De dagen worden korter en de nachten kouder. Het is pompoentijd. Fijn, want pompoenen zijn gezond, lekker en super veelzijdig! Denk aan pompoensoep, pompoenschotels en….pompoenrisotto. Een van mijn favoriete gerechten van dit moment! Heerlijk in combinatie met champignons, Parmezaanse kaas en koriander. Bekijk hieronder snel het recept voor deze pompoenrisotto, ik weet zeker dat je dit lekker vindt!

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1/2 pompoen (maak van de andere helft een pompoensoep)
  • 8 champignons, in plakjes gesneden
  • 1 rood uitje, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • 1/2 liter groentenbouillon
  • 1/2 glas witte wijn
  • Parmezaanse kaas (of oude geitenkaas)
  • Verse koriander
  • Verse peper en zout
  • Olie om mee te bakken

To do’s:

1. Snijd de pompoen doormidden. Hier heb je wel wat kracht voor nodig, dus zorg ervoor dat je een scherp mes gebruikt en de pompoen op een niet-gladde ondergrond plaatst (bijvoorbeeld op een theedoek). Snijd de pompoen vervolgens in vieren en verwijder de pitjes met een lepel. Verwijder daarna de schil met een groentenschiller of schilmes en snijd het pompoenvlees in stukjes van c.a. 1 cm.

2. Fruit de rode ui in een zo groot en diep mogelijke pan, samen met wat olijfolie en een uitgeperst teentje knoflook.

3. Voeg daarna de pompoen toe, meng dit door de uitjes, olie en knoflook, en laat de pompoen in c.a. 10 minuten op middelhoog vuur stoven en zachter worden. Voeg de laatste paar minuten de champignons toe.

4. Voeg daarna de risottorijst toe. Schep de risotto door de pompoen zodat de korreltjes mooi glanzen door de olie. Blus het geheel daarna af met de witte wijn. Zet dit een minuutje op hoog vuur totdat de alcohol verdampt is.

5. Voeg daarna een scheutje bouillon toe aan de risotto. Voeg steeds opnieuw een scheutje bouillon toe wanneer de bouillon in de rijst is opgenomen en blijf ondertussen roeren. Doe dit 15-20 minuten, totdat de gehele (of een deel van de) bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. De risotto mag lekker plakkerig zijn, maar niet “nat”! Breng de pompoenrisotto tenslotte op smaak met peper en zout.

6. Maak de borden op met de pompoenrisotto en garneer met flink wat Parmezaanse kaas en verse koriander blaadjes. Mmm, aan tafel!

TIP: wil je vlees bij dit gerecht serveren? Serveer dan apart een stukje gegrilde kipfilet, of meng wat gebakken stukjes kipfilet door de risotto.

 

Pompoenrisotto 4 Pompoenrisotto 3 Pompoenrisotto 2 Pompoenrisotto 1

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Hmmm ziet er heerlijk uit. Ga het snel proberen. Ik had afgelopen weekend pompoen, knolselderij en bieten geroosterd en van de restjes van de pompen en knolselderij had ik de dag erna soep van gemaakt. Was ook erg lekker.

    kuss

    • Hi Manon, wat leuk om te horen, thanks voor je tips! Klinkt erg goed, ga ik zeker eens proberen. Leuk om ideeën uit te wisselen :) Liefs!

  • Wow! Deze ga ik maken! Ziet er heel goed uit..
    Mooie foto’s ook erbij.
    Liefs,
    Stephanie

  • Vanavond je pompoenrisotto gemaakt. Commentaar van Paul: jammer dat het op is! Het was heerlijk. Paar dingetjes toegevoegd, behalve verse champignons ook handje gedroogde, geweekte paddestoelen en op het laatst een klontje boter en alvast deel van de parmezaan. Dit ga ik vaker maken! liefs Fien

    • Hi fien, wat leuk om te horen, dankjewel voor je bericht (beetje late reactie hihi). Leuk zo’n tante als fan :-) liefs en tot snel!

  • Heerlijk gerecht, heb het vanavond gemaakt en het was echt super lekker! Voor herhaling vatbaar :)

    • Hi sara, wat onwijs leuk om te horen! Tips zijn natuurlijk ook altijd welkom :) fijne avond!

  • Heerlijk. Gemaakt zonder champignons en met Pecorino ipv Parmezan.

    • Ha Felix, wat leuk je bericht, tof dat je dat laat weten! Goed idee voor de vervanging van de kaas, dat ga ik onthouden. Grt!

Reactie plaatsen