DE VOOR- EN NADELEN VAN HAIR EXTENSIONS

Jarenlang droomde ik ervan: een lange en dikke haarbos. Ik ging op zoek naar een tovermiddel dat wél werkte, maar werd meestal teleurgesteld. Toen iemand op een event, na een föhnsessie van een uur in de kappersstoel, tegen me zei “jij moet je haar ook nog doen, he?” dacht ik: nu is het klaar. Ik ga hair extensions nemen. Want: life is too short to have boring hair. En het kan je totale look maken of breken. In dit artikel deel ik de voor- en nadelen van hair extensions. 

De twijfel

Op de dag dat de afspraak voor het laten zetten van hair extensions stond, had ik stiekem best een good hair day. Het is vast toeval, maar bij mij is dat áltijd het geval wanneer ik naar de kapper ga. Ik keek in de spiegel en dacht oprecht “eigenlijk is het helemaal niet nodig”. Wanneer de afspraak nog niet gepland stond, had ik het misschien nog wel even uitgesteld. Sowieso heb ik héél lang over extensions getwijfeld. Ik moest echt even over die drempel heen. Want hoe corny het ook klinkt, je moet blij zijn met wat je hebt. En perfect word je – in de ogen van jezelf – natuurlijk nooit. De bruiloft die voor de deur stond, was voor mij het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik wilde namelijk met een mooie, volle bos haar voor het altaar staan, dus laat ik de natuur een handje helpen.

Snoepwinkel

Voor het laten zetten van extensions kun je bij een goede kapper terecht, zoals Salon B of Rob Peetoom. Maar je kunt ook los haar scoren bij een ‘hair shop’ zoals Real Hair Online. Hier worden de verschillende gekleurde haarstukjes gepresenteerd als snoep in een snoepwinkel. Het beste haar schijnt Braziliaans haar te zijn, iets duurder maar wel heel stevig en natuurlijk. Daar ben ik dan ook voor gegaan, in ongeveer exact dezelfde kleur als mijn natuurlijke haar. Welke kleur het beste bij je past, daar kun je je bij de kapper of in de winkel goed over laten adviseren. Je betaalt ongeveer 40 euro voor het losse haar per “baan” en ongeveer 15-30 euro per baan om het te laten zetten (afhankelijk bij welke kapper je het laat doen). Waarschijnlijk heb je zo’n twee tot vier banen nodig. Afhankelijk of je voor verlenging of alleen verdikking gaat. Zelf koos ik voor twee banen.

Ringetjes, clip-in of waves?

Er zijn verschillende manieren om extensions te laten zetten. Omdat ik het liefst meteen wakker word met een volle haarbos, heb ik gekozen voor waves. Er worden vlechten gemaakt op je hoofdhuid waaraan de extensions (matten) met garen worden bevestigd. Waves is heel populair op dit moment, want schijnt het minst schadelijk te zijn voor je haar. Ook kun je extensions met ringetjes laten bevestigen. De ringetjes worden per pluk vastgezet aan je eigen haar. Wanneer je de extencions af en toe – bijvoorbeeld voor een feestje – in wilt doen, dan kun je het beste kiezen voor extensions met clip-ins. Deze kun je zelf in het haar clippen. Het nadeel hiervan is wel dat dit kan uitzakken. Vooral wanneer je glad haar hebt zoals ik, is dat geen goed idee. Op een feestje staan en ineens een pluk haar in je glas champagne vinden, is natuurlijk een echte no go. Wanneer je voor waves kiest zoals ik heb gedaan, dan zitten de banen er na een uurtje in!

hair extencions laten zetten

Voor en nadelen van extensions laten zetten

Voordelen:

  • Dankzij nieuwe technieken, zoals waves en ringetjes, zijn extensions tegenwoordig helemaal niet meer zo schadelijk voor je eigen haar. Laat ze alleen niet te lang zitten, na uiterlijk 5 à 6 weken moet je het haar opnieuw “omhoog” laten zetten, daarna kan het haar door de zwaarte namelijk wel af gaan breken.
  • Vroeger kon ik urenlang in de badkamer staan om mijn haar te föhnen of krullen, maar zakte het vervolgens letterlijk na 10 minuten alweer in. Het haar van extensions is stevig en wat “grof” van structuur, waardoor kapsels en krullen veel beter blijven zitten.
  • Voorheen zat ik regelmatig aan mijn haar te frunniken. Enerzijds automatisme en een “tik”, anderzijds met wel degelijk een doel: volume creëren. Ik drukte mijn haar zo’n 10 keer per dag “omhoog” op mijn hoofdhuid, in de hoop dat het minder plat zou zitten. Met extensions hoeft dat niet meer. Wanneer je het haar goed verzorgt, zit het de rest van de dag goed. Met volume, dus heb je er geen omkijken naar. Dat geeft rust én een extra portie zelfvertrouwen.
  • En het belangrijkste voordeel: je haar is lang én dik. Super vrouwelijk! En we weten allemaal: als je haar maar goed zit..

Extencions laten zetten3

Nadelen: 

  • Extensions hebben écht aandacht en verzorging nodig. Je moet een goede serum gebruiken om droge punten te voorkomen. Daarnaast mag je extensions niet te vaak wassen (en met conditioner ipv shampoo, om uitdroging te voorkomen) terwijl je eigen haar wel om de dag wat vetter wordt. Daarom moet je om de paar dagen boven de wasbak hangen om alleen je eigen haar aan de voorkant te wassen. Tikkie onhandig.
  • Was je vroeger gewend om je haar gewoon in de buitenlucht te laten drogen, is ook dat praktische feestje voorbij. Extensions drogen niet snel, dus je hebt hier echt een föhn voor nodig. En trek hier gerust een half uurtje voor uit. Daarnaast hebben de meeste extensions een kleine slag, waardoor er vaak ook nog een krul- of stijltang aan te pas moet komen om het geheel mooi in model te brengen. Wanneer je het liefst zo lang mogelijk in bed blijft liggen, is extensions dus niets voor jou.
  • Het haar van extensions is qua structuur wat grover. Daarnaast is het haar een stuk droger dan normaal “gezond” haar. Wanneer je van jezelf heel stijl, glad en fijn/dun haar hebt, dan kan het dus zijn dat je verschil ziet. Ook kan het – bij een ongemakkelijke windvlaag – voorkomen dat de aanzet van de extensions even tevoorschijn piepen. Oeps!
  • Je bent minder flexibel in kapsels. Afhankelijk van de plek waar de extensions gezet worden, kun je bepaalde kapsels niet meer dragen zonder dat je de extensions ziet zitten. Bij mij was dit een hoge knot of een hoge staart, wat ik meestal tijdens het sporten doe, niet meer mogelijk met extensions. Daarnaast is zwemmen in de zee of een zwembad een no go, en moet je ook nooit gaan slapen met nat haar want dan krijg je enorme klitten.

FYI: De eerste paar dagen nadat je de extensions heb laten zetten, heb je waarschijnlijk last van een trekkerig gevoel op je hoofd en zelf een beetje hoofdpijn. Ook ligt je hoofd minder fijn op je kussen. Maar geen nood: na een dag of twee trekt dit weg!

Nu is natuurlijk de grote vraag: wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen van hair extensions? En zou jij extensions laten zetten? Zelf heb ik ze er na mijn bruiloft (de foto’s volgen snel) direct weer uitgehaald. Op vakantie is het best een “gedoe” en door de warmte zitten ze minder lekker. Het voelde dan ook als een bevrijding toen ik ze eruit haalde. Maar mijn haar voelde wel meteen weer erg dun. Daarom sluit ik niet uit ooit weer hair extencions te laten zetten.

Voor (links) en na (rechts). Waar zou jij voor gaan?

Voor (links) en na (rechts). Waar zou jij voor gaan?

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Ik ben heel slecht in haarverzorgin, dus zelf zou ik het niet doen. Ik vind het bij jou wel erg mooi en vaak ook bij anderen. Je kan ook de gekste kleuren kiezen zonder er over na te denken. Een groot plus punt. Maar ik ben lui en heb super dik haar. :)

    • Wanneer je dik haar hebt, is het ook helemaal niet nodig. Je hebt prachtig haar! Fijn weekend!

  • Wauw ik vind dit echt een heel goed artikel! Ik heb er ook wel eens over nagedacht, maar ik vind die nadelen toch wel zwaar. Misschien eerst een beginnen met clip in extensions om te kijken of het bevalt.

    • Leuk om te horen Claudia, hoop dat je er wat aan hebt! Starten met clip-ins lijkt me perfect. Ben benieuwd wat je daarvan vindt!

Reactie plaatsen