele lekkere smaakcombi!
Bekijk hieronder snel het hele recept, waarin ik verklap hoe je de courgette friet zo ontzettend crispy maakt!
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 1 courgette
- Panko of gewoon paneermeel
- Parmezaanse kaas
- 1 aubergine
- 200-250 gram rundergehakt
- 2 eieren
- Groene pesto (zelfgemaakt, zie voor het recept hier)
- 1 kleine rode ui
- Paar half-zongedroogde tomaten
- Cocktailprikkers (of kleine sateprikker)
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de courgette in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Besprenkel ze met zout en laat dit zo lang mogelijk (minimaal een kwartier, max een uur) intrekken. Het zout onttrekt namelijk het vocht uit de courgette waardoor de friet bij het bakken extra knapperig wordt. Droog de courgette daarna af, bijvoorbeeld met wat keukenpapier.
2. Klop 1 eitje los in een diep bordje. Verdeel op een tweede bordje wat Panko of gewoon paneermeel gemixt met parmezaanse kaas (ongeveer dezelfde hoeveelheid). Wanneer het mengsel op is, kun je het later bijvullen. Dip de courgette reepjes eerst in het ei en zorg het op alle kanten is verdeeld. Leg de courgette reepjes daarna in het Panko-mengsel en zorg ervoor dat ook dit mengsel mooi is verdeeld.
3. Verdeel de courgette frietjes daarna in een ovenschaal of bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de frietjes vervolgens voor 12-15 min in de oven. Keer de frietjes halverwege om en bak ze nog eens 10-13 minuten, totdat ze knapperig zijn. Let op dat de frietjes niet te bruin worden, zet de oventemperatuur dan iets lager.
4. Breng het rundergehakt op smaak met peper, zout, 1 ei en wat Panko of gewoon paneermeel. Je kunt hier naar smaak wat extra gehaktkruiden toevoegen. Vorm kleine hamburgertjes (c.a. 4-6 stuks) van het gehakt, qua formaat ongeveer even groot als de doorsnede van de aubergine. Bak de hamburgers daarna met wat olie in de pan gaar.
5. Snijd in de tussentijd de aubergine in stevige plakken (minimaal 8 plakken), bestrooi ze met wat zout en grill ze vervolgens een paar minuten in de pan. Niet te lang, ze mogen nog stevig zijn.
6. Maak ook pesto, wanneer je voor verse groene pesto kiest. Voor het recept voor pesto zie hier. Snijd de rode ui in smalle ringen en zet dit even apart.
7. Start daarna met het maken van de broodjes hamburger. Leg de hamburger op een plak gegrilde aubergine en leg hier een uiring en zongedroogd tomaatje bovenop. Verdeel hier vervolgens wat pesto overheen en maak het af met nog een plak gegrilde aubergine. Zet de hamburger in het midden vast met een cocktailprikker. Serveer met de courgette friet.
Et voila, eet smakelijk!
Mariska Ik 3 maart 2016
Ik
Klinkt best wel lekker, en het ziet er ook echt heeeel goed uit :D