Of het nu ijskoud of hoogzomer is, voor een lekker stamppot kom ik mijn goddelijke bed echt wel uit. Zo’n potje met aardappel, vlees en groenten door elkaar gehutst, vind ik gewoon beregezellig. En ik maak nooit het precies hetzelfde stamppotje, want je kunt alle kanten mee op. Soms denk ik ‘oh jee, als dit maar goed gaat’ maar in 99% van de gevallen is het een yummy smaakcombi. En het leuke is: ik doe het werk wel voor je en experimenteer er op los en deel natuurlijk alleen de favorieten met je! Daarom vandaag een héél lekker recept voor een lente stamppot met zoete aardappel, veldsla en cottage cheese. Cottage cheese? Jazeker, deze lichte kaas is ideaal om een stamppot frisser te maken. Ook de knapperige veldsla maakt dit prutje extra fris en daarom helemaal lente-proof. Samen met de pittige prei en zoute spekjes is dit een van mijn favoriete stamppotten van dit moment. Twee woorden: maken dus.
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 2 grote of 3 normale zoete aardappels (c.a. 500 gram)
- 1 prei
- 75 gram veldsla
- 2 eetlepels cottage cheese (c.a 125 gram)
- 150 gram magere spekjes
- Verse bascilium (c.a. 8 blaadjes)
- Handje pijnboompitjes (geroosterd)
- Peper en zout
To do’s:
1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze vervolgens in stukken. Zet een pan water op het vuur samen met de zoete aardappelen en breng het water aan de kook. Kook de zoete aardappelen daarna in 20 minuten gaar.
2. Bak in de tussentijd de spekjes krokant en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
3. Snijd de prei in ringetjes en was de groente vervolgens goed. Kook de prei daarna – een paar minuten voordat de zoete aardappelen gaar zijn – 3 minuten in een pan met water en wat zout. De prei mag nog knapperig zijn.
4. Wanneer de zoete aardappelen gaar zijn, giet je het water af en stamp je de zoete aardappels met een aardappelstamper of vork fijn. De puree mag nog best een beetje grof zijn. Breng op smaak met peper en zout.
5. Giet de prei af en mix dit door de warme aardappelpuree, samen met 2/3 van de spekjes, cottage cheese, fijngesneden basilicum en 2/3 van de pijnboompitjes. Mix hier als laatste de sla doorheen, deze wordt vanzelf wat zacht.
6. Schep de stampot op de borden en garneer met de overgebleven spekjes, pijnboompitjes en bascilicum.
Lekker? Laat gerust een reactie achter. En klik hier voor meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten.
Sarah Ik 26 april 2016
Ik
Mmm, ziet er lekker uit! Ga ik eens maken. :) (maar dan zonder de spekjes ;-))
Cotton & Cream Ik 2 mei 2016
Ik
Ha Sarah, moet je zeker doen! De spekjes zijn zeker helemaal geen must. Iets zouts vind ik persoonlijk wel altijd lekker icm zoete aardappel, maar dan zou je er wat extra kaas/parmezaan/feta overheen kunnen doen :) ben benieuwd wat je ervan vind! Lfs, Marlieke
Sandra Ik 1 mei 2016
Ik
Heb het vandaag gemaakt. Heerlijk recept!aanrader
Cotton & Cream Ik 2 mei 2016
Ik
Wat leuk om te horen Sandra, dank voor je lieve bericht. Het is ook echt een van mijn favorieten van dit moment, lekker fris maar wel heel smaakvol! Heb je de gepofte aardappel met kip ook wel eens gemaakt? Ook een aanrader!
Ingrid vd laar Ik 14 mei 2017
Ik
Ziet er heerlijk uit.Ik heb vrijdag boodschappen gedaan en kijk meestal of ik alle ingrediënten in huis heb.Laat ik nou alles in huis hebben behalve de veldsla.Kan dit ook met kropsla?
Groetjes,
Ingrid
Marlieke Ik Auteur Ik 23 mei 2017
Ik
Ha Ingrid, leuk om te horen! Veldsla is wel lekkerste, omdat het perfect qua formaat is en lekker zacht wordt, maar rucola zou bijvoorbeeld ook kunnen. Kropsla heel klein snijden :) Is het gelukt? heel benieuwd!
Bibi Ik 5 mei 2016
Ik
Awwww Marlieke, deze klinkt echt heel goed en ik hou eigenlijk niet eens van stamppot. Ingrediënten staan op de boodschappenlijst :-)
Cotton & Cream Ik 5 mei 2016
Ik
Ha Bibi! thanks voor je leuke berichtje! Ben benieuwd wat je ervan vindt, vind dit zelf echt een topper! Smakelijk alvast ;)
Bibi Ik 9 mei 2016
Ik
Vandaag gemaakt, lekker, maar voor mij mogen er volgende keer nog iets meer spekjes in. Mn geliefde vond m helemaal perfect! Thanks weer ;-)
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Leuk om te horen, Bibi! Spekjes kun je idd meer naar smaak toevoegen, lekker die zoute smaak icm de zoete aardappel :) Ben benieuwd welke receptjes je nog meer lekker vindt. Heb je de lasagne van zoete aardappel en zalm al wel eens gemaakt? Goed weekend!
Leo Ik 13 mei 2016
Ik
Jee, wat een heerlijke recepten staan er op. Deze ga ik zeker eens proberen…. Maar eerst de gezonde wentelteefjes.
Dank je wel.
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Thnx voor je super leuke reactie Leo, graag gedaan! Ben heel benieuwd wat je van dit stamppotje vindt, en natuurlijk de wentelteefjes! Smakelijk alvast en voor nu een fijn weekend! Liefs, Marlieke
Pingback:FLASHBACK MONDAY: BRUILOFT, PRESENTEREN & DINERTJES - Cotton & Cream Ik 6 juni 2016
Ik
Wendy Ik 20 juni 2016
Ik
Klinkt heerlijk! Hoeveel kcal bevat dit gerecht?
Cotton & Cream Ik 21 juni 2016
Ik
Hi Wendy, leuk om te horen! Hoeveel kcal dit gerecht bevat, durf ik niet te zeggen. In ieder geval een stuk minder calorieën dan een stamppot met Parmezaanse kaas en/of gewone aardappelen, dus een hele lichte en gezonde variant. Zeker eens proberen dus! :)
Martne Ik 17 juli 2016
Ik
Ik heb dit recept vandaag gemaakt! Zonder spekjes, maar met wat geitenkaas en een rood pepertje. Het was heerlijk! Aangezien ik de oranje zoete aardappel variant heb gebruikt, was het een vrolijk gerecht!
Cotton & Cream Ik 18 juli 2016
Ik
Hi Martne, thanks voor je leuke bericht, daar word ik blij van! De kleurtjes zijn leuk he? Qua smaak is dit ook echt een van mijn favorieten. Fijn dagje, en hopelijk tot snel weer!