POMPOEN STAMPPOT MET GEITENKAAS EN ANDIJVIE

In de herfst vliegen de pompoenen om je oren, want ze weten ons met hun mooie kleur en fijne smaak heel goed op te vrolijken. De pompoenrisotto en Thaise pompoensoep zijn een aantal van mijn lievelingsrecepten, maar sinds ik een pompoen stamppot met geitenkaas heb gemaakt, staat deze met stipt op nummer één. De lichtzoete pompoen met knapperige andijvie en zachte geitenkaas is een match made in heaven. 

STAMPPOT ZONDER AARDAPPELEN
Nu denk je misschien, waar blijven de aardappelen? Maar die zijn in dit recept dus helemaal niet nodig. In dit geval gebruik je pompoen als vervanging voor aardappelen. En ik kan je vertellen dat dit niet alleen een gezondere keuze, maar vooral een lekkerdere keuze is. De knapperige andijvie, pistachenootjes en zachte geitenkaas maken deze pompoen stamppot vervolgens nog smaakvoller. Ga jij hem uitproberen?

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 1 grote flespompoen (of een gewone, grote pompoen)
  • 200 gram andijvie
  • 1 kipfilet (c.a. 200 gram)
  • 50 gram verse geitenkaas
  • Kerrie
  • Nootmuskaat
  • Komijnzaad
  • Handje pistachenootjes
  • Peper en zout

To do’s:

1. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaadjes. Kook de pompoen daarna in 15-20 minuten totdat het vruchtvlees zacht is.

2. Breng daarna de kipfilet op smaak met peper, zout, kerrie, nootmuskaat en komijnzaad en bak het vlees in zijn geheel c.a. 10-15 minuten op matig vuur, zodat het vlees gaar wordt maar wel mooi mals blijft.

3. Wanneer de pompoen gaar is, giet je de pompoen af en schep je het vruchtvlees uit de velletjes (dit doe je gemakkelijk met een lepel). Doe het vruchtvlees daarna terug in de pan en maak het vervolg fijn met een vork. De pompoenpuree mag grof zijn. Breng op smaak met wat verse peper en zout.

4. Schep daarna twee flinke handjes rauwe andijvie door de pompoenpuree. Mix goed door elkaar, zodat de andijvie vanzelf zachter wordt en mooi over de stamppot is verdeeld. Wanneer je wilt, kun je daarna wat extra andijvie toevoegen.

5. Snijd de gebakken kip daarna in stukjes en breng extra op smaak met peper, zout, kerrie, nootmuskaat en komijnzaad. Schep vervolgens ook de kip door de stamppot. Zet de pan daarna nog even op een laag vuurtje, om het geheel verder op te warmen.

6. Schep de stamppot in kommetjes of op borden. Garneer met gehalveerde pistachenootjes en flink wat verbrokkelde geitenkaas.

Zin in meer gezonde, lekkere en makkelijke recepten? Check dan deze link voor een overzicht van alle recepten op de website. Heb je een recept gemaakt? Deel ‘m vooral op social media met #cottonandcream. Vinden we leuk! 

pompoen-stamppot-met-geitenkaas1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Lekker! Leuk dat je de aardappel helemaal vervangt!

    • Hi Jonne, ja deze stamppot zonder aardappelen is echt heel erg lekker. Je mist ze totaal niet ;)

  • Wij eten dit gerecht regelmatig in de winter en smullen ervan. We hebben ontdekt dat de pompoen zich ook laat vervangen door zoete aardappelen. Het is een heerlijk gerecht!

  • Het leek mij een goed vegetarisch recept, maar heb hem de eerste keer toch maar met kip gemaakt. Later snapte ik waarom er kip door moet, want dat zorgt voor wat meer textuur en stevigheid. Verder vond ik de textuur wat slapjes en de smaak wat waterig (wat dat betreft heeft het ook echt de kruiden en de geitenkaas nodig), dys wat mij betreft niet zo’n succes. Ik kan me voorstellen dat het wel lekker is met zoete aardappel, zoals iemand anders al voorstelde.

Reactie plaatsen