Quinoa met sinaasappel en koriander hummus

Ondanks dat ik heel goed kan begrijpen dat sommige mensen totáál niet houden van koken (er staat een artikel over mijn grootste frustraties in de keuken op de planning) kan ik zelf heel blij worden wanneer een gerecht goed is gelukt. Wanneer dat is? Wanneer een gerecht een smaakbommetje is, lekker gezond is én niet al te moeilijk klaargemaakt. En van dit nieuwste gerecht kreeg ik weer zo’n yay-gevoel. Scroll dus snel naar beneden voor het recept van deze quinoa met sinaasappel.

Hallo lente

Hoewel het vandaag nog wat grijs buiten is, word ik extreem gelukkig van de gedachte dat het lente-weer voor de deur staat. En dat vraagt natuurlijk om nieuwe, lichte gerechten met frisse smaken. Daarom deel ik vandaag weer een gerecht met quinoa, deze keer in de mix met sinaasappel. Zoet, fris en ontzettend lekker in combinatie met de kruidige hummus. De homemade koriander hummus is misschien nog wel de leukste smaakmaker in dit gerecht! En de gegrilde courgette en gepocheerde kip maken dit ‘bikini-proof’ gerecht wat mij betreft helemaal af. Overigens kunnen vega’s de kip heel goed weglaten!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • c.a. 150-200 gram quinoa
  • 1 grote kipfilet (c.a. 200 gram)
  • Bouillonblokjes (kip)
  • 1 courgette
  • 2 sinaasappels
  • 2 bosuitjes
  • 1 avocado
  • Veldsla
  • Olijfolie

Homemade koriander hummus:

  • 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht/uit blik of zelf geweld & gekookt)
  • 2 fijngeknepen teentjes knoflook (2 kleine of 1 groot teentje)
  • 1 citroen (1/2 voor de hummus, 1/2 voor de quinoa salade)
  • Cayennepoeder
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout
  • 15 gram verse koriander (2/3 voor de hummus, rest voor garnering)

To do’s:

1. Breng 1 liter water aan de kook, samen met het bouillonblokje en eventueel wat verse peper. Voeg de kipfilet toe zodra de bouillon kookt en laat de kip 3 minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de kip nog c.a. 10 minuten in de gekookte bouillon staan (deksel op de pan) of totdat het vlees gaar is. Laat de kip daarna afkoelen.

2. Was de quinoa en bereid de quinoa zoals staat omschreven op de verpakking. Eventueel met een bouillonblokje voor extra smaak. Laat de quinoa zodra hij klaar is afkoelen.

3. Maak in de tussentijd de hummus door de kikkererwten met een staafmixer of foodprocessor te pureren. Voeg daar het fijngeknepen teentje knoflook, het sap van een 1/2 citroen, c.a. 10 gram koriander en een flinke scheut olijfolie aan toe en mix tot een glad mengsel. Breng de hummus op smaak met cayennepeper, paprikapoeder, verse peper en zout. Wees niet zuinig, de hummus moet kruidig zijn. Proef en voeg eventueel wat extra koriander, kruiden of olijfolie toe.

4. Snijd daarna de courgette in dunne plakken (eventueel met hulp van een kaasschaaf/dunschiller) en grill de plakken een paar minuten in een grillpan. Snijd daarna de sinaasappel in blokjes en haal zo veel mogelijk van de witte draadjes en velletjes weg. Bewaar ook het sap! Snijd de bosui in ringetjes en de avocado in blokjes, en doe dit samen met de sinaasappel (+ sap) in een kom en mix met de afgekoelde quinoa.

5. Mix een flinke hand veldsla door de quinoa en breng op smaak met olijfolie, sap van een 1/2 citroen, verse peper en zout. Je kunt de quinoa ook nog extra besprenkelen met verse sinaasappelsap. Verdeel daarna de quinoa met sinaasappel over de borden of in een saladeschaal. Drapeer de plakken courgette bovenop, gevolgd door de fijngesneden kipfilet en een flinke schep hummus. Garneer met de overgebleven koriander.

Benieuwd naar meer lekkere en gezonde recepten? Klik dan hier. En laat vooral een reactie achter wanneer je deze quinoa met sinaasappel lekker vond, vind ik leuk! :) 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen