DIT IS ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CHAMPAGNE

Het eerste waar je aan denkt bij champagne is feest. Je opent ‘m meestal wanneer je iets te vieren hebt; een nieuwe baan, de sleutel van je nieuwe woning, het nieuwe jaar of een bruiloft. Maar waarom ontkurken we niet veel vaker een fles bubbels? Los van het feit dat elke dag een reden is voor een feestje, combineert champagne ook perfect met gerechten. Precies, wéér een nieuwe reden om die fles open te trekken! Hier lees je alles wat je moet weten over dat bubbelende goud. 

Soorten champagne

We gaan niet een mega technisch verhaal ophangen, maar een béétje kennis over champagne kan geen kwaad. Hoe chique klinkt het tenslotte wel niet als je kookt voor vrienden en jij kan uitleggen wat voor soort champagne je erbij serveert? Exact. Eerst over het algemeen van zoet naar droog: Demi-sec, Dry, Extra dry, Brut, Extra brut. Hieronder een lijstje met ietsje exclusievere categorieën.

Blanc de Blancs (non vintage champagne)

Oftewel: ‘wit van de witten’. Hier wordt alleen gebruik gemaakt van de chardonnay-druif. Het heeft over het algemeen een frisse smaak, is licht op de tong en heerlijk fruitig. Wij worden zelf erg blij van Ruinart blanc de blancs. Doordat deze champagne een rijping heeft van 36 maanden is de smaak iets voller en verfijnder. Het flesje is niet goedkoop, maar je proeft het verschil. Dus een aanrader! 

De Blanc de Blancs combineert bijvoorbeeld lekker met lichtere gerechten zoals zeevruchten, sushi of groentes. Of probeer bijvoorbeeld het recept voor een zalmpakketje met garnalen. Je kunt ‘m ook heel goed serveren voordat je aan de maaltijd begint. Leuk als aperitief tijdens een etentje met vriendinnen bij jou thuis, want de champagne wekt bovendien de eetlust op!

champagne-les

Blanc de Noirs

Deze champagne is het tegenovergestelde van de Blanc de Blancs. Hier wordt geen gebruik gemaakt van de chardonnay druif, maar van de Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Door de stevige, kruidige smaak is de blanc de noirs het meest geschikt om te serveren bij vlees (tip: beenham met cranberrysaus of quinoa met lamsworstjes) of kaas gerechten.

Rosé

Rosé champagne is rijk aan fijne fruitaroma’s en komt aan zijn smaak en kleur door de toevoeging van rode wijn (Pinot Noir). Hoe lichter de tint van de Rosé champagne is, hoe droger hij smaakt. Eigenlijk valt deze soort bijna met alle gerechten te combineren. Zwaardere gerechten zoals pasta, vlees of tonijn (bijvoorbeeld een healthy tonijn pizza wrap) matchen ook erg goed. Serveer de Rosé champagne alleen níet met het dessert, daar is deze romantisch kleurige rosé namelijk te droog voor.

alles-over-champagne-2

Champagne & hapjes

Tijdens een avondje gezellig borrelen met vriendinnen mag een kaasplankje zeker niet ontbreken. Champagne gaat perfect met oude, pittige kazen. Hier kun je heel goed een wat zoetere champagne bij serveren, want zoet en zout is een match made in heaven. Bij een geitenkaasje kan een Blanc de Blancs gedronken worden. Als je wilt uitpakken tijdens een borrel-date maak je natuurlijk zelf de kaas hapjes. Gevulde vijgen met geitenkaas en ham is hier perfect voor. Of serveer eens amandelen of zelfs chips en popcorn bij je glaasje bubbels. Gooi die borrelplank maar vol!

Champagne & hoofdgerechten

Vis en zeevruchten gaan perfect samen met champagne. Je kunt natuurlijk heel luxe voor kreeft gaan, maar zelf culinair uitpakken in de keuken is veel leuker. Wat dacht je van een kabeljauw met een laagje van tonijn-tomaat. In de mood voor pasta’s of risotto? Voeg er dan room of paddenstoelsaus aan toe; bijvoorbeeld een pasta pesto met spinazie en paddestoelen. Zwaardere sausen zoals bolognesesaus kunnen namelijk nogal verkeerd vallen met champagne. Dit komt doordat tomaat niet goed samengaat met de zuur van het drankje. Vermijden dus!

Champagne & nagerechten

Het klinkt altijd een beetje gek, champagne drinken bij je dessert. Toch is het een heerlijke combinatie. En weer eens wat anders dan dat glaasje port of dessertwijn. Als je ervoor kiest om een champagne bij je dessert te serveren, ga dan voor lichte nagerechten zoals met citroen, mango (kokoscremé met mangopuree) of bessen. Hier serveer je de demi-sec champagne bij. Ga je toch voor een chocolademousse-bitter toetje? Kies dan voor extra dry of demi-sec. Niet zo’n dessert fan? Ook een schaaltje met aardbeien is prima te combineren. De gezonde, zoete snack versterkt de smaak van de champagne, match!

Champagne is dus duidelijk geschikt voor elke soort gelegenheid. Van een borrelavond met vriendinnen tot een romantische date, of gewoon tijdens je brunch met aardbeien… Genieten van je champagne avond maar wel katervrij je volgende dag doorkomen? Houd dan de site in de gaten voor healthy anti-kater-tips.

alles-over-champagne-4

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen