Rode bietenburger met zelfgemaakt flatbread

Of deze rode bietenburger net zo lekker smaakt als dat-ie eruit ziet? Jazeker. En in combinatie met de zachte avocado en het verse, zelfgemaakte flatbread is deze vegetarische burger helemáál goddelijk. Vind ik dan. Want gezond én lekker eten hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Hier vind je het recept!

Goede voornemens?

Buiten het feit dat ik écht niet meer zo vaak te laat mag komen op afspraken, heb ik eerlijk gezegd niet zo veel met ‘goede voornemens’. Want waarom wachten op een nieuw jaar, waneer je iedere dag met jezelf aan de slag kunt gaan? Gezond eten is wat mij betreft dus gewoon een lifestyle. Maar dat weerhoudt me niet om het jaar wel meteen van start te gaan met een paar nieuwe, gezonde recepten. Zoals deze rode bietenburger waar je je vingers bij aflikt.

Benodigdheden:

Voor 2 personen

Rode bieten burger (voor 4 kleine burgers)

  • 150 kikkererwten voorgekookt (uitlekgewicht)
  • 150 gram rauwe, rode biet (geraspt – eventueel voorgesneden)
  • 2 eieren
  • 1-2 eetlepels speltmeel
  • Snuf kruidnagel
  • Snufje kaneel
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode ui
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Garnering

  • Veldsla
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 rode ui
  • Alfalfa
  • 1 avocado
  • Verse koriander
  • 1 eetlepel wasabi mayonaise (verdunnen met water) of 2 eetlepels Tzatziki)
  • Eventueel: fetakaas

Flatbread (voor 2-3 stuks)

  • 200 gram speltmeel
  • 150 gram yoghurt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Flinke snuf zout

rode-biet-burger2

To do’s:

1. Rasp de rode bieten wanneer je dit nog niet gedaan hebt en laat eventueel wat uitlekken. Doe de rode biet in een mengkom. Maak de kikkererwten fijn in een foodprocessor of met een vork en doe dit bij de rode biet in de kom.

2. Snipper een 1/2 rode ui en knijp het teentje knoflook uit, en doe dit bij de rode biet in de kom. Voeg daarna de eieren toe en mix goed. Voeg daarna een eetlepel speltmeel toe, een snufje kaneel en kruidnagel, wat zout en peper en kneed dit (eventueel met je handen) door het mengsel. Voeg eventueel een extra (halve) eetlepel speltmeel toe om het deeg wat steviger te maken. Vorm daarna vier burgertjes van het rode biet mengsel.

3. Verwarm wat olie in een bakpan en leg de rode bietburgers in de pan. Bak de burgers op laag vuur in c.a. 10 minuten (5 minuten per kant) goudbruin.

4. Maak in de tussentijd het flatbread. Doe de yoghurt, het speltmeel, de bakpoeder en een flinke snuf zout in een schone mixkom en kneed het met je handen tot een stevig deeg. Vorm daarna 2 of 3 bolletjes van het deeg.

5. Verdeel een dun laagje meel of bloem op het (schone) aanrecht of een snijplank, om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Rol het deeg daarna met een deegroller uit, zo dun mogelijk. Druk de randjes een beetje naar binnen, zodat het flatbread een mooie, ovale vorm krijgt.

6. Bak het flatbread in een droge koekenpan c.a. 2 minuten per kant, totdat het flatbread goudbruin en hard is.

7. Leg het flatbread op de borden. Verdeel wat veldsla in het midden van het brood, gevolgd door twee rode bietenburgers. Verdeel hier overheen wat plakjes avocado, wat fijngesneden rode ui en een plukje alfalfa. Leg rondom wat plakjes komkommer en verdeel er fijngesneden verse koriander overheen (wees vooral niet zuinig) en eventueel wat fetakaas. Besprenkel het geheel tenslotte met wat wasabi mayonaise (verdunnen met water) of Tzatziki.

Et voilà, dat het je maar mag smaken!

recept-flatbread-maken1 recept-flatbread-maken2 rode-biet-burger1 rode-biet-burger

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • wat een lekker recept! Fijn, die foto’s! Zo kan ik deze lekkere burger stap voor stap gaan maken. Thanks voor de goede tip!

    Groetjes,
    Mariska van Mylocals

Reactie plaatsen