Voor het gerecht van vandaag heb ik mezelf wat meer uitgesloofd in de keuken. Speciaal voor de feestdagen heb ik een recept ontwikkeld wat bijzonder, feestelijk en ontzettend lekker is. Bij uitzondering dus een ietwat ingewikkelder recept. Maar hey, met de feestdagen mag je best een beetje uitpakken, toch? Ik zat dus te denken, en te denken… Wat vindt vrijwel íedereen lekker en wordt vaak gegeten wanneer je wat te vieren hebt? En ineens wist ik het: zalm & cheesecake. Dus waarom zou ik hier geen combinatie van maken? Een hartige zalm cheesecake! Daarna ben ik aan de slag gegaan en heb dit voorgerecht ontwikkeld, wat eigenlijk een kruising is tussen de populaire zalmtartaar en zalmmousse. Bijzonder, romig en super smaakvol. Het is trouwens wel een wat machtig voorgerechtje, daarom is het goed om niet een hele taart, maar kleine cheesecakes te maken die er ook nog eens enorm cute op het bord uitzien.
Ingrediënten (voor 4-6 personen):
Bovenlaag:
- 100 gram gerookte zalm
- 500 ml visbouillon
- 1/2 citroen
- 300 gram verse zalmfilets (zonder vel)
- 2 blaadjes gelatine
- 100 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia Light)
- 100 gram ricotta
- 125 ml slagroom
- Verse bieslook (10-14 stengeltjes)
- Peper en zout
Bodem:
- 50 gram boter of kokosolie, gesmolten
- 100 g crackers of havermout (gezonde variant), fijngemaakt
- 1 eidooier
- 4-6 kleine, ronde kookringen (met diameter van c.a. 5-8 cm)
TIP: garneer de cheesecake met gerookte zalm of garnaaltjes bovenop en serveer eventueel met een eitje!
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de bodem door de gesmolten boter of kokosolie te mixen met de crackers of havermout en eidooier. Kneed dit tot een stevig deeg.
2. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg de kookringen op de bakplaat, schep hier wat van het havermout mengsel in en creëer een dun laagje (max 3-5 mm dik). Druk het mengsel stevig aan met een stamper of de onderkant van een lepel. Verwijder daarna de kookring en maak alle andere bodems. Bak de bodems vervolgens voor 15-20 minuten in de oven (controleer tussendoor of ze niet te donker worden), en laat ze daarna afkoelen.
3. Breng in de tussentijd de visbouillon aan de kook, draai het vuur lager en leg de verse zalmfilet in het vocht. Laat de zalmfilet op laag vuur in circa 5 minuten pocheren (net onder het kookpunt, dus niet koken!).
4. Haal de zalmfilet uit de bouillon en laat de vis afkoelen. Maak de zalmfilet daarna fijn, samen met wat citroensap, peper en zout, bijvoorbeeld in een foodprocessor.
5. Doe de zalmpuree in een mengkom en schep hier de ricotta en roomkaas doorheen. Snijd 3/4 deel van de gerookte zalmfilet in kleine stukjes, snijd de bieslook fijn en meng dit ook door het zalm-kaasmengsel. Breng op smaak met peper en zout.
6. Laat de gelatine weken in koud water, knijp het uit en smelt vervolgens in de pan (zoals staat omschreven op de verpakking). Klop de slagroom lobbig en meng de gelatine hier doorheen. Meng vervolgens de slagroom door het zalm-kaasmengsel.
7. Verdeel de kookringen weer over de bodems en schep hier het zalm-kaasmengsel bovenop. Druk dit opnieuw stevig aan en strijk de bovenkant glad. Je kunt de cheesecakes mét kookring daarna voorzichtig van de bakplaat naar een bord verplaatsen, zodat dit gemakkelijker in de koelkast past. De bodem wordt in de koelkast vanzelf wat harder, dus het kan zijn dat hij een klein beetje loskomt. Druk ‘m dan gewoon opnieuw wat aan.
8. Dek de cheesecakes met kookring daarna af met plastic folie en zet voor minimaal 6 uur in de koelkast.
9. Wanneer de cheesecakes klaar zijn, verwijder je de kookring door de cheesecakes voorzichtig vanuit de onderkant naar boven te drukken. Garneer met de overgebleven gerookte zalm, garnaaltjes, bieslook en/of ei.
Natasja Ik 23 december 2015
Ik
Het ziet er echt ontzettend lekker uit!
Bardette Ik 6 juni 2017
Ik
Hoi,
Gebruik je hiervoor warm gerookte of koud gerookte zalm?
Groetjes Bardette
Marlieke Ik Auteur Ik 25 juni 2017
Ik
Ha Bardette, ik dacht dat ik jouw bericht al geantwoord had maar dan blijkt niet het geval, excuus! Voor deze zalm cheesecake heb ik een rauw stuk zalm gebruikt zonder vel, deze wordt vervolgens gepocheerd in de visbouillon. Heb ik je vraag zo beantwoord? Ik ben benieuwd wat je van dit bijzondere receptje vindt. Liefs, Marlieke