ZIJN KOOLHYDRATEN ECHT DIKMAKERS?

Benieuwd naar de waarheid achter koolhydraten? Zijn dit echt dikmakers?! Jazeker, helaas zijn koolhydraten dikmakers. Zeker in de tijd waarin we nu leven, waarbij in veel producten koolhydraten en suikers zitten. Kun jij een product in de supermarkt vinden, waar geen koolhydraten (suikers) in zit? Hou je vast.. kraak je hersentjes.. want er komt in deze blogpost flink wat info naar voren! Maar zeker leuk om het te weten, om zo je eigen kennis te creëren. Hopelijk wordt je bij elke blog van gastblogger en foodcoach Bobby Lisa weer een beetje wijzer en weet je wat bij jou past!

Te veel energie 
Niet iedereen wordt dik van koolhydraten, want koolhydraten heb je ook gewoon nodig. Uit koolhydraten haal je energie en zonder energie kun je niet functioneren. Ook uit vetten haal je energie en zonder vetten kun je niet leven. Koolhydraten zitten bijna overal in. We kunnen zeggen dat we in een cultuur leven waarin we overladen worden met koolhydraten. Brood was en is een standaard, net zoals in het avondeten altijd wel pasta, aardappelen of rijst aanwezig is. Stiekem is dit dus elke dag een beetje te veel energie. En dan zeven dagen in week… Nou, vul zelf maar in wat dit per maand of per jaar is. Keuzes maken dus! Brood (koolhydraten) in de middag óf koolhydraten in de avond.

Houd dat buikje in de gaten
Aan jou dus te taak om de juiste energie – in de juiste hoeveelheid – binnen te krijgen. Want te veel koolhydraten en vetten, is gewoon te veel energie en ga je niet verbranden. De energie die je niet verbruikt in je dagelijkse beweging of sport, betekent aankomen in gewicht. Houd dat buikje dus goed in de gaten, want zowel bij mannen als bij vrouwen gaat het daar in eerste instantie zitten! Een mooie indicator zou ik zeggen. Een belangrijk weetje om over na te denken: wanneer je koolhydraten niet verbrandt dan kun je dit omzetten in vet.

Zijn koolhydraten nou suikers, of suikers koolhydraten? Koolhydraten bestaan uit allemaal enkele suikers die elkaar vasthouden. Lekker cosy! Verschillende suikers vormen samen een lange sliert, een ‘keten’. Deze sliert, van suikers, vormen dan een ‘koolhydraat’.

Koolhydraatrijke producten
Maar wat zijn nu ‘koolhydraatrijke producten’? Letterlijk zijn dit producten die voor het grootste deel uit koolhydraten bestaan. Een boterham bestaat namelijk ook uit eiwitten en vetten, maar voor het grootste deel uit koolhydraten. Daarom is brood een koolhydraatrijk product. Alhoewel over het woord ‘rijk’ de meningen zijn verdeeld. Andere koolhydraatrijke producten zijn pasta, rijst, aardappelen en graanproducten. Ook quinoa en peulvruchten zijn koolhydraatrijke producten, maar die gevatten ook veel vitamines en mineralen, en dat is lekker gezond.

Goede en slechte koolhydraten
En wat is nu het verschil tussen goede en slechte koolhydraten? Slechte koolhydraten zijn eigenlijk de koolhydraten die het snelst afgebroken worden en dus snel in suikers worden afgebroken. Goede koolhydraten worden langzaam afgebroken tot suikers. Hierdoor stijgt de suikerspiegel geleidelijk en niet ineens heel snel – wat een enorme energiepiek EN en dip voorkomt. Bij goede koolhydraten moet je met name denken aan volkoren producten zoals volkoren pasta, volkoren brood, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Quinoa en peulvruchten (bonen, linzen en erwten) bevatten ook langzame, goede koolhydraten én hebben ook nog een hoge voedingswaarde.

Poeh, dat was veel informatie over koolhydraten. Maar toch is dit lang niet alles en kunnen we nog veel dieper gaan. Denk maar eens na over hoe honger of trek ontstaat? Dit heeft namelijk onder andere te maken met je suikerspiegel…. die stijgt na het eten van koolhydraten en moet vervolgens weer dalen. Want koolhydraten bestaan uit suikers weet je nog?

Next time: de waarheid over Eiwitten – kun je eiwitten omzetten in vet?

Over Bobby Lisa:
Bobby Lisa is 24 jaar en komt uit Amsterdam. Bobby houdt naast fashion ook erg van een ‘healthy lifestyle’. Sporten en gezonde voeding zitten in haar wekelijkse routine. Bobby is gespecialiseerd in food, adviseert hierin en is eigenaresse van BobbyLisa.nl. Daarnaast heeft ze haar eigen webshop.

Bobby Lisa

 

print
Geschreven door
Laatste reacties
  • Heel boeiend en ik heb er zeker iets aan gehad. Gelijk maar weer wat beter opletten wat ik eet, is toch lastig soms. Ik zou wel blij zijn met wat tips voor koolhydraatarme gerecht voor het ontbijt en de lunch.

  • Beste Lisa,

    Ik respecteer je blog maar het bestempelen van koolhydraten als dikmaker vind ik erg kort door de bocht en simpelweg onjuist.

    Ik ben 30 kg afgevallen en eet elke dag pasta rijst soms zelfs als lunch en avond eten.

    Zolang het maar binnen mijn dagelijks calorieën onderhoud valt.

    In de praktijk kun je met pizza en patat afvallen als dit onder je dagelijkse calorieën onderhoud valt. Keuze maken tussen middag of avond brood vind ik dus ook een onjuiste stelling.

    Zie je reactie graag tegemoet.

  • Het enige dat je dik maakt is te veel eten en drinken (meer calorieën binnenkrijgen dan dat je dagelijks gebruikt). Of deze calorieën uit koolhydraten, eiwitten of vetten komen maakt geen drol uit.

    Koolhydraten zorgen er dus niet voor dat je dik wordt, dat doet te veel eten.

    Van suiker wordt je overigens ook niet dikker dan -wat jij noemt- ‘goede koolhydraten’.

    Dit soort artikelen met onjuiste informatie zorgen voor verwarring, onrust en een heel verkeerd en vertekend beeld over ‘gezonde’ voeding.

    Ik hoop dat je jezelf in het vervolg iets beter inleest voordat je een dergelijk artikel publiceert.

Reactie plaatsen