JOHN DORY AMSTERDAM: VIS, VIS EN NOG EENS VIS

Mijn opa en oma hadden vroeger een eigen viswinkel, dus ik kom met trots uit een echte “vis-familie”. Niet zo gek dat ik tussendoor regelmatig een haring hap, gek ben op oesters en thuis meestal visgerechten op tafel staan. Het is er tenslotte met de paplepel ingegoten. En daar ben ik blij om, want al dat moois uit de zee is niet alleen lekker maar ook nog eens uiterst gezond. Wanneer jij net als ik enorm van vis houdt, dan is John Dory dé nieuwe hotspot voor jou. Denk aan oesters of krokante kabeljauw balletjes om mee te starten en verse koolvis, snoekbaars of mosselen om het diner voort te zetten. John Dory heeft deze week haar deuren officieel geopend en noemt zichzelf een ‘vistronomie’ waar culinaire visspecialiteiten centraal staan.

John Dory Amsterdam3

John Dory is een relatief kleine zaak en er hangt een ontspannen, persoonlijke en huislijke sfeer. Het restaurant bestaat uit twee verdiepingen. Beneden is er plek om te borrelen, met gezellige zitjes en een bar die aan de keuken grenst. Boven kun je terecht voor diner, met slechts een aantal tafels in een intieme setting. De inrichting bevat veel pure en natuurlijke elementen zoals hout en touw, en passen daardoor goed bij een ‘vistrononie’. De bediening vertelt met passie over de gerechten, het is duidelijk dat er veel liefde is voor alles wat uit de zee komt. De eigenaar Arjan Wennekes was hiervoor trouwens chef-kok van Vis aan de Schelde in Amsterdam, maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan.

John Dory haalt haar vis zo dichtbij en verantwoord mogelijk en meestal uit de Noordzee. Hierdoor is de vis ook nog extreem vers, en dat proef je! Het visrestaurant wisselt regelmatig van menu, om de beste gerechten met de locale vis te kunnen serveren. Deze week heb ik alvast een vorkje geprikt en was onder de indruk. Witvis is qua smaak bijvoorbeeld niet heel erg uitgesproken en vereist daarom een smaakvolle bereiding, en dat hebben ze bij John Dory helemaal begrepen. Vooral de kabeljauw met bloemkool crème, paddestoelen duxelles – een soort tapenade – en noten boter was goddelijk, met veel verschillende smaken op het bord. Maar ook de koolvis met citrusfruit, wilde rijst en ponzu was heel lekker, een fris gerecht waar ik zeker nog eens voor terugkom.

Bekijk hieronder de foto’s van de gerechten die ik heb geproefd. Kijk hoe mooi alles eruit ziet! Voor 35 euro heb je een 3-gangen diner en voor een tientje meer verleng je ‘m met een gang. Als je het mij vraagt een hele goede prijs-kwaliteitverhouding.

John Dory
Prinsengracht 999, Amsterdam
020-6229044
www.johndory.nl

John Dory Amsterdam2 John Dory Amsterdam5 John Dory Amsterdam1 John Dory Amsterdam4 John Dory Amsterdam

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen