Een plaattaart is zo’n gerecht waar je alle kanten mee op kunt en vrijwel niet kan mislukken. Ik houd ervan! Het is een kruising tussen een pizza en een hartige taart en je kunt ‘m beleggen met alles wat je lekker vindt (of nog in huis hebt liggen). Meestal wordt hier bladerdeeg voor gebruikt, maar omdat dit best wel vet is en bovendien erg machtig, gebruik ik liever filodeeg. Maak de plaattaart met filodeeg en je krijgt een knapperige en lichte bodem. Filodeeg kun je gemakkelijk in de vriezer bewaren, zo zet je op elk moment iets lekkers op tafel.
In dit artikel deel ik het recept voor een plaattaart van filodeeg met druiven, courgette en blauwe kaas. Druiven liggen nu volop in de winkels, dus dit heb je ongetwijfeld af en toe in huis. Hier heb ik nog wat appel, ui en walnootjes bij gedaan voor een lekkere, lichtzoete smaakcombinatie. Ook heb ik parmaham als extraatje toegevoegd, maar dit is zeker geen must. Je kunt de taart dus ook heel goed vegetarisch eten.
Benodigdheden:
- 5-6 vellen filodeeg
- 1 courgette
- 1/2 appel
- c.a 20 druiven
- 1/2 rode ui
- Blauwe kaas
- Walnoten
- Olijfolie
- Parmaham
- Rucola sla
- Eventueel: crème fraîche
- 1 ovenschaal of taartvorm
TIP: Besmeer de bodem (het filodeeg) met een laagje crème fraîche!
To do’s:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de filodeeg vellen ontdooien.
2. Snijd de courgette in dunne plakjes, met hulp van een kaasschaaf of keukenmachine. Halveer de druiven, snijd de appel in dunne plakken en de rode ui in smalle ringetjes, en zet dit even apart.
3. Vet een ovenschaal of taartvorm in met wat olijfolie en bedek de bodem met 1 of twee vellen filodeeg. Bestrijk de bovenkant van de vellen filodeeg met olijfolie (met hulp van een kwastje). Leg hier een nieuw laagje met vellen filodeeg overheen en bestrijk ook deze met wat olie. Maak de bodem totdat de vellen op zijn. Het bovenste laagje filodeeg kun je in plaats van olie met crème fraîche besmeren (zie tip).
4. Verdeel de plakjes courgette over het filodeeg. Leg hier de gehalveerde druiven mooi verspreid overheen, gevolgd door plakjes appel en uiringen. Verkruimel wat blauwe kaas over het filodeeg en verdeel hier tenslotte wat gehalveerde walnoten overheen.
5. Besprenkel de plaattaart van filodeeg met olijfolie en strooi er wat verse peper overheen. Heb je zin in nog meer zoet, voeg dan naar smaak nog wat honing toe.
6. Zet de plaattaart van filodeeg voor c.a. 15 – 20 minuten in de oven, totdat het filodeeg bruin en knapperig is. Verdeel de laatste 10 minuten de parmaham in stukjes. Serveer de plaattaart met wat rucola bovenop. Eet smakelijk!
Darina Ik 9 mei 2016
Ik
Ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik onthouden!
Cotton & Cream Ik 14 mei 2016
Ik
Leuk om te horen Darina, ben benieuwd voor welke combinatie je gaat. Met tonijn en parmezaanse kaas is trouwens ook erg lekker!