Waarschijnlijk ken je onze pizza wraps met tonijn en pesto pizza wrap met ham al, waarbij de pizza bodem wordt vervangen door een wrap. Extreem easy klaargemaakt, heel lekker en een stuk voedzamer dan de “gewone” pizzabodem. Vandaag deel ik het recept voor een wel héle gezonde pizza, namelijk met een pizzabodem gemaakt van…jawel, havermout! Geloof het of niet, maar met de combinatie van kwark, eieren en eieren ontstaat er een gezonde pizza bodem die ook nog eens krokant is!
Gezonde pizza bodem
Begrijp me niet verkeerd, een gewone pizza met een bodem van deeg vind ik gruwelijk lekker. Vooral op zondag, wanneer ik een tikkie brak ben, gaat zo’n Italiaanse vriend er héúl goed in. Maar wanneer we wekelijks zo’n pizza naar binnen werken (naast die broodjes hamburger en shoarma waarmee ik mezelf ook graag trakteer) dan pas ik straks niet meer in mijn nieuwste party dress. Daarom kan het geen kwaad om af en toe voor een gezond alternatief te gaan, dat niet eens minder lekker is. Met deze pizza met havermout bodem, die je kunt beleggen met alles wat je maar lekker vindt, kun je dus elke week (vooral doordeweeks is dit een gezond feestje) zonder schuldgevoel pizza eten.
Benodigdheden:
Voor de gezonde pizza bodem (voor 1 pizza, 1-2 personen)
- 100 gram havermout
- 100 gram kwark
- 2 eieren
- Snufje zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
Pizza beleg:
- 140 gram tomatenpuree
- Geraspte oude (geiten)kaas
- 1/2 rode ui
- C.a. 6 champignons
- 2-3 plakjes rauwe ham
- 30 gram ricotta
- Groene pesto (maak verse pesto door olijfolie, verse basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten te mixen/pureren)
- Bij voorkeur extra groenten: courgette, aubergine of paprika
- Eventueel: rucola
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe daarna alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix dit met een garde of mixer tot een stevig beslag.
2. Giet of schep het beslag daarna op het bakpapier en strijk het beslag met een lepel uit tot een dunne en ronde pizza vorm. Belangrijk is dat je de pizza bodem zo dun mogelijk maakt, zodat de smaak van de bodem straks niet overheerst en goed in verhouding is tot het beleg.
3. Zet de pizza bodem daarna voor c.a. 20 minuten in de oven, totdat hij lichtbruin en krokant is. Snijd in de tussentijd de rode ui in ringen, de champignons in plakjes en de ham in repen.
4. Haal de bodem uit de oven en besmeer ‘m met tomatenpuree. Strooi hier flink wat van de geraspte kaas overheen en verdeel vervolgens de rode ui, champignons en ham over de pizza. De pizza mag rijkelijk belegd zijn, voor extra veel smaak! Verdeel tenslotte hier en daar (op zo’n 8 plekken) met een lepel wat kleine schepjes verse ricotta en breng extra op smaak met verse peper. En verspreid tenslotte de reepjes ham over de pizza.
5. Zet de belegde pizza daarna nog zo’n 10-15 minuten in de oven, totdat de champignons gaar zijn. Besprenkel de pizza vervolgens met flink wat pesto (eventueel verdund met olijfolie) en verdeel er eventueel nog wat rucola overheen. Eet smakelijk!
Zin in meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten? Klik dan hier voor het totale overzicht. Heb je een recept gemaakt, dan vinden we het héél leuk wanneer je een reactie achterlaat of het resultaat deelt op social media met #cottonandcream. Hopelijk tot snel weer!
Malou | Blonde Blossom Ik 5 juni 2017
Ik
Hmmm ik heb hier nu al zin in, zelfs zo vroeg in de ochtend. Wat een lekker recept zeg! Mijn vriend maakt vaak zelf pizzabodems, maar nooit zo’n heel gezonde. Ik ben echt benieuwd of dat lekker is! De pizza ziet er in elk geval goddelijk uit. Malou x
Marlieke Ik Auteur Ik 6 juni 2017
Ik
Leuk om te horen, en zeker eens maken, benieuwd wat je van deze pizza met gezonde bodem vindt. Fijn dagje!
Renzo Ik 29 januari 2019
Ik
Echt fantastich, gemaakt op de green egg en zo lekker! Bodem was echt super lekker! Top recept.
Willy Ik 8 juni 2019
Ik
Hallo Marlieke, wat een heerlijke pizza. Bedankt voor het toffe recept! Vriendelijke groetjes Willy