Iedereen kent wel de verhalen uit Amerikaanse films waarin ‘oma’s cranberrysaus’ tijdens Thanksgiving de hemel ingeprezen werd. Dit inspireerde mij om vandaag een soortgelijk recept te maken, maar dan wel een tikkeltje gezonder door geen suiker maar honing te gebruiken in de cranberrysaus. Wist je trouwens dat cranberries in de top-10 gezondste vruchten staan? Naast vele vitaminen (A, B en C), mineralen (calcium, ijzer) bevatten cranberries namelijk proanthocyanidinen (= heel goed voor de gezondheid van je blaas). Naast de cranberries heb ik ook appel, rozijnen, walnoten en een beetje kerrie toegevoegd die voor wat extra energie en smaak zorgen. In combinatie met cranberrysaus is beenham echt een verwen-gerecht!
Benodigheden (2-3 personen):
- 500 gram beenham
- 300 gram verse cranberries
- 200 gram honing
- 1 appel (in stukjes gesneden)
- Een flink handje rozijnen
- Een flink handje gepelde walnoten
- 1 theelepel kerriepoeder
To do’s:
Cranberrysaus:
Breng 1 kopje water met circa 200 gram honing aan kook. Voeg de cranberries toe zodra het water gaat koken. Breng het water opnieuw aan de kook en zet het vervolgens circa 10 minuten op een laag vuur terwijl je ondertussen af en toe door de saus roert. Naar smaak kun je meer honing toevoegen als je de saus nog iets te zuur vindt.
Beenham:
Plaats de beenham in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175 graden. In het algemeen moet je voor 100 gram beenham 10 minuten in de oven aanhouden (in dit geval dus 50 minuten). Voeg circa 20 minuten voor het einde de mix van cranberrysaus, de stukjes appel, rozijnen, kerrie en walnoten toe aan de schaal met beenham. Na 60 minuten heb je een heerlijk, makkelijk en gezond gerecht. Snijd het vlees in plakken, maak het bord op met de cranberry saus en serveer met een frisse salade.
Mike Ik 25 december 2013
Ik
Ongeveer de helft van de honing werd vervangen door rietsuiker, ook werd nog een flinke scheut rode port en een halve geraspte nootmuskaat toegevoegd. De appel was een Pink Lady. Heerlijk! Bedankt voor dit recept.
Cotton & Cream Ik 30 december 2013
Ik
Goed om te horen! Die scheut rode port zal ik de volgende keer ook toevoegen, bedankt voor de tip ;-)
Pingback:DE FAVORIETEN VOOR HET KERSTDINER - Cotton & Cream Ik 22 december 2014
Ik
Pingback:DIT IS ÁLLES WAT JE MOET WETEN OVER CHAMPAGNE - Cotton & Cream Ik 23 september 2016
Ik