Vandaag staat er een bijzonder gerecht op het menu. Namelijk een lasagne van zoete aardappel met courgette, spinazie, geitenkaas en zalm. Een heerlijke combinatie met veel verschillende smaken. Wanneer je niet van geitenkaas houdt, dan kun je dit ook perfect vervangen voor fetakaas. De zoute fetakaas in combinatie met zoete aardappel doet het ook erg goed. Eet een frisse salade bij dit gerecht. Ben jij al een grote zoete aardappel-fan? Probeer dan ook eens deze lasagne met gehakt (recept hier) en zoete aardappelpuree (recept hier).
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 2 grote zoete aardappels
- 1 courgette
- 100 gram geitenkaas of fetakaas
- 200 gram plakken gerookte zalm
- 2 handjes verse spinazie
- Verse dille
- Ovenschaal + boter of olie om mee in te vetten
- Peper en zout
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappels en was de courgette. Snijd de zoete aardappel in zo dun mogelijke plakken, met behulp van een groenteschiller of keukenmachine. Snijd ook de courgette in de lengte in (iets dikkere) plakken, dit gaat prima met een schilmesje.
2. Vet daarna de ovenschaal in en breng aan de onderkant een laag aan met zoete aardappel plakken. Verdeel daar overheen een laag met courgette plakken. Verspreid daar bovenop een hand spinazie blaadjes en breng vervolgens een laag aan met (de helft van) de gerookte zalm plakken.
3. Creëer vervolgens opnieuw een laag zoete aardappel, een laag courgette, een laag spinazie blaadjes en een laag zalm. Strooi wat verse dille over de zalm en verdeel daaroverheen de geitenkaas of fetakaas. Maak vervolgens een afsluitend laagje met zoete aardappel. Bestrooi op de bovenlaag wat verse peper, zout en besprenkel met olijfolie.
4. Zet de de lasagne voor 30-40 minuten in de oven. Controleer tussentijds of de bovenlaag niet donker wordt, zet de oven in dat geval wat lager. Check na 30-40 minuten of de zoete aardappelen en courgette mooi zacht is van binnen. Zo niet dan laat je de lasagne nog een paar minuten langer in de oven staan.
Hedwig Adema Ik 25 augustus 2014
Ik
Méid, wat ziet dat er heerlijk uit, wat een leuk gerecht Top, wil ik zeker eens maken !!!
Cotton and Cream Ik 28 augustus 2014
Ik
Hi Hedwig, bedankt voor je leuke bericht. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! :-)
Jessica Ik 28 augustus 2014
Ik
Wat een heerlijk gerecht lijkt me dit, gaat op de to make list!
Cotton and Cream Ik 28 augustus 2014
Ik
Leuk Jessica, ik hoor nog wel van je wat je ervan vindt ;) Liefs!
Natalie Ik 28 augustus 2014
Ik
Hmm, dat ziet er heerlijk uit. Alleen eet ik geen courgette. Waarmee zou ik het kunnen vervangen?
Cotton and Cream Ik 28 augustus 2014
Ik
Hi Natalie, je zou aubergine kunnen proberen! Zelf heb ik deze combinatie met aubergine nog niet geproefd, maar ik denk dat het een prima vervanger is van courgette. Succes! :)
Julie Hapjesprincess Ik 28 augustus 2014
Ik
Heerlijk receptje!!! Ik ben fan geworden van je blog ☺️
sheila Ik 29 augustus 2014
Ik
Like like liiiiiike!!! Dit recept ga ik zeker binnenkort maken. Zit nu al te watertanden :-)
Karin Bakker Ik 23 september 2014
Ik
Ik hou van zoete aardappel dus moet dit recept zeker een keer proberen! Het ziet er heerlijk uit!
Erna Ik 18 november 2014
Ik
Bedankt voor het recept. Ik vond het heerlijk!
Cotton & Cream Ik 5 februari 2015
Ik
Leuk om te horen, dank voor je lieve bericht!
Sandra Ik 5 februari 2015
Ik
Ik heb het gisteren gemaakt maar zonder courgette, deze had ik niet in huis. Erg lekker recept.
Cotton & Cream Ik 5 februari 2015
Ik
Ha Sandra, wat goed dat je ‘n alsnog gemaakt hebt, ook zonder courgette :-) leuk om te horen dat de lasagne alsnog goed smaakte. Thanks voor je lieve bericht!
Irene Ik 11 maart 2015
Ik
Erg lekker gerecht! Ben fan van zoete aardappel.
Cotton & Cream Ik 11 maart 2015
Ik
Hi Irene, je bent met ‘t recept aan de slag gegaan? Heel leuk om te horen! Vind zelf de combinatie van zoete aardappel met geitenkaas errug lekker. Fijne avond!
Soraya Ik 17 mei 2015
Ik
Makkelijk om te maken en erg lekker.
Absoluut een aanrader
Cotton & Cream Ik 17 mei 2015
Ik
Dankjewel voor je leuke berichtje Soraya, heel fijn om te horen! Lfs
Anne Ik 13 mei 2016
Ik
Echt super, super lekker! Nog lekkerder dan het er al uit ziet, bedankt voor het recept! Die ga ik zeker vaker maken!!
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Ha Anne, dank voor je super leuke berichtje. Heel fijn om te lezen dat het je gesmaakt heeft! :-) Misschien vind je de variant met kip ook lekker, of de gevulde zoete aardappel? Geniet van je weekend! Liefs, Marlieke
Anne Ik 20 mei 2016
Ik
De gevulde zoete aardappel is inderdaad ook groot favoriet! Die maken we regelmatig met een vulling van bonen en groenten. Jouw variant met kip ga ik ook zeker proberen, die ken ik nog niet!
Coco Ik 19 juni 2016
Ik
Heerlijk gerecht, vanavond gemaakt voor etentje met man, zwager en schoonzus…Bedankt!
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Wat leuk om te horen Coco, dank voor je lieve bericht! En fijn dat ook jouw familie het lekker vond. Probeer ook eens de frittata met zoete aardappel en zalm, die vind je dan vast ook lekker! Liefs en fijne dag!
sonja Ik 7 juli 2016
Ik
super lekker met aubergine & feta want die had ik in huis
Cotton & Cream Ik 14 juli 2016
Ik
Oh yum, dat klinkt heerlijk! Goed idee, ga ik onthouden. Thanks voor je leuke bericht!
Eva Ik 13 januari 2018
Ik
Wauw, wat was dit genieten! Heb het zonder courgette gemaakt, maar evengoed fantastisch. Heerlijke combinatie. Ga ik absoluut vaker maken! Oh ja en vanmiddag een klein restje gewoon koud als lunch opgegeten, top!
Marlieke Ik Auteur Ik 15 februari 2018
Ik
Ha Eva, wat leuk om te horen dat hij zelfs koud lekker is (zelf nooit geprobeerd hihi), dank voor de tip en je lieve berichtje. Smakelijk! X Marlieke
Els Hubrecht Ik 3 februari 2021
Ik
Supermooi gerecht om te zien: een echt restaurant-torentje. Ik heb het in een 4-kant ovenblik gemaakt en in kleine vierkanten opgediend.
Het voelt ook stevig in de mond en tegelijkertijd superlicht! verrassend lekker!
Heel bijzonder, ik ga het voor diners gebruiken.
Louise Hubrecht