Met deze 5 tips maak je een etentje thuis extra bijzonder

Wanneer ik zeg dat uit eten gaan in een fonkelnieuw tentje of klassieke topper niet leuk is, dan zou mijn neus minimaal 3 centimeter groeien. Maar kun je in een restaurant altijd volledig jezelf zijn (lees: praten over gênante onderwerpen, muziek knetterhard aanzetten en dansen aan tafel zonder dat een serveerster je ongemakkelijk aankijkt)? Nee. Daarom word ik vaak nóg blijer van etentjes met vrienden thuis. En daarbij is een goede voorbereiding het halve werk. Jouw eters merken dat meteen én zo houd je meer tijd over om met je gasten te zijn. En in dit artikel vind je 5 tips om etentjes thuis extra bijzonder te maken. Wedden dat jouw vrienden met een grote glimlach de deur uit lopen? 

1. Candlelight dinner

Vooruit, soms houden we er best van om in de spotlights te staan, maar om nou 4 uur lang onder een ongezellige gloeilamp te gaan zitten? Kies er daarom voor om het hele huis met kaarsen te verlichten, waardoor de lampen uit kunnen blijven. Want kaarsen = sfeer, daar is geen discussie over mogelijk. En die twee waxinelichtjes op tafel maken niet dat magische verschil, ga voor véél kaarsen. Niet alleen op tafel maar van de entree tot aan de WC. Zet kaarsen in de gang om je gasten een warm welkom te geven, brand een geurkaars in het toilet (dit heeft meerdere redenen) en verspreid overal in de woonkamer kaarsen. En kaarsen hoeven niet duur te zijn, bij Xenos heb je bijvoorbeeld een heel groot assortiment met kaarsen in alle kleuren van de regenboog. De 20 vernieuwde kleuren zijn ook werkelijk allemaal mooi, niet van die harde kleuren, maar zacht en sfeervol. Hieronder vind je mijn favoriete kaarsen die qua kleur het beste passen bij mijn Scandinavische inrichting met veel wit, grijs, beige en hout. Maar je kunt voor een kleurencombi gaan die bij de avond past. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de andere kleuren en winkels bij jou in de buurt, klik dan hier.

Kaarsen op de foto’s: Xenos

2. Conceptueel etentje

Persoonlijk houd ik ervan als een diner een persoonlijk tintje heeft. Specialiteiten van de kok op het menu, favoriete wijn die erbij wordt geserveerd of een paar woorden om je dankbaarheid voor de vriendschap te tonen. Dit laatste klinkt zoetsappig, maar het kan echt geen kwaad om dit eens te doen. Mocht je daarnaast extra willen uitpakken, kun je een thema aan het etentje koppelen. Je hoeft het thema niet te benoemen, dat kan soms zelfs een beetje corny zijn, maar het geeft een soort richtlijn en zorgt voor balans. Daarom noem ik het liever ‘conceptuele aankleding’. De inspiratie kan een film, een kleurthema, een seizoen, een land, een muzikant, een kunstenaar of een sfeer zijn. Dit thema voer je dan door in de aankleding van de tafel, van het servies, de servetten en de kaarsen tot aan het menu-kaartje en de gerechten. En het is altijd leuk om wat extra’s aan de aankleding toe te voegen, iets speels. Denk aan confetti, sterren, bloemen (maak ze los van de steel en verspreid ze nonchalant op tafel), sieraden, barbiepoppen, whatever, gebruik je creativiteit. Bij Xenos, yes ik ben gek op deze winkel waar ik altijd enorm hebberig word, vind je vooral rondom de feestdagen veel geinige, thematische items om in het midden op de tafel te leggen. Helemaal leuk wanneer je het thema wél vooraf communiceert, dit maximaal aanpakt én je jouw vrienden ook een dresscode meegeeft. Huisfeestje (en briljante foto’s) gegarandeerd.

3. Succesvolle recepten

Het is extra bijzonder wanneer de gerechten die je serveert een verhaal hebben. Een recept meegenomen tijdens een van je reizen, een eeuwenoud recept van je oma met “familiegeheim” of een recept met een speciale, gezamenlijke herinnering. Vind je dat allemaal iets te ver gezocht of heb je geen inspiratie, dan heb ik een aantal recepten verzameld die het altijd goed doen. Gerechten die er indrukwekkend uit zien en waarvoor je niet dagen- of urenlang in de keuken hoeft te staan. Deze gerechten staan binnen no-time op tafel. Heb je dus extra tijd over om aandacht te besteden aan alle andere tips in dit artikel. Klik op de link voor een how-to!

Als aperitief: zoete aardappel balletjes met feta, kaas toastjes met ham en gestoofde peer, gevulde witlof kuipjes met zalm
Indrukwekkende voorgerechten: tartaar van gepocheerde kiptorentje van appel met mozzarella, gevulde avocado met meloen en rivierkreeftjes, zalmtartaar met avocado-wasabi crème, zalmpakketje met garnalen
Lekkere hoofdgerechten, ook nog eens gezond: zoete aardappel rösti met gepocheerd eicourgette enchiladas met pulled chicken, gevulde courgette met prei en zalmgepofte zoete aardappel met kip en geitenkaas, frisse risotto met tomaat en krokante ham
Goede afsluiter: kokoscrème met mangopureeSlush Puppy met cava, chocolade dadels in jasje van noten

Daarnaast doen gerechten om te delen het áltijd goed, denk aan shakshuka, een grote pan nasi of risotto met extra toppings of deze appel nacho’s als toetje. Wanneer je gaat voor gerechten om te delen, zet de tafel dan wél lekker vol, dat staat zo leuk. En veel potjes, pannetjes en schalen zorgt voor sfeer, interactie en gezelligheid aan tafel.

4. Zintuigen kietelen

Los van het feit dat de gerechten die je serveert natuurlijk fingerlicking goed moeten zijn en het oog ook wat wil (zie punten hierboven), maak je een diner helemaal compleet wanneer je alle andere zintuigen ook een beetje prikkelt. Daarbij is geur bijvoorbeeld niet onbelangrijk. Wanneer je gestart bent met het koken van warme gerechten voordat je gasten binnendruppelen, dan is de geur uit de keuken waarschijnlijk overheersend. Maar wanneer je stulpje wel een extra geur kan gebruiken, kun je speciale bloemen die extra geuren in huis halen. Extra leuk: deze bloemen hebben meteen een optimistisch of ontspannend effect op de geest, en dat is precies wat we ‘s avonds nodig hebben toch? Wanneer je houdt van rozen, kies dan voor rozen met meerdere ‘rijen’ bloemblaadjes zoals pioenrozen, die hebben de meest sterke geur. Ook de lelie (zoete geur), sering (kruidige geur), jasmijn en orchidee (zoet, roosachtig) geven een sterke geur af. Wil je het bloementhema helemaal doorvoeren, lees je hier trouwens alles over eetbare bloemen. Daarnaast doen oliebranders het altijd goed. Je vermengt een paar druppeltjes olie met water, zet er een waxinelichtje onder en er wordt een sterke geur door het huis verspreid. Vergeet tenslotte de zintuigen voelen (zorg tijdig voor een aangename temperatuur in huis) en horen (lijkt me duidelijk: gepaste muziek) niet.

5. Check-list voor een etentje thuis

Om last-minute stress te voorkomen, zodat je zelf zo veel mogelijk van het etentje kunt genieten en relaxter gezelschap bent voor je gasten (ik spreek uit ervaring, als een stresskip door het huis redden is niet fijn), vind je hieronder een handige check-list. Pak ‘m er minimaal een week vooraf bij en je bent overal op voorbereid.

  • Hoeveel eters krijg je en heeft iemand een dieetwens?
  • Hoeveel gangen ga je bereiden?
  • Welke gerechten ga je bereiden (en is dit makkelijk, chique of er tussenin)?
  • Kook je alleen of vraag je hulp?
  • Hoeveel tijd heb je nodig voor de gerechten? Tip: maak gerechten die je vaker hebt gemaakt of niet te moeilijk zijn.
  • Wat kun je ‘s middags al voorbereiden of zelfs volledig klaarmaken? Tip: haal gerechten op tijd uit de koelkast, ijskoude gerechten zijn niet lekker.
  • Heb je voldoende servies in huis voor alle gangen (borden, wijnglazen, waterglazen, karaf, bestek, etc.)?
  • Is er genoeg ruimte aan tafel?
  • Wat heb je nodig voor de aankleding (tafelkleed, kaarsen, menukaartje, bloemen, etc.)?
  • Welke wijnen serveer je bij de gerechten? Tip: neem de recepten mee naar de slijterij en laat je daar adviseren.
  • Welke muziek ga je opzetten?
  • Maak tijdig een boodschappenlijstje: alle ingrediënten voor de gerechten en aankleding, maar zorg óók dat je voldoende frisdrank, koffie, toiletpapier en vaatwastabletten in huis hebt. Best onhandig wanneer dat nét op is.

Wat is jouw tip voor een bijzonder etentje thuis met vrienden?

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Xenos. Voor meer informatie klik dan hier

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Geen reacties

Reactie plaatsen