Voor dit recept heb ik mezelf een uitdaging gegeven. Het verzinnen en maken van een recept waar flink wat snijwerk voor nodig is. Laatst ben ik namelijk betrapt. Betrapt in een Youtube video die ik had geschoten en waarbij zichtbaar was dat ik al mijn snijwerk deed met een aardappelschilmesje. Oeps! Misschien wel heel gemakkelijk maar natuurlijk niet echt professioneel gereedschap voor in de keuken. DekaMarkt, de supermarkt die weet dat niet alleen verse producten maar ook kwalitatieve hulpjes in de keuken belangrijk zijn, heeft mij een nieuwe messenset cadeau gedaan. En om mijn snijtechnieken een boost te geven, heb ik tijdens een workshop ook nog vlijmscherpe tips en tricks gekregen van TV kok Robert Verweij. Kun jij ook wel een paar nieuwe messen gebruiken? DekaMarkt heeft op dit moment een toffe actie waarmee je kunt sparen voor een professionele messenset van het merk Thomas by Rosenthal Group. De messen zijn niet alleen reuze handig, de roestvrijstalen keukenhulpjes zien er ook nog eens heel stijlvol uit in de keuken. Spaar ze t/m 19 december 2015. Meer info vind je hier: DekaMarkt Spaaractie.
Meteen ben ik aan de slag gegaan met mijn nieuwe messenset en het resultaat is een zalmburger op een bedje van tagliatelle gemaakt van courgette. Het koksmes (met Koks als achternaam een mes wat op mijn lijf is geschreven) was in dit recept mijn hero, maar ook het kleine santoku mes heeft me perfect in de keuken bijgestaan. Het is een super gezond en lekker gerecht, wat veel makkelijker is klaargemaakt dan je nu misschien denkt. Ken je courgetti al? Voor deze spaghetti gemaakt van courgette heb je een speciaal apparaatje nodig, genaamd spirelli. Omdat je dit apparaatje hoogstwaarschijnlijk niet in huis hebt, heb ik in dit recept gekozen voor een courgette tagliatelle. Hiervoor heb je niets anders nodig dan een mes. Bovendien heeft courgette tagliatelle een stevigere bite wat ik persoonlijk lekkerder vind. Pasta gemaakt van groenten dus. Gezond, lekker en héél veelzijdig. Je kunt courgette tagliatelle namelijk serveren met zalmburgers, maar denk ook eens aan champignons, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Of wat dacht je van tomaat en een pestosausje? Mmm. Bekijk hieronder het recept en ga aan de slag!
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 1 courgette
- 400 gram zalmfilet
- Verse dille
- 1/2 ei
- 1 eetlepel paneermeel of broodkruimels
- 1/2 eetlepel grove mosterd
- 1 limoen
- Verse munt
- Verse peper en zout
- Olijfolie
To do’s:
1. Was de courgette en snijd de groente inclusief schil in de lengte in dunne plakken van c.a. 3-5 mm dik. Snijd deze plakken vervolgens in de lengte in zo dun mogelijke reepjes. Leg de courgetteslierten daarna op een bord, bestrooi ze met wat zout (hierdoor worden ze soepeler) en zet dit apart.
2. Snijd de zalmfilet in kleine blokjes. Doe de fijngesneden zalm daarna in een mengkom en meng dit met de helft van een geklutst eitje, de mosterd, de fijngesneden verse dille en het paneermeel of broodkruim. Breng het zalmmengsel op smaak met verse peper en zout.
3. Vorm twee stevige burgers van het zalmmengsel. Bak de zalmburgers met wat olijfolie in de bakpan. Laat de olie flink warm worden, bak de zalmburgers daarna op hoog vuur zodat ze aan de buitenkant lichtbruin kleuren en bak de zalmburgers vervolgens op laag vuur in zo’n 10 minuten gaar (iedere kant 5 minuten).
4. Zet een pan water op het vuur, breng het water aan de kook en blancheer de courgette tagliatelle hierin 1-2 minuten, afhankelijk hoe stevig je de tagliatelle wilt hebben. Leg de courgette tagliatelle daarna direct in een kom of pan met ijskoud water.
5. Laat de courgette tagliatelle uitlekken en breng daarna op smaak met wat olijfolie, limoensap, fijngesneden verse munt.
6. Maak de borden op met de courgette tagliatelle en leg hier de zalmburger – eventueel in tweeën gesneden zoals te zien op de foto – bovenop. Garneer met wat verse munt.
Eet smakelijk!
Psst, wil jij kans maken op een complete messenset van Thomas by Rosenthal Group? In samenwerking met DekaMarkt geef ik een set weg. Houd Instagram (@cottonandcream) in de gaten voor de winactie!
Fleur Sophia Ik 14 september 2015
Ik
Dit ziet er echt heerlijk uit!
Cotton & Cream Ik 14 september 2015
Ik
En het ís ook erg lekker ;) het proberen waard! Liefs!
jeapiebel Ik 15 september 2015
Ik
Een nieuwe messenset, dat is handig. Je gerecht ziet er verrukkelijk uit. Jam jam :-)
lonneke Ik 15 september 2015
Ik
Dat lijkt me echt heerlijk zeg!
Wilmke Ik 16 september 2015
Ik
WoW super een workshop van een echte kok, lijkt me erg leerzaam :)
Lekker gerecht ;)
X Wilmke
Chris Ik 19 september 2015
Ik
Ziet er heerlijk uit!!!