Misschien is The White Room wel het mooiste restaurant van Amsterdam. Je hebt hier echt het gevoel alsof je een paleis binnenstapt. Of op een magische filmset van Sissi terecht komt. De combinatie van authentieke ornamenten, mysterieuze wall paintings, luxe kroonluchters, witte tinten en de rustige maar luxe sfeer, maken je even stil. En dat ben je ongetwijfeld ook wanneer je van de gerechten van signature chef Jacob Jan Boerma hebt geproefd. Je voelt je een prinses in de karakteristieke The White Room. Maar wél eentje die van lekker eten houdt.
Ondanks dat The White Room pas een paar weken terug is geopend, heeft het restaurant een flinke historie. In 1885 opende de ‘Witte Zaal’ namelijk voor het eerst zijn deuren, en een jaar geleden vond een flinke restyling van het restaurant plaats. Nu is het restaurant onder de naam The White Room opnieuw geopend. De ruimte wordt gezien als het oudste restaurant van Amsterdam en de orginele stijl is nog steeds in tact. En juist de combinatie van de authentieke wandpanelen, schilderingen en ornamenten met het verder strakke en moderne interieur met wittinten maken dit restaurant zó ontzettend mooi. Je kunt er naar blijven kijken. Ook de zitjes zijn knus: schattige tafeltjes en luxe love seats, waar je lekker in weg kunt dromen.
Dan over naar het menu, want met alleen een oogstrelend restaurant red je het tegenwoordig niet. “De natuur regeert, ik probeer haar te volgen. Zij bepaalt de kwaliteit en ik de smaak”, aldus sterrenchef Jacob Jan Boerma die het team in de keuken van The White Room in het NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky leidt. Jacob brengt zijn voorliefde voor frisse tonen, zuren en specerijen terug in de gerechten. Denk aan een bonbon van tomaat met spicy meringue. Of een lichtgerookte macaron met zalm, komkommer en kruidencrème. De markreel met yoghurt, tuinkruiden en duindoorbes was mijn persoonlijke favoriet. Het dessert – een trio van kleine hapjes waaronder een kunstwerkje van citroen, aloë vera en karnemelk – was ook goddelijk. Stuk voor stuk prachtige gerechten, zowel qua presentatie als smaak had ik er niets op aan te merken.
Met de inspiratie die Jacob in zijn thuisbasis ‘De Leest’ (3 sterren!) opdoet, slaat hij in The White Room zijn vleugels uit in Amsterdam. Hij wil Amsterdam als gastronomische topstad Internationaal op de kaart zetten. Voor een breed publiek, want eten op sterrenniveau moet voor iedereen toegankelijk kunnen zijn. Voor 4 gangen plus een héle hoop amuses betaal je 65 euro. Ik vind dit een goede prijs-kwaliteit verhouding, en perfect voor een avondje wanneer je wat bijzonders hebt verdiend.
The White Room
Dam 9, Amsterdam
Website: restaurantthewhiteroom.com