Couscous van broccoli met doperwten, avocado, zalmfilet en sojadressing

Misschien heb je couscous van bloemkool al eens gemaakt, zo niet: genoeg redenen om te proberen. Makkelijk klaargemaakt, heel smaakvol en extreem gezond, je schuift immers een mega portie groenten naar binnen. Want mocht je het nog niet doorhebben, de couscous is gemaakt van 100% goodness. En geloof me, dat proef je niet. Ik vind het zelfs lekkerder dan gewone couscous. Na het succes van de bloemkool couscous vind je hier dan ook ‘t recept voor couscous gemaakt van broccoli. En weet je wat? Misschien vind ik dit gerecht wel nóg lekkerder. Met doperwten, kikkererwten, avocado, gebakken zalm in sojadressing en pinda’s een hemelse smaakcombi. En again: gezonder kan bijna niet.

Meest handige keukenhulp

Couscous gemaakt van broccoli dus. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn broccoli roosjes en een foodprocessor of keukenmachine waarmee je de groenten in no time vermaalt tot kleine korrels. Mocht je nog geen foodprocessor in huis hebben, wordt dat sowieso hoog tijd, want in mijn keuken is dit het meest gebruikte keukenhulpje. Voor maar twee tientjes heb je ‘m al in huis en ik maak er alles mee. Verse hummus, homemade pesto, sauzen, noten crunch, gepureerd fruit voor toetjes, noem maar op.

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 400 gram broccoli
  • 150 gram kikkererwten (voorgekookt of uit blik)
  • 300 gram doperwten (voorgekookt of uit blik)
  • 1 avocado
  • 1 bosui
  • Pinda’s
  • Verse koriander
  • 2 verse zalmfilets
  • Sojasaus
  • Olijfolie
  • 1 citroen
  • Verse peper en zout

To do’s:

1. Snijd de broccoli in kleine roosjes en doe ze (waarschijnlijk in delen/fases) in de foodprocessor of keukenmachine. De broccoli houd je rauw en ongekookt. Vermaal de broccoli daarna kort, tot er korrels ontstaan met de structuur en grootte zoals couscous. Doe de couscous van broccoli in een mengkom en breng op smaak met het sap van een 1/2 citroen, olijfolie, peper en zout.

2. Wanneer je de kikkererwten en doperwten uit blik haalt, spoel ze dan eerst goed af onder de kraan in een vergiet. Laat uitlekken en meng de erwten door de couscous. Snijd wat verse koriander fijn, snijd het bosuitje in smalle ringetjes en voeg dit ook toe. Mix door de couscous en zet even apart.

3. Bak daarna de zalmfilet zo’n 5-10 minuten met wat olijfolie in de pan en breng op smaak met peper en zout. Bak de zalmfilet totaal 5 minuten of 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe “rauw/roze” je ‘m aan de binnenkant wilt hebben.

4. Maak in de tussentijd de dressing door 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel olijfolie en een aantal druppels citroensap met elkaar te mengen. Maak een handjevol pinda’s fijn in een vijzel of met een mes, tot je een soort grove crunch krijgt, een mix van grote en kleinere stukjes noot. Halveer de avocado en snijd de helften in dunne, schuine plakjes. Zet dit alles even apart.

5. Wanneer de zalmfilet klaar is, maak je de borden op. Verdeel de couscous en leg hier de zalmfilet – in z’n geheel of in stukken gesneden – in het midden bovenop. Drapeer daar overheen de gehalveerde, fijngesneden avocado plakjes in een soort waaier. Besprenkel de zalm en avocado vervolgens met sojadressing. Verdeel tenslotte wat pinda’s over het gehele gerecht en eventueel wat extra fijngesneden koriander. Eet smakelijk!

Zin in meer makkelijke, lekkere en gezonde recepten uit de keuken van Cotton & Cream? Klik hier voor het totale overzicht met gerechten. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Looks delicious!!

  • Heerlijk recept, ook lekker om een rood pepertje door de couscous te snijden!

  • Mmmmm heerlijk!!! Ik gooi er wat knoflook doorheen, ben ik gek op!
    Xxx

Reactie plaatsen